Mihai Ghiduc

5 aprilie 2019

Excursii în Letiția și alte glume proaste cu guvernanți de la noi și aiurea

În ciuda numeroaselor gafe făcute, a faptului că încă n-a învățat ortografia limbii române și chiar și a celui că, în momentul de față, ea nu reprezintă partidul, Maria Grapini a primit un loc eligibil pe lista PSD-ului pentru europarlamentare.

Și asta arată exact cât de mult respect are partidul aflat la guvernare pentru alegătorii săi. Fix cât respect acordă Grapini limbii române.

Săptămâna aceasta, reprezentata ProRomânia în Parlamentul European*, a inventat o nouă țară într-o postare pe Facebook. Practic, în loc de Letonia a scris Letiția, ceea ce a produs, după cum era de așteptat, o serie întreagă de glume.

*Trecerea lui Grapini la partidul lui Ponta a fost doar o schemă pentru ca ProRomânia să aibă reprezentanți în comisiile de votare de la europarlamentare.



Vola a profitat de ocazie pentru a face un viral


A apărut și un eveniment pe Facebook care-ți propune să stai la o coadă în formă de cerc pentru a emigra în Letiția.

Va avea loc pe 30 aprilie, în Piața Constituției, și ar fi chiar amuzant să se întâmple.

S-au făcut glume proaste și nepostabile cu o altă Letiția.


Iar compania de transport public din Iași a inaugurat o linie de trasport public spre, desigur, Letiția.

O mică răzbunare a primarului Mihai Chirică, care a fost dat afară din PSD.


Dacă ți se pare amuzantă gluma făcută de primarul Iașiului, aruncă un ochi la cum arată acum piața din fața Palatului Culturii.



Da, „campania” primarilor împotriva copacilor continuă. S-a aflat între timp și ce avea de împărțit primarul sectorului 6 cu copacii înfloriți pe care i-a scos din rădăcini: un „mic” contract de 6 milioane de euro pentru reamenajarea bulevardului.


Și toaletările făcute cu barda (sau drujba) continuă nestânjenite, copaci din Cotroceni sau Parcul Plumbuita fiind mutilați de angajați ai primăriilor de sector. Green Report spune că mulți dintre acești arbori vor muri în cel mult trei ani.



În schimb, partidele aflate la guvernare, PSD și ALDE, sunt mai preocupate să dea ordonața de urgență care-l scape pe Dragnea de problemele penale și s-o blocheze pe Kovesi să devină procuror european.


Până la urmă, OUG-ul n-a fost dat, după presiuni publice din partea lui Frans Timmermans și a 12 dintre ambasadorii occidentali din România.




Iar Kovesi a primit în instanță dreptul de a părăsi țara, dar alegerea ei s-a blocat la nivel european, unde presiunile PSD-ului s-au aliniat cu interesele Franței. Va mai dura ceva până se va rezolva impasul.


PSD-ul a adoptat cartea naționalistă, a „neamestecului în treburile interne”, așa cum le stă bine unor corupți care n-au înțeles că respectul se câștigă, nu se cere. Din păcate, încurajarea naționalismului a dus la situații inacceptabile într-o țară civilizată.


Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a trimis o scrisoare de un antisemitism de secol XIX președintelui Centrului pentru Combaterea Antisemitismului din România. CNCD s-a sesizat, Firea, care depinde de Bădulescu, tace înțelept.


Vestea a venit în aceeași zi în care s-a aflat că, la Huși, a fost vandalizat cimitirul evreiesc de acolo, fiind distruse peste 70 de pietre de mormânt. Poliția face cercetări.

În condițiile astea, „gafa” făcută de o agenție de PR cunoscută de altfel pentru gafe, care s-a gândit că ar fi o idee bună să asocieze niște biscuiți cu imaginea dictatorului nazist vinovat pentru Al Doilea Război Mondial pare de-a dreptul nepotrivită.

IQAds explică de ce n-a fost o idee inspirată și cum reacția agenției a agravat criza de PR.


Dacă te deprimă aceste știri, e bine să notăm faptul că, în Slovacia, președinția a fost câștigată de o femeie, nou intrată în politică, care a avut o platformă împotriva corupției și urii. Valul naționalist ar putea fi, totuși, oprit.


