Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Irina Munteanu

Expozițiile care ne plimbă prin Europa la început de 2023

PREVIEW

Nu că ar fi vreodată nevoie să ne convingă cineva să ne facem bagajele și să pornim la drum, dar cum 2023 e un an excelent pentru călătoriile cu focus pe artă, propunem să îți organizezi planurile întocmai.

Destinațiile de încercuit pe hartă? Amsterdam, Atena, Berlin, Londra și, mai aproape, București și Timișoara. Sperăm că ți-ai lăsat loc în bagaj pentru noua ta colecție de suveniruri adunate de prin shopurile galeriilor care urmează.

Nan Goldin Akademie der Künste, Berlin 20 ianuarie - 19 martie 2023

Nan Goldin, Thora at my vanity, Brooklyn, NY, 2021, Dye sublimation print on aluminum (76.2 x 101.6 cm)

Courtesy of the artist and Marian Goodman Gallery

Dacă s-ar putea, ne-am dori ca fiecare an să debuteze cu o expoziție a fotografei Nan Goldin. Găzduită de Akademie der Künste din Berlin, expoziția prezintă aproape 50 de fotografii alb-negru și color realizate de aceasta în Boston, New York, Berlin și Asia, alături de câteva lucrări mai recente de mari dimensiuni.

Un pont: dacă vizitezi expoziția pe 3 martie, vei avea ocazia să o zărești din public pe însăși Nan Goldin, când i se va înmâna trofeul Käthe Kollwitz Prize 2022, urmând ca pe 5 martie să vizionezi documentarul Laurei Poitras, „All the Beauty and the Bloodshed”, despre viața fotografei și lupta ei împotriva companiei farmaceutice Sackler.

William Eggleston Mystery of the Ordinary C/O Berlin, 24 ianuarie - 4 mai 2023

William Eggleston, Untitled, c. 1971–1974, Eggleston Artistic Trust and David Zwirner

OK, escapada ta în Berlin are șanse din ce în ce mai mari să devină memorabilă: la C/O se derulează o expoziție retrospectivă dedicată lui William Eggleston, unul dintre primii fotografi care au surprins farmecul lucrurilor banale în culori.

Pe lângă serii emblematice precum „Los Alamos”, expoziţia fotografului american reunește lucrări nemaivăzute până acum, inclusiv din seria „The Outlands”, dar și fotografii realizate la Berlin între 1981 și 1988.

Pixy Liao The woman who clicks the shutter

2/3 galeria, București 8 martie - 23 aprilie 2023

Pixy Liao, Experimental Relationship (2007, ongoing)

Expuse pentru prima dată în România, la 2/3 galeria, fotografiile artisei Pixy Liao explorează cu umor stereotipurile, normativul cultural și social, inversarea rolurilor de gen și posibilitățile alternative ale relațiilor heterosexuale.

Expoziția „The woman who clicks the shutter” prezintă fotografii din seria ei ongoing „Experimental Relationship”, majoritatea făcute după 2018, în timp ce Pixy și partenerul ei Moro călătoreau prin țările natale, China și Japonia. Dacă pe 8 martie ai ocazia să participi la vernisaj în prezența artistei, pe 9 martie Pixy va oferi un tur al expoziției urmat de o discuție cu publicul.

The English at Home Centre for British Photography, Londra 26 ianuarie - aprilie 2023

David Moore - Baby, TV, Earth, 1988 © David Moore

Pofta pentru fotografie duce negreșit la Londra, unde s-a deschis de curând un centru dedicat fotografiei britanice. Împărțit pe trei etaje, Centre for British Photography va expune fotografii din 1900 și până în prezent, realizate de fotografi care trăiesc și activează în Regatul Unit sau care au emigrat acolo, parte din colecția Hyman Foundation.

Pe lângă expoziția „The English at Home”, care își propune să exploreze conceptul de acasă în fotografia britanică prin 150 de lucrări realizate în ultimul secol, descoperă și expoziția de grup „Headstrong”, focusată pe autoportretele îndrăznețe ale unor artiste contemporane din UK.

