

Art awaits.
O escapadă culturală
în Salzburg
și Viena


Cele mai spectaculoase evenimente culturale austriece ale noului sezon ne poartă din șarmantul Salzburg, patrimoniu mondial UNESCO, și până în vibranta capitală Viena.
Foto: Alexander Eugen Koller

E momentul ideal pentru vernisaje memorabile, expoziții cuprinzătoare și aniversări speciale.
Ți-am pregătit o listă cu priorități culturale pentru perioada următoare, dar și câteva recomandări de hoteluri pe măsură, în care să-ți poți încărca bateriile pentru următoarea zi de explorări.



Foto: Marco Rossi

Mic, dar cosmopolit, orașul de pe râul Salzach pendulează între tradiții străvechi și contemporaneitate, între clasic și modern. Anul acesta nu face excepție
și vine cu noi posibilități. De pildă, în 2023 se împlinesc 40 de ani de când Muzeul de Artă Modernă, contrapolul barocului, a fost înființat în clădirea Rupertinum din orașul vechi, ulterior extinzându-se în noul spațiu de pe muntele urban Mönchsberg.


Ambele locații găzduiesc expoziții temporare din secolul al XIX-lea până în prezent, de la pictură la sculptură, din colecțiile proprii (colecția de fotografie austriacă de după 1945) și împrumuturi permanente (colecția Fundației Generali).


De neratat, până la începutul lunii iunie, este seria de fotografii „Mask and Face”, realizate de fotografa austriacă Inge Morath (1923-2002) în colaborare cu artistul grafic de origine română Saul Steinberg (1914-1999), alături de câteva dintre măștile originale, nemaivăzute până acum.
„Mask & Face”, Inge Morath și Saul Steinberg © Inge Morath Estate

În urmă cu șapte ani, la peisajul muzeal din Salzburg s-a adăugat și Museum of the Lost Generation, cu lucrări din colecția privată în continuă creștere a profesorului Heinz R. Böhme. Aici vei descoperi aproximativ 600 de lucrări semnate de artiști din așa numita „generație pierdută”, considerate „degenerate” de către regimul nazist și interzise, motiv pentru care multe dintre ele au rămas necunoscute publicului.



Foto: Huber Auer


Un exemplu sunt cele 14 instalații ale „Walk of Modern Art”, o inițiativă artistică desfășurată în spațiul public, unică în Europa, care își poartă vizitatorii prin locuri în care se așteaptă cel mai puțin să descopere artă. Printre artiștii invitați, Marina Abramović, cu „Spirit of Mozart” (2004), o sculptură interactivă formată dintr-un ansamblu de scaune din oțel inoxidabil, sau artistul austriac Erwin Wurm, cu „Gurken” (2011), o lucrare formată din cinci cornișoni murați, de dimensiuni umane.
Dacă vrei însă să depășești spațiul limitat al muzeelor, Salzburg propune și alte modalități de a interacționa cu arta contemporană.
„Gurken”, Erwin Wurm © Tourismus Salzburg

Cât despre cazare,
ce spui de o bijuterie arhitecturală, cu o istorie care datează încă din 1876?
Integrat perfect în simfonia orașului, hotelul Sacher promite o călătorie în timp, cu accent pe calitate, confort și ospitalitate. Iar dacă numele îți sună cunoscut, e pentru că a fost fondat de Eduard Sacher, fiul patiserului cunoscut pentru renumitul Sacher Torte.





Dacă preferi însă să înnoptezi în vecinătatea Muzeului de Artă Modernă,
într-un castel de sute de ani, pe muntele urban Mönchsberg, atunci Schloss Mönchstein este pentru tine. O zi plină nu se poate încheia decât la piscina și spa-ul hotelului, admirând priveliștea minunată deasupra orașului.


Apetitul pentru artă și curiozitatea te vor purta negreșit și în Viena, pe care o vei (re)găsi în prag de sărbătoare culturală. Capitala austriacă aniversează 150 de ani de la Expoziția Mondială din 1873, un eveniment care, pe lângă numeroasele expoziții în muzeele bine cunoscute, aduce cu sine noi deschideri spectaculoase și redeschideri mult așteptate.
Foto: Harald-Eisenberger

Cum ar fi „Femei la locul
de muncă – 150 de ani de
la Pavilionul Femeilor din cadrul Expoziției Mondiale de la Viena”, care își propune să aducă în centrul atenției, pentru prima dată pe plan mondial, diferitele medii de lucru ale femeilor, la Muzeul Tehnic Viena. Folosindu-se de obiecte istorice, materiale de arhivă și fotografii, expoziția oferă o perspectivă asupra muncii și vieții de zi cu zi a femeilor de la acea vreme, precum
și inițiativele din jurul Pavilionului Femeilor și consecințele acestora.


Unul dintre stabilimentele esențiale ale Vienei, Muzeul Albertina comemorează, între 17 martie și 18 iunie, 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso omul, pionierul în cubism și în clasicismul