Zuzana Čaputová e avocată, activistă anti-corupție și a câștigat și datorită indignării publice din Slovacia, după ce un tânăr jurnalist a fost asasinat din cauza articolelor despre corupția generalizată din țară.


Din păcate, daunele făcute par a fi definitive pentru britanici de exemplu, unde încurcătura făcută de Brexit nu pare a se rezolva prea curând.

Parlamentul britanic a spus nu la orice propunere, dar a decis că nu vrea să iasă fără acord, deși a respins de trei ori acordul semnat de May cu Uniunea Europeană. Știu, nu are niciun sens, dar s-a trecut de mult de momentul în care se căuta vreun sens în Brexit.


Nici premierul britanic Theresa May nu ajută. Cu aceeași încăpățânare cu care a supus acordul de trei ori la vot, cere acum UE o amânare a Brexit-ului până la 30 iunie, deși UE n-a fost de acord fix cu această dată la precedenta cerere de amânare.



Lina Vdovîi a fost la Congresul Mondial al Familiei, organizat în Italia, pentru a vedea ce mai fac organizațiile anti-avort. În România, tot mai multe spitale de stat refuză avortul, în timp ce organizațiile pro-life luptă și împotriva educației sexuale care ar putea reduce numărul avorturilor, pentru că în lumea bigoților, logica nu funcționează.




Iată și o listă a spitalelor de stat care refuză avorturile la cerere. E din toamna trecută, dar problema persistă.


A fost 1 aprilie și s-au făcut multe glume proaste, dar parcă mai puține ca în anii trecuți (poate și pentru că, după cum se vede, guvernanții fac prea multe glume proaste în restul anului).

Alex Bogdan are un punct de vedere interesant



La simularea examenului de Bacalaureat din acest an, o parte dintre elevi au predat #foaiagoală, ca o formă de protest, pentru că nu sunt mulțumiți de felul în care ministerul tratează aceste simulări. Lucrarea unei eleve din Satu Mare a devenit virală.


Andy Varga a primit nota 1, pentru că nu a rezolvat subiectele de pe foaie. În schimb, ea a scris un eseu argumentat, de 6 pagini, în care și-a expus nemulțumirile pe care le are față de sistemul de învățământ.

Citește-o și tu


Aproape surpinzător, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a citit eseul:


„După cum a scris scrisoarea este un copil care a citit, înțelege ce a citit după părerea mea, este un copil inteligent. Dar revolta aceasta, într-un fel fără subiect, pentru că în acest moment nu putem să schimbăm regulile în timpul jocului, ea chiar spune lucrul asta. Suntem în timpul anului școlar, nu putem să anulăm nici simulările, nici examenele anunțate la începutul anului școlar. Propunerile cu care venim acum sunt propuneri pentru viitor, pe care le amendăm ca să fie acceptate și compatibile cu cei care urmează să le aplice.”



Am lăsat la urmă discuția despre Augustin Lazăr, actualul procuror-general al României, acuzat de un site pro-PSD că nu a eliberat un deținut politic, pe vremea comunismului. Puterea a transformat acuzația în cerere de demisie, iar opoziția a încercat s-o minimimezeze, în funcție de opțiunile ideologice ale fiecăruia.

În timp ce Cătălin Tolontan a scris un text de opinie în care critica dubla măsură, când vine vorba de cum sunt tratați guvernații și cei de partea „bună” a anti-corupției, reporterii Dela0.ro au încercat să afle mai multe chiar de la fața locului. Diana Oncioiu a vorbit cu foști deținuți, angajați ai penitenciarului și procurori, încercând să descâlcească acest caz.


Ca aproape întotdeauna când vine vorba de ce s-a întâmplat în comunism, vina individuală pare minoră – practic, Lazăr a semnat, ca primarul, ceva ce trebuia semnat –, însă tocmai acest întreg angrenaj de vini minore duceau la consecințe majore pentru cei aflați de partea cealaltă a malaxorului. Concluzia e, ca de obicei, că „e complicat”.


Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.