Modern Love (or Love in the Age of Cold Intimacies) EMST, Atena 15 decembrie 2022 - 28 mai 2023

Margaret Salmon, I You Me We Us, 2018

16mm film on two monitors, 16΄

Se întâmplă multe lucruri notabile la Muzeul Național de Artă Contemporană din Atena pentru care merită să iei în considerare o altfel de vacanță în Grecia. Un desen-instalație creat de Dan Perjovschi pe cel mai înalt perete din Foaierul Muzeului e fără îndoială unul dintre ele, dar nici expoziția temporară „Modern Love (or Love in the Age of Cold Intimacies” nu trebuie ratată.

Având ca punct de plecare cartea Evei Illouz, „Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism”, care susține că relațiile noastre sunt tot mai definite de modelele economice și politice de negociere, schimb și echitate, expoziția de la ΕΜΣΤ explorează un subiect care ne privește pe toți: iubirea și legăturile umane în epoca Internetului, a rețelelor sociale și a capitalismului.

Samuel Fosso Huis Marseille, Amsterdam 10 decembrie 2022 - 12 martie 2023

Samuel Fosso, Autoportrait from the series „Tati Le Chef (celui qui a vendu l'Afrique aux colons)”, 1997 courtesy Jean-Marc Patras / Paris

Prima retrospectivă pe scară largă dedicată fotografului Samuel Fosso se derulează acum la galeria Huis Marseille din Amsterdam și reunește peste 200 de lucrări din cele mai importante serii realizate de acesta între anii 1970 și 1990, dar și din prezent.

Un mix de fotografie și performance, lucrările lui Fosso au reinventat lunga tradiție africană a fotografiei de studio, popularizată de artiștii Malick Sidibé și Seydou Keïta, prin intermediul autoportretelor sale gândite să deconstruiască stereotipurile legate de identitatea de gen, rasă și clasă socială.

Action, Gesture, Paint: Women Artists and Global Abstraction 1940 – 1970 Whitechapel Gallery, Londra 9 februarie - 7 mai 2023

Elaine de Kooning, The Bull, 1959

Acrylic and collage on Masonite, 76.2 x 88.9 cm

courtesy The Levett Collection © EdeK Trust

Expoziția „Action, Gesture, Paint: Women Artists and Global Abstraction 1940-70” își propune să se îndepărteze de pictorii predominant bărbați, ale căror nume sunt sinonime cu mișcarea expresionismului abstract, și să facă loc numeroaselor artiste din toată lumea care au creat artă abstractă gestuală după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe lângă artistele mai cunoscute precum Lee Krasner (1908-1984) și Helen Frankenthaler (1928-2011), expoziția mai înfățișează și lucrări ale unor figuri mai puțin cunoscute precum artista mozambicană-italiană Bertina Lopes (1924-2012) și sud-coreeana Wook-kyung Choi (1940-1985).

Adina Pintilie, Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului Kunsthalle Bega, Timișoara 17 februarie - 30 aprilie 2023

Adina Pintilie, You Are Another Me—A Cathedral of the Body, 2022, multi-channel installation. Foto: Clelia Cadamuro

Se anunță atât de multe expoziții și evenimente anul acesta în Timișoara, Capitală Culturală Europeană, încât n-ar fi surprinzător să faci mai mult de-un drum până acolo în perioada următoare. Printre priorități, instalația audio-vizuală a Adinei Pintilie, proiect care a reprezentat România la cea de-a 59-a ediție a Biennalei de la Veneția în 2022.

Tot în weekendul de deschidere, 17 - 19 februarie, se lansează și expoziția „Lucruri mărunte, lucruri prețioase”, dedicată artistului Mircea Nicolae (1980–2020) și construită în jurul instalației sale sculpturale „Romanian Kiosk Company”, realizată în 2010.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.