Diana Meseșan

Glamour x Scena9

Franciza „criza de sarcină”. Din SUA în România

Admirăm poveștile bine scrise și vrem să le dăm mai departe, așa că vara aceasta, împreună cu prietenii de la Scena9, am decis să facem schimb de articole. Materialul ce urmează, publicat pe site-ul Scena9, este primul din seria de recomandări. _____ Ilustrații de Roma Gavrilă

_________

O tânără îţi zâmbeşte liniștitor dintr-un afiș de la stația de metrou Victoriei, în centrul Bucureștiului. E mijloc de martie, 2018. _________

Sarcină neașteptată? ___

O întrebare traversează partea de sus a panoului: Sarcină neașteptată? Anxietatea pe care alăturarea asta de cuvinte, „sarcină” și „neașteptată”, ți-ar putea-o provoca e domolită instant de culoarea fontului, un crem odihnitor, dar mai ales de mesajul de dedesubt: „Suntem alături de tine! Consiliere profesională gratuită”.

E o reclamă la Centrul de Consiliere și Sprijin „Sfânta Împărăteasă Alexandra”, un centru de consiliere pentru criza de sarcină, deschis în toamna lui 2017 în București și afiliat la rețeaua internațională Heartbeat International, a cărei bază operațională e în statul Ohio din SUA.

Centrele de consiliere pentru criza de sarcină, numite crisis pregnancy centers (CPCs) în engleză, își au originea în lupta ideologică dusă în jurul chestiunii avortului în SUA. Deschise începând cu anii ‘70 peste tot în America, aceste centre oferă sprijin femeilor însărcinate: teste de sarcină, asistență socială și chiar ajutor financiar.

Singura opțiune despre care nu vorbesc: avortul.

Multe dintre ele se declară și împotriva mijloacelor contraceptive.

„Noi nu recomandăm avortul. Nu o să trimitem pe nimeni fă avort, e un lucru bun acesta. Dar în principiu, opțiunea este opțiune. Dacă cineva vrea să își pună în practică această opțiune va găsi [o soluție]”,

____ mi-a spus într-un interviu Alexandra Nadane, directoarea executivă a Centrului Alexandra din București.

„M-am implicat cu gândul că dacă un singur copil, o singură viață salvez, e mare lucru pentru mine”, mi-a explicat George Becali, finanțatorul Centrului Alexandra. „Dacă ai și 10 ani și 7 ani și 9 ani [vârsta când rămâi însărcinată], când s-a făcut viața nu există nicio scuză care să permită crima. (...) Nu omorâm planta, nu omorâm copilul. E viață, nu contează câți ani are ea”, a adăugat acesta.


Din iarna lui 2017 și până la începutul primăverii lui 2018, pasagerii din stațiile Victoriei și Grozăvești au putut citit cuvintele „Suntem alături de tine! Consiliere profesională gratuită”.

_________

Dar cine sunt cei care îți oferă acest sprijin și de unde vin banii care fac posibilă gratuitatea? _________

Care e legătura cu mișcarea pro-viață din SUA, o mișcare care a dus recent la restricții majore privind avortul în mai multe state din SUA?


_________

Și ce rol poate juca acest centru sau altele similare într-o țară ca România, în care avortul a fost aproape complet interzis timp de câteva decenii, interdicţie care a dus la moartea a mai mult de 10.000 de femei? _________

Citește continuarea articolului pe Scena9.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.