
Flip the stereotypes
Samsung celebrează femeile și aduce în discuție egalitatea de gen
4,9 din 100 de puncte,
conform Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. În ritmul acesta, am avea nevoie de mai mult de șase decenii pentru ca egalitatea de gen să se realizeze pe deplin.
În ultimul deceniu, indicele egalității de gen pentru Europa a crescut cu
Luna martie e prilej perfect pentru a readuce subiectul egalității de gen în conversație.
Cu această ocazie, Samsung și-a propus să răstoarne stereotipurile de gen, potrivit cărora femeile și bărbații au caracteristici și roluri determinate și limitate în funcție de gen, și a încurajat trei femei din România să își spună povestea.



Cristiana Oprea, pilot de raliuri, Giorgiana Vlăsceanu, project manager în cadrul acceleratorului de start up-uri de tehnologie StepFWD și asistent universitar, și Simona Păun, pilot de aviație
au împărtășit experiențele din domenii considerate a fi dominate de bărbați, dar și și modurile prin care au înfruntat ideile preconcepute ale celor din jur și au evoluat în carieră. Sperăm să te inspire și pe tine!
Din dorința de a inspira și alte femei din România să își găsească curajul,

Cristiana Oprea
A descoperit motorsportul în 2013, din postura de copilot, pe vremea când studia în paralel la Arhitectură și Urbanism. Din curiozitate și pasiune pentru mașini, doi ani mai târziu și-a făcut debutul ca pilot, iar în 2016 a decis să înceapă o carieră în domeniu.
„La volan m-am simțit «acasă» și am găsit modul prin care eu cred că pot să schimb lumea în bine, să îmi aduc contribuția și să îi inspir pe cei care îmi urmăresc povestea să aibă curaj să își urmeze visul”, spune ea.

Despre stereotipurile cu care s-a confruntat de-a lungul anilor, Cristiana spune că nu au fost puține.
„Mi s-a spus că sunt doar o blondă răsfățată de media, că nu voi fi niciodată un pilot adevărat, că mă promovez prea mult. Odată ce povestea mea a crescut și am reușit să progresez, am polarizat opiniile în cadrul comunității de motorsport și am primit deopotrivă admirație, dar și hate de la alți sportivi.”
Crede că totul se datorează faptului că a intrat în raliuri cu o viziune diferită, că și-a dorit să se apropie de comunitatea din afara „bulei” de motorsport și că a încurajat următoarea generație de sportive prin exemplul propriu și prin proiectul ei „Femei în Motorsport”.
Cu multă încredere în ea, chiar și atunci când „ideile ei păreau nebunești”, înconjurată de o echipă de oameni care crede în ea și în misiunea ei – aceea de a promova egalitatea de gen în motorsport și a lupta cu stereotipurile.
Cum a trecut peste acestea?
„Să nu se simtă vinovate atunci când penalizează derapajele discriminatorii, chiar dacă e inconfortabil să fii tu cel care rupe liniștea dintr-un astfel de mediu în care e nevoie de o mai bună reprezentare a femeilor”
– acesta e sfatul Cristianei pentru tinerele care vor să urmeze o carieră în motorsport.
„În orice domeniu, indiferent că ești femeie sau bărbat, e important să îți faci treaba cât de bine poți și să îți aduci aminte să te bucuri că îți urmezi pasiunea. Asta îți aduce cele mai mari satisfacții și asta inspiră oamenii, iar răutățile și stereotipurile își pierd astfel din putere.”

Pentru Giorgiana Vlăsceanu,
alegerea de a avea o carieră în tech a venit ușor și a fost evident pentru ea că o să îi placă.
„Adoram tehnologia și nu mă descurcam deloc prost nici la algoritmica din liceu, iar a alege o facultate tehnică, de inginerie, a fost singura opțiune în care credeam. Am dat admitere la Facultatea de Automatică și Calculatoare din UPB și am intrat”, povestește Giorgiana.

Mărturisește că o lungă perioadă de timp s-a confruntat cu sindromul impostorului, alimentat fie de neîncrederea profesorilor, fie de competitivitatea mărită din domeniu și presiunea că totul trebuie să se întâmple repede.
„Simt că mi-au lipsit modele faine de urmat. (...) Mă bucur că acum există multe inițiative care sunt deschise către a forma și promova activ că poți fi orice vrei tu.”
«De ce să dai la poli? Acolo se duc băieții.»
Cel mai des, Giorgiana s-a lovit de stereotipul că tot ce ține de tehnologie și inginerie e un domeniu al bărbaților și crede că e o idee care s-a infiltrat adânc în cultura noastră. De altfel, au fost profesori care i-au spus:
Răspunsul ei a fost să se înconjoare cu oameni cu valori comune și să se concentreze pe ce putea face și ce putea controla.
Iar recompensele nu au întârziat să apară – de la oamenii pe care i-a întâlnit și care au ajutat-o să fie cine e azi, la faptul că a insuflat puterea tech copiilor și tot ce a reușit să facă la Codette, comunitatea care susține fetele în tech, pe care a co-fondat-o și în care a activat patru ani.

Simona Păun
și-a dorit dintotdeauna să zboare, dar abia după ce a terminat facultatea a început cu adevărat să își caute drumul spre cariera ei de suflet: pilot de aviație.
Într-un domeniu dominat de bărbați, în care femeile reprezintă doar 3% din numărul piloților din întreaga lume și în care ideile preconcepute și etichetele „pun limitări înaintea experienței concrete”, Simona simte că a trebuit să muncească mult mai mult doar pentru a demonstra că pleacă de pe aceeași poziție cu un bărbat.

Cel mai des s-a lovit de stereotipul legat de capacitatea femeilor de a performa într-un domeniu precum cel al aviației.
„Mulți dintre bărbați arată că simt amenințare în fața unei femei care dovedește că este capabilă sa facă activități ce necesită o mână de fier. Pentru mine, complementaritatea pe care o pot avea oamenii și mai ales calitățile interdependente dintr-o echipă femeie-bărbat reprezintă cel mai mare câștig partenerial.”
„Nu lăsa pe nimeni să îți spună ce poți sau ce nu poți să faci. Fii conștientă de calitățile tale și vei reuși!”.
Iar cum „the sky is not the limit”, în cuvintele Simonei, sfatul ei este să-ți urmezi visul și să-l trăiești cu bucurie pentru că este posibil.

Campania „Flip The Stereotypes”,
Acesta este doar unul dintre diversele evenimente și campanii menite să crească gradul de conștientizare a diversității și incluziunii dezvoltat de Samsung de-a lungul timpului.
inspirată și de seria Galaxy Z și Galaxy Z Flip3, își propune să răstoarne stereotipurile asociate femeilor și să arate că ele pot să spargă orice barieră.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.