
Alina Vîlcan
10 iunie 2019
Filmul autohton al verii: „Parking”
Prezentat în premieră la TIFF, noul lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, „Parking”, are la bază un scenariu inspirat din romanul „Apropierea” (2010), de Marin Mălaicu-Hondrari.

FILMUL SPUNE POVESTEA LUI ADRIAN, POET DIN SÂNGEORZ-BĂI, CARE EMIGREAZĂ ILEGAL ÎN SPANIA.
Era anul 2002 când Adrian ajungea la Córdoba, unde se angaja ca paznic de noapte într-un parc auto și unde avea să penduleze între dragostea pentru o cântăreață spaniolă și dorul de casă. Filmat deopotrivă în Spania și România, „Parking” reunește în distribuție actori autohtoni și iberici.

În rol principal, Mihai Smarandache
actorul Teatrului Odeon, de care ne amintim și din „De ce eu?”, filmul lui Tudor Giurgiu din 2015.

Belén Cuesta
Partenera sa de platou este una dintre cele mai pe val actrițe spaniole („Kiki, el amor se hace”, regia Paco León, 2016).

Ariadna Gil și Luis Bermejo sunt alte două nume multipremiate care completează distribuția.
Cum se pune la cale o astfel de distribuție?
„Cel mai greu a fost să îl aleg pe Adrian. A fost un proces lung, complicat, plin de peripeții. L-am anunțat pe Mihai Smarandache că va face rolul cu o lună înainte de a începe filmările, timp în care trebuia să învețe spaniolă, să își învețe replicile și să fie în stare să ducă și repetițiile făcute cu actorii spanioli”, recunoaște regizorul.

„Am avut însă noroc, Mihai nu e numai un actor excelent, are și un talent extraordinar la limbi străine, e un tip versatil și, în fine, sensibil și fragil precum personajul din film. Și pentru actorii spanioli am făcut casting, a fost la fel de laborios, am văzut nume mari ale cinema-ului spaniol, precum Emma Suárez (din Julieta lui Almodóvar) sau Javier Gutiérrez”, își amintește Giurgiu.

„M-am oprit la Belén Cuesta, un star în momentul de față în Spania, Ariadna Gil, o mare doamnă a teatrului și filmului spaniol, care a lucrat cu Del Toro (pentru Lágrimas Negras, 1998, Soldados de Salamina, 2003, sau Labirintul lui Faun, 2006) și Luis Bermejo, unul din cei mai căutați actori azi, în Spania”, povestește Tudor Giurgiu.

Pentru acest film, regizorul spune că a cutrierat întreaga Andaluzie, încercând să găsească principala locație de filmare: un parc de mașini de mâna a doua. „Până la urmă, așa cum se întâmplă des, am ajuns să filmăm în prima locație văzută, respectiv parkingul de la periferia Córdobei unde a trait și a muncit în 2002, Marin Mălaicu-Hondrari.”

„Am fost și în nordul Spaniei, în regiunea Asturias, unde am găsit un orășel pictural, fost sat de pescari, Candás, care apare și în carte. Rar mi-a fost dat să văd un loc mai cinematic – Marea Cantabrică se îngemănează cu pământul în niște golfuri superbe, unde există promontorii acoperite de vegetație, un peisaj total diferit de ariditatea și praful din Sud.”

Cu replici aproape integral într-o limbă străină, „Parking” a fost o adevărată provocare. „Am luat și eu lecții de spaniolă (gracias, Marius Rădoi), am reușit performanța de a înțelege aproape tot din conversațiile cu actorii, dar cel mai greu a fost să vorbesc”, recunoaște regizorul.
„De multe ori era frustrant, pentru că simțeam nevoia să intervin după fiecare dublă, cu indicații, sugestii și trebuia să fac un mix între engleză și spaniolă pentru a mă face înțeles. Dar am avut și un asistent bun, care m-a ajutat cu traducerea, astfel că la final a fost totul OK.”
Cât despre întâmplări memorabile de la filmări, într-un astfel de context nu aveau cum să lipsească...
„Fix în primele zile de filmare, în nordul Spaniei, la Candás, când trebuia să recreăm atmosfera de pe plajele spaniole din timpul Nopții de Sânziene, din iunie”, rememorează Tudor Giurgiu, „vremea ne-a jucat feste, nici vorbă de căldură, a fost frig, a plouat, vântul bătea incredibil. Și, colac peste pupăză, trebuia să ținem cont și de flux și reflux, încât pe la 3.00 – 4.00 dimineața simțeam cum vine apa peste noi, așa că a trebuit să ne tot mutăm cu locul unde filmam pe plajă, ca să nu ne ia valurile pe sus, cu echipament cu tot.”
„Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu, intră în cinematografe din 14 iunie!

Dacă ați citit „Apropierea”, de Marin Mălaicu-Hondrari, nu vă așteptați să găsiți lucrurile neschimbate! „E o adaptare liberă”, ne asigură regizorul „Parking”.
„Nu e o ecranizare care să respecte fidel litera cărții, de asta am și scris pe generic că e un film inspirat din romanul lui Marin. Sper însă să fi reușit să captez atmosfera și vibe-ul din carte. Cred că ne-a ajutat și faptul că am filmat exact în Córdoba, în locul unde Marin a și locuit, ne-am întâlnit cu eroii reali din lumea și viața scriitorului”, completează Tudor Giurgiu. Filmul preia nu numai elemente din „Apropierea”, dar și din „Cartea tuturor intențiilor” și din biografia lui Marin Mălaicu-Hondrari.

thank you for reading!
don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.