
De Irina Munteanu
Filmele pe care le așteptăm cu nerăbdare în 2023
PREVIEW
„Oppenheimer” din perspectiva lui Christopher Nolan, „Barbie” cu Margot Robbie și Ryan Gosling în regia Gretei Gerwig, partea a doua din „Dune” și Timothée Chalamet iar, de data asta în pielea tânărului Willy Wonka - știm cum vor suna planurile tuturor în 2023. Se anunță însă un an cu mult mai bogat, așa că sunt destule de adăugat pe lista cu priorități. Începem noi!

„Beau Is Afraid”, regia Ari Aster
În cazul în care te întrebai la ce mai meșterește regizorul Ari Aster după „Hereditary” și „Midsommar”, avem răspunsul: pijamale. Pardon, Joaquin Phoenix. În pijamale. Tot ce se știe până acum despre „Beau Is Afraid” e că urmărește aventurile unuia dintre cei mai de succes antreprenori ai tuturor timpurilor care încearcă să ajungă acasă la mama sa. Vezi și trailerul proaspăt lansat și entuziasmează-te pentru restul distribuției: Patti LuPone, Amy Ryan, Parker Posey, Richard Kind etc.


„Poor Things”, regia Yorgos Lanthimos
O veste mai bună decât un film nou de la Yorgos Lanthimos? Două filme! După „The Favourite”, regizorul face echipă din nou cu Emma Stone atât în „Poor Things”, o adaptare a cărții scrisă de Alasdair Gray și inspirată de povestea lui Frankenstein, cât și în „AND”, un lungmetraj antologie filmat toamna trecută în New Orleans alături de colaboratorul său frecvent, scenaristul Efthymis Filippou.


„Asteroid City”, regia Wes Anderson
Nu știm ce-am făcut să merităm asta, dar și cu Wes Anderson avem întâlnire dublă în 2023. Pentru început în „Asteroid City”, scris împreună cu Roman Coppola și plasat într-un oraș fictiv din deșertul american în anul 1955. Bineînțeles că nu lipsesc de aici preferații lui (și ai noștri) – Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Adrien Brody, Scarlett Johansson, Willem Dafoe –, ba chiar sunt însoțiti de figuri noi: Steve Carell, Maya Hawke, Margot Robbie și mulți alții.
Pe de altă parte, „The Wonderful Story of Henry Sugar”, ecranizarea cărții scrisă de Roald Dahl, îl aduce pe Anderson la un loc cu Ralph Fiennes, Benedict Cumberbatch și Ben Kingsley, într-o lume cel mai probabil foarte, foarte atent construită.


„Challengers”, regia Luca Guadagnino
Nici nu am apucat să consumăm povestea de dragoste canibală dintre Taylor Russel și Timothée Chalamet în „Bones & All” că Luca Guadagnino deja ne ademenește cu Zendaya, Josh O'Connor și Mike Faist într-un triunghi amoros cu nuanțe queer. „Un film spumos și sexy despre lumea tenisului”, așa îl numește regizorul într-un interviu pentru IndieWire, și cred că e un motiv suficient de bun să nu-l ratezi când apare.

„La Chimera”, regia Alice Rohrwacher
Când nu joacă tenis pe terenul lui Guadagnino, Josh O'Connor intră în pielea unui tânăr arheolog englez implicat în traficul ilegal de descoperiri antice din Italia anilor '80. Pe lângă O'Connor din distribuția „La Chimera” mai fac parte și actorii Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher, Carol Duarte și Vincenzo Nemolato.

„Mammalia”, regia Sebastian Mihăilescu
Filmat pe peliculă de 16mm, noul lungmetraj al regizorului Sebastian Mihăilescu îl are în prim-plan pe Camil (István Téglás), un bărbat în vârstă de 39 de ani, care începe să își chestioneze identitatea și masculinitatea. „Mammalia” rulează în premieră mondială la
Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în cadrul secțiunii Forum.

„Women Talking”, regia Sarah Polley
Frances McDormand, Rooney Mara, Jessie Buckley și Claire Foy în același film ar putea fi argumentul suprem că trebuie să-l vezi. Dar e mai mult de atât. Filmul regizoarei și activistei Sarah Polley este o adaptare a cărții scrise de Miriam Toews, inspirată de abuzurile îndelungate ale bărbaților asupra femeilor dintr-o comunitate de menoniți din Bolivia. „Women Talking” a fost deja lansat în Statele Unite și ar urma să fie disponibil și pe platforma Amazon Prime.


„Strangers”, regia Andrew Haigh
Andrew Scott (Sexy Priest forever) și Paul Mescal, irlandezii pe care oricât de des i-am vedea tot nu pare de ajuns, formează un cuplu în „Strangers”, filmul lui Andrew Haight inspirat de romanul omonim din 1987 al scriitorului japonez Taichi Yamada. Da, întregul Internet îți împărtășește sentimentele pe care le simți acum în meme-uri care mai de care mai creative.

„Passages”, regia Ira Sachs
Regizorul Ira Sachs se întoarce pentru prima dată în șapte ani la Sundance, festivalul pe care îl frecventa încă de la 13 ani și care l-a inspirat să urmeze o carieră în cinematografie, pentru premiera noului său film cu Ben Whishaw, Franz Rogowski și Adèle Exarchopoulos în rolurile principale. „Passages” urmărește dinamica de cuplu dintre Tomas și Martin, după ce primul are o aventură cu o femeie.

„Lee”, regia Ellen Kuras
Mult așteptatul lungmetraj al lui Ellen Kuras, filmat în Croația și Ungaria anul trecut, o înfățișează pe Kate Winslet în rolul lui Lee Miller, model în anii '20, fotografă în anii '30 și corespondent de război pentru Vogue în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pelicula este inspirată din biografia „The Lives of Lee Miller”, scrisă chiar de fiul lui Miller, Antony Penrose.


„Bottoms”, regia Emma Seligman
După succesul binemeritat cu „Shiva Baby”, filmul ei de debut, regizoarea Emma Seligman propune un nou proiect pe gustul Generației Z (și nu doar) scris împreună cu actrița Rachel Sennott, căreia îi revine încă o dată rolul principal. Ce se petrece mai exact în „Bottoms”? Două fete de liceu, queer și nu tocmai populare, încep un fight club cu un singur scop: să facă sex înainte de absolvire.

„Cat Person”, regia Susanna Fogel
În 2017, short story-ul lui Kristen Roupenian devenea viral odată cu publicarea în The New Yorker. Deloc surprinzător, ținând cont de subiect și situația descrisă, în care probabil că te-ai aflat, ca femeie, la un moment dat în viață. Șase ani mai târziu și abia așteptăm să vedem ecranizarea regizată de Susanna Fogel, cu Emilia Jones și Nicholas Braun în rolurile principale.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.