
Irina Munteanu
9 aprilie 2019
Femeile care au schimbat regulile jocului în muzică
În spatele unor creații revoluționare stă o femeie despre care probabil că nu știai mare lucru.

Nu-i nimic, suntem aici să le aplaudăm și să ți le prezentăm.
E drept, o parte dintre femeile de pe această listă* s-au bucurat de succes și le-au fost recunoscute meritele (mai devreme sau mai târziu), însă noi am preferat să ne concentrăm pe efectul pe care l-au avut asupra muzicii și pe rolul important pe care l-au jucat în această lume.
*Listă imposibil de rezumat la câteva nume.

Nu poți vorbi despre muzică fără să o menționezi pe Daphne Oram, o compozitoare vizionară care în anii '40 experimenta cu diverse combinații de sunete provenite din natură și din viața de zi cu zi.
Mai mult, Daphne Oram este prima femeie care a condus un studio de muzică electronică și care și-a construit propriul instrument muzical.

La fel ca predecesoarea sa, Delia Derbyshire a fost membră a BBC Radiophonic Workshop, secția de efecte sonore creată de BBC în 1958 cu scopul de a produce muzică pentru radio și mai târziu, pentru televiziune. Contribuțiile ei au inspirat puternic scena muzicii electronice, iar la BBC se presupune că ar fi pus bazele techno-ul.
Tot Delia Derbyshire este cea care în 1963 compunea una dintre cele mai recognoscibile piese ale tuturor timpurilor: tema serialului „Doctor Who”.

La mijlocul anilor '60, Grace Slick făcea istorie în San Francisco pe scena muzicii psihedelice, iar odată ajunsă în fruntea trupei Jefferson Airplane, devenea o figură proeminentă într-un mediu dominat de bărbați.

În anii '70, Suzi Quatro spărgea barierele de gen și își revendica locul bine meritat în muzică și nu în ultimul rând, inspira o generație întreagă de femei să cânte la bas. Piese ca „Devil Gate Drive” și „Can The Can” au urcat-o pe artistă în topuri și i-au adus renumele de rock star.

După ce s-a căzut de acord că pot exista și rock staruri feminine, apariția lui Patti Smith a fost revoluționară în sine, iar muzica ei a făcut loc genurilor punk, grunge sau rock alternativ și a inspirat figurile emblematice ale acestor zone.
Poetă, scriitoare, fotografă și activistă, Patti Smith nu a inspirat doar prin muzica pe care a creat-o, ci și prin inteligența ei și prin faptul că nu a fost niciodată dispusă să renunțe la convingerile sale.

Probabil este și unul din motivele pentru care în 2015 Dalai Lama și-a sărbătorit ziua de naștere alături de ea pe scena festivalului Glastonbury.

Aretha Franklin este prima femeie inclusă în Rock and Roll Hall of Fame și una dintre cele mai complexe artiste din istoria muzicii. Jonglând între gospel, soul, jazz, R&B și pop, „Regina muzicii soul” a lăsat în urma ei o carieră vastă și o influență asupra muzicii de neprețuit.

Pornim spre anii '80, când începe să capete popularitate Kim Gordon, co-fondatoarea trupei Sonic Youth și responsabila pentru sunetul rock incomparabil, menționat adesea ca principală inspirație pentru numeroase trupe.

La 65 de ani, Gordon face parte din trupa Body/Head, care a scos anul trecut cel de-al doilea album, „The Switch”. Când nu este muză pentru Rodarte, artista dansează, apare în filme și cel mai recent, își expune lucrările nepublicate până acum la Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh.

Cher s-a inventat și reinventat constant de-a lungul carierei sale - de la alegerile vestimentare îndrăznețe și stilul flamboiant, la figura emblematică pe care continuă să o aibă în comunitatea LGBTQ.

Cu single-ul „Believe”, cântăreața a inițiat folosirea auto tune-ului în muzică, cunoscut mai târziu drept „efectul Cher”.

Și pentru că vorbim despre pionierat și stiluri îndrăznețe, Madonna, doamnelor și domnilor! Madonna nu este doar un icon omniprezent în cultura pop, ea a reușit să atragă atenția în toate felurile și din toate unghiurile posibile, fapt care a rezultat adesea în recenzii negative și cenzură.
Pop star, fashion icon, gay icon suprem, „femme-inistă” și sex simbol - Madonna a trecut prin toate și continuă să meargă pe calea ei, fără regrete.

Pe calea ei a mers întotdeauna și Björk, care de fapt și-a creat propria lume, în care totul este infinit și posibil.
Intimitatea muzicii ei, vocea incomparabilă și experiențele pe care le trezește album după album, sunt elementele care fac din cântăreața islandeză un geniu muzical.

Partea bună este că festivalurile de vara asta se anunță mai feministe ca niciodată, așa că ai șansa să vezi zeci de artiste incredibile.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.