de IOANA ILIE
Contribuția semnificativă adusă de miile de protestatare femei în cadrul manifestațiilor organizate în ultimele săptămâni atât pe străzile orașelor din Belarus, cât și în afara țării a atras atenția publicațiilor din întreaga lume și continuă să o facă, cu atât mai mult cu cât mișcările de protest se bucură de o amploare din ce în ce mai mare.
Primele lanțuri umane formate pe străzi de sute de femei îmbrăcate în alb și purtând asupra lor flori și baloane au apărut în Minsk la scurt timp după publicarea rezultatelor alegerilor de pe 9 august. Potrivit lor, Aleksandr Lokashenka, care ocupă funcția de Președinte al Belarusului din 1994, ar fi obținut 80% din totalul numărului de voturi.
La momentul respectiv, protestatarele se solidarizau prin intermediul unor coloane pașnice cu toți manifestanții care fuseseră reținuți la secțiile de poliție în mod abuziv, bătuți sau închiși, pentru că ocupaseră străzile în zilele precedente, în semn de protest față de fraudarea alegerilor.
„Suntem aici în semn de solidaritate cu toți bărbații care au fost bătuți și abuzați zilele trecute. Purtăm cu noi steaguri și flori albe ca simbol al dorinței noastre să punem capăt violențelor”, declara pentru The Guardian Tatyana, o tânără de 31 de ani, prezentă la primele manifestații ale femeilor din Minsk.
Pe parcursul săptămânilor ce au urmat, coloane întregi formate din mii de femei, cărora li s-au alăturat alte mii de oameni, au continuat să protesteze atât pe străzile capitalei Belarusului, ci și în celelalte orașe mari din țară, nu doar față de represiunile abuzive ale autorităților, cât și pentru a cere demisia Președintelui și reformarea guvernului actual.
Îmbrăcate în continuare în alb sau în port tradițional și fluturând steaguri, baloane și flori în timpul marșurilor zilnice, protestatarele au îndemnat și alte persoane din țară sau din afara acesteia să li se alăture și au reușit să declanșeze o mișcare internațională de solidarizare fără precedent.
Supranumite și „Women in White”, protestatarele din Belarus au generat manifestații similare până în prezent în Germania, Polonia, Belgia, Ucraina și Rusia, iar pentru atragerea unui număr mai mare de susținătoare și susținători, acestea au realizat și un videoclip pe care l-au postat pe rețelele de socializare, însoțit de hashtag-ul #she4belarus.
„Mișcarea de protest a femeilor din ultimele săptămâni este impresionantă și surprinzătoare. Toate ne întrebăm acum unde au fost toți acești oameni revoltați în ultima vreme. Mișcarea noastră este și despre viața de familie, despre relații și dinamici de cuplu. Trăim într-o societate patriarhală, și, odată ce revoluția se va încheia, acest lucru trebuie să se schimbe”, a declarat pentru Reuters Natalia Kharytaniuk, prezentă la mai multe proteste din Minsk.
„Nu putem să urmărim ce se întâmplă fără să facem nimic. Nu mai e demult vorba despre rezultatul alegerilor, ci despre siguranța oamenilor de a protesta fără să li se răspundă cu violență”, a declarat pentru aceeași publicație Hanna Staehle, în vârstă de 34 de ani, care a locuit în Germania și Rusia pentru ultimii 12 ani și s-a alăturat protestelor săptămâna trecută în Bruxelles.„Trebuie să punem presiune asupra Europei.”
În ultimele săptămâni, sute de mii de oameni s-au alăturat marșurilor de protest generate de mișcarea „Women in White”, iar autoritățile au reținut peste 7.000 de persoane, prin intervenții extrem de abuzive care au fost filmate și au devenit în scurt timp virale.
Ca răspuns la manifestațiile de protest, președintele Alexandr Lukașenko a negat public acuzațiile aduse de protestatari și de către opoziție, conform cărora ar fi fraudat alegerile și a declarat că protestatarii ar fi instrumentați și finanțați pentru mișcările lor de către Vest.