Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Mădălina Ionescu

Frumusețe fără compromis alături de Garnier

SUSTAINABLE BEAUTY

În 2020, Garnier a lansat programul „Green Beauty”, cu scopul de a reduce impactul asupra mediului la nivel global. Altfel spus, o serie de angajamente ambițioase cu deadline în 2025, care are în focus nu doar ambalaje reproiectate, ci și formule green, fabrici sustenabile, aprovizionare responsabilă. Totul pentru un ritual de beauty safe și o planetă mai verde.

Am stat de vorbă cu Ștefan Ilin, Business Unit Manager Mass Market L'Oréal România, despre obiective îndeplinite, noi inovații și lansări de produse, dar și ținte locale.

Cum a arătat 2022 pentru Garnier? Cât de aproape este brandul pentru a atinge angajamentele de sustenabilitate?

În 2022, Garnier a continuat să inoveze, oferind consumatorilor produse noi sigure și eficiente, cu impact redus asupra planetei și formule naturale, dezvoltate după principiile Științelor Verzi. Din 2020, de la lansarea „Green Beauty: Angajamentele Garnier pentru Sustenabilitate”, brandul a luat măsuri pentru reducerea drastică a impactul asupra mediului înconjurător.

A introdus formule de origine naturală 95%, a dezvoltat ambalaje mai ușoare și a sprijinit comunități. De exemplu, parte a angajamanetului de aprovizionare solidară pentru ingrediente și materii prime (Solidarity Sourcing), Garnier sprijină peste 1.200 de comunități din lume, cu obiectivul de a ajunge la 1.500 până în 2025. În prezent, jumătate dintre fabricile noastre sunt deja neutre din punctul de vedere al emisiilor carbon și vrem să ajungem la 100% până în 2025.

Avem rezultate și când vorbim despre inovarea formulelor și îmbunătățirea ambalajelor: șampoane solide care oferă aceeași performanță și eficacitate precum cele tradiționale, însă fără plastic în ambalaj; apa micelară Gentle Peeling Water All-in-1 și crema Vitamin C 2 in 1 Brightening, cu ambalaje realizate din 100% plastic reciclat; masca șervețel Cryo Jelly, primul produs de acest tip care vine într-un ambalaj din 51% hârtie.

Până în 2025, ambalajele noastre vor folosi 0 plastic virgin, salvând circa 40.000 de tone de plastic virgin anual. Deja în 2021, 51% din plasticul folosit în ambalaje era reciclabil, pentru ca din 2025, 100% să fie plastic reciclat în toate ambalajele noastre din întreaga lume.

Anul acesta avem parte de produse de skincare nou lansate, cu scor ESG B. Ce înseamnă asta mai exact și cum se calculează?

Pentru a-i responsabiliza pe consumatori să facă alegeri mai sustenabile, L’Oréal a dezvoltat mecanismul de Etichetare a Impactului de Mediu și Social al Produsului, scalându-l de la A la E. Scorul este avizat de experți științifici independenți, verificat de un auditor independent și va fi implementat progresiv pentru brandurile noastre. Mecanismul ia în considerare 14 factori de impact planetar, ca emisiile de gaze cu efect de seră, deficitul de apă, acidificarea oceanelor sau impactul asupra biodiversităţii.

Impactul unui produs este măsurat în fiecare etapă a ciclului său de viață și calculat luând în considerare nu doar aprovizionarea, producția și transportul, ci și utilizarea lui de către consumatori și reciclabilitatea ambalajelor. De exemplu, șampoanele cu scorul „A” au cel mai scăzut impact general asupra mediului, în comparație cu cele cu scorul „E” care au cel mai mare impact general asupra mediului.

Acestea au fost realizate în fabrici sustenabile? Ce înseamnă o fabrică sustenabilă, de fapt?

Ultimele lansări au fost produse în fabrici neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon, cum este Karlsruhe din Germania, și în fabrici waterloop (care permit ca apa necesară producției industriale să fie recuperată, tratată și apoi reutilizată în buclă), precum Libramont, din Belgia. Karlsruhe este una dintre cele mai mari fabrici L'Oréal, de 72.000 de metri pătrați.

