Ioana Ilie

Serious Business

Free Periods Campaign, o inițiativă pe care am vrea s-o vedem și în școlile din România

_

Școlile de stat din Anglia au făcut un pas important în echilibrarea accesului la drepturi și servicii din sfera sănătății reproductive: elevele și liceenele vor avea acces gratuit la produse sanitare asociate menstruației.



Free Periods Campaign ___

Inițiativa face parte dintr-un program guvernamental mai amplu axat pe reducerea sărăciei și se datorează, în mare parte, campaniei Free Periods, inițiate de activista Amika George în 2017, sub sloganul: „Nicio elevă nu ar trebui să lipsească de la școală din cauza menstruației”.

___

Cum va funcționa noul program școlar: toate școlile publice din Anglia vor avea un buget disponibil pentru a putea comanda tampoane, absorbante sau cupe menstruale,de la furnizorii desemnați. fie prin intermediul unei aplicații online, fie prin e-mail sau telefon.



___

În stabilirea bugetelor necesare, programul a luat în calcul probabilitatea ca peste 35% dintre eleve să apeleze la produsele gratuite, atât cele care studiază în școli primare, câte și cele de la licee și colegii, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani.

___

Amika George, inițiatoarea campaniei Free Periods, a declarat pentru publicația Mashabale că decizia autorităților de a implementa acest program în școli este una extrem de benefică:

Amika George, 20 de ani

___

„Acesta este un pas important pentru promovarea accesului egal la sănătate publică și pentru obținerea egalității de gen în societate. Decizia autorităților vine după o luptă care a durat aproape 3 ani, în special din cauza reticenței oamenilor de a vorbi deschis despre menstruație. Sunt bucuroasă că actualul guvern este dispus să investească în viitorul tinerelor”.

42% dintre tinerele din Anglia folosesc produse sanitare rudimentare ___

Amika a mai declarat că accesul tinerelor la produse sanitare asociate menstruației este extrem de redus în cadrul comunităților din Anglia: „Tinerele râmân în urmă când vine vorba despre accesul la educație din motive independente de ele”.



___

„Multe dintre cele cu care am stat de vorbă mi-au mărturisit că provin din familii care abia reușesc să gestioneze presiunea cheltuielilor ce țin de achiziția alimentelor și întreținerea caselor, astfel că produsele de igienă sanitară nu sunt o prioritate”.

___

Studiile demarate de Organizația Plan UK, nu fac altceva decât să confirme declarațiile activistei. Potrivit acestora, 42% dintre tinerele cu vârste între 14 și 21 de ani din Anglia folosesc produse sanitare rudimentare, pentru că nu-și permit tampoane sau absorbante și 49% dintre tinere au lipsit cel puțin o dată de la școală din acest motiv.



Cum va continua campania Free Periods ___

Reprezentanții organizației Plan UK au spus că deși programul demarat de guvern este unul benefic, este necesară monitorizarea implementării lui, pentru că acesta trebuie gestionat în așa mod încât produsele gratuite să fie accesibile tuturor adolescentelor:

___

„Studiile efectuate de noi demonstrează că numai 31% dintre adolescente se simt confortabil să ceară produse de igienă sanitară pedagogilor”, a declarat Rose Caldwell, directoare executivă a organizației.



___

Vom reuși să oferim tinerelor acces egal la sănătate reproductivă doar dacă acestea au acces la educație sexuală și produse sanitare accesibile în interiorul școlilor și dacă deconstruim prejudecățile asociate menstruației din mediul școlar și din afara lui”.

___

Iar Amika George , inițiatoarea Free Periods, intenționează să extindă campania pe care a început-o în Anglia și către celelalte state europene: „Toate eforturile noastre vor continua în direcția reducerii stigmei asociate în prezent menstruației. Această mentalitate învechită și conservatoare este ridicolă, trebuie să ne unim forțele în a-i pune capăt”.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.