
Fiecare îmbrățișare ne face mai puternici
»
,,
spune Mihaela Dinu, psiholog clinician și coordonator de programe privind copilul victimă a violenței în cadrul Salvați Copiii România.
Ceea ce se întâmplă în primii ani de viață este relevant în ceea ce privește sănătatea psihică pe parcursul întregii vieți
În Glamour de toamnă, am vrut să aflăm direct de la Mihaela Dinu, psiholog clinician și coordonator de programe privind copilul victimă a violenței în cadrul Salvați Copiii România, cum putem crea o bază solidă pentru dezvoltarea echilibrată a copiilor în primii ani de viață.
Care sunt factorii ce determină o dezvoltare armonioasă a nou-născuților?
Fie că sunt teoreticieni, fie că sunt practicieni în domeniul psihologiei, specialiștii evidențiază influența pe care o are atașamentul asupra dezvoltării emoționale a bebelușului. Atașamentul dintre părinte și copil se formează devreme, începând de la primele interacțiuni pe care cei doi le au: de la vorbitul cu fătul în perioada prenatală, până la ritualurile zilnice de îngrijire și conectare emoțională, din primii ani de viață ai copilului.
Nevoile emoționale ale bebelușului în primii ani de viață sunt: relație de atașament sigură, securizare, dragoste, acceptare, disponibilitate, stimulare, încredere. O mamă care este atentă la nevoile copilului și prezentă în interacțiunile cu acesta poate crea importante contexte de facilitare a dezvoltării și totodată poate duce la construirea unei relații bazate pe încredere și iubire. Există dovezi clare referitoare la faptul că rădăcinile vieții noastre emoționale sunt formate în perioada 0-2 ani.
În ce mod contribuie contactul fizic dintre mamă și bebeluș la dezvoltarea echilibrului emoțional al copilului?
O relație consistentă care presupune un contact fizic susținut conduce la o relație bună de atașament între bebeluș și mamă. Atingerea rămâne o „hrană senzorială” importantă pentru creier. Totodată, prin atingere bebelușul învață o mulțime de lucruri despre lumea din jur. Atingerile îl ajută să devină mai conștient de limitele propriului corp.
Copiii ating propriul obraz și simt o diferență comparativ cu momentul când ating obrazul mamei sau al tatălui. Când este strâns în brațe de către mamă, copilul se simte în siguranță și iubit. Confortul și siguranța date de atingerea fizică sunt esențiale pentru dezvoltarea bebelușilor.
Cum se poate răsfrânge starea psihică a mamei asupra bebelușului?
Dacă cel mic poate explora în siguranță, creierul va forma foarte multe conexiuni și învățarea va fi conectată la un sentiment de fericire și de securitate. Dacă cel mic este lovit, certat pentru că explorează, creierul va forma mai puține conexiuni deoarece și copilul va explora mai puțin, iar învățarea va fi conectată la durere, stres, frică și agresiune.
Atunci când starea psihică a mamei este într-un dezechilibru emoțional, este nevoie să i se acorde suport psihologic pentru depășirea situației, iar suportul familiei și al altor persoane care pot răspunde adecvat nevoilor bebelușului este esențial.
Acest interviu a pornit de la o constatare mai mult decât îngrijorătoare. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, iar cauzele principale care generează acest fenomen sunt accesul îngreunat la servicii medicale și lipsa de informații cu privire la îngrijirea nou-născuților.
Pentru a veni în întâmpinarea acestei realități sociale, Huggies derulează, în parteneriat cu organizația Salvați Copiii România, proiectul „Fiecare îmbrățișare vă face mai puternici”, prin intermediul căruia 100.000 de mame de la 74 de maternități din țară vor participa la sesiuni de informare despre dezvoltarea armonioasă a bebelușilor.
Pe parcursul internării, acestea vor avea acces la o broșură informativă despre îngrijirea nou-născutului realizată împreună cu medici neonatologi, pediatri și psihologi, dar și la un kit de îngrijire, constând în produse necesare în primele zile după naștere, precum scutece Huggies®, șervețele umede, Kotex® Maxi Pads și un accesoriu de tip sling pentru bebeluși.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.