Peste un milion de produse de îngrijire și protectie solară sunt concepute aici în fiecare zi pentru 35 de țări. Este neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon din 2017, prin măsuri de eficiență energetică și utilizarea energiei electrice verzi, a gazelor naturale bio. Odată cu măsurile de economisire și de reciclare a apei implementate, a redus consumul de apă per produs finit cu 47%. Din 2024, cantitatea de apă reciclată va fi mai mult decât dublată.

Concret, cum a redus Garnier utilizarea plasticului și reducerea greutății ambalajelor?

Reducem cantitatea greutății ambalajelor prin inovații precum redesign-ul. Dezvoltatorii reduc numărul de părți componente ale noilor produse pentru a folosi, în final, cantități mai mici de plastic. Înlocuirea plasticului cu alte materiale este o altă formă prin care reducem greutatea ambalajelor. De pildă, procentul de 51% hârtie din masca Cryo Jelly reduce cantitatea de plastic cu 35%.

Apoi, prin integrarea cartonului în ambalajul Garnier Ambre Solaire (50 ml), reducem greutatea plasticului cu 43%. Mai mult, noua sticlă Botanic Therapy are un capac cu 50% mai ușor și este realizată din 100% plastic reciclat. Din acest 100% plastic reciclat, 30% este recuperat din oceane, salvând astfel 3.000 de tone de plastic.

Ce ne poți spune despre Științele Verzi? Care este efectul pozitiv la nivelul planetei?

Folosim Green Sciences pentru a aborda frumusețea dintr-o perspectivă nouă. Sunt discipline științifice, de la agronomie și biotehnologie la chimie și formulare ecologică, pe care le valorificăm pentru a ne atinge obiectivele de sustenabilitate, oferind în același timp produse sigure și eficiente. Până în 2021, 99% dintre noile produse Garnier au avut un profil de mediu îmbunătățit grație formulelor bazate pe Științele Verzi.

Pentru a ajuta la conservarea resurselor naturale, toate ingredientele noastre de origine naturală vor fi obținute în mod sustenabil până la finalul anului 2023. Un exemplu recent al modului în care folosim Green Sciences pentru a obține ingrediente cu un impact scăzut asupra mediului este noua gamă de îngrijire a feței, Vitamin C, care face ca acest ingredient să fie accesibil tuturor în formule eficiente.

Ne inspirăm din natură pentru că ne permite să creăm o frumusețe care respectă planeta pe tot parcursul ciclului de viață al unui produs: de la aprovizionarea sustenabilă cu materii prime, până la compoziția formulelor noastre, respectând în același timp biodiversitatea, mediul acvatic și biodegradabilitatea. L'Oréal are 4.000 de cercetători la nivel global care folosesc Green Sciences pentru a genera formule cu impact pozitiv asupra planetei.

Cum sunt încurajați consumatorii din românia să aplice măsuri sustenabile în viața de zi cu zi?

Din studiile pe care le avem, știm că românii își doresc să facă alegeri sustenabile. Misiunea noastră este să oferim produse de îngrijire sustenabile și accesibile tuturor. De asemenea, este important să creăm dezirabilitate în jurul noilor formate, cum ar fi cele refill, sau gesturi noi care necesită un consum redus de apă. Mai mult, avem și o misiune socială: să susținem educarea noii generații în ceea ce privește reciclarea.

În 2021, am decis să activăm local aceste angajamente, prin parteneriatul cu ONG-ul Viitor Plus. Prima inițiativă a fost în același an, cu tema „Harta reciclării”, în cadrul căreia „la fiecare 4 produse Garnier cumpărate, Garnier oferă unui elev din România prima sa lecție despre reciclare”. Ulterior, în 2022, ne-am implicat, alături de Asociația Viitor Plus, în proiectul educațional „Eco Provocarea”, un program extracurricular de protecție a mediului și dezvoltare personală.

Elevi și profesori au participat la activități de reciclare, igienizare, plantare, târguri de economie circulară și sesiuni nonformale educaționale (ateliere, campanii de conștientizare și webinare de instruire). Totodată, la achiziționarea oricărui produs Garnier semnalizat, am oferit spre sponsorizare către Asociația Viitor Plus un procent din vânzare, în vederea premierii celor mai activi tineri voluntari pentru mediu, desemnați câștigători în urma unor competiții educaționale de sustenabilitate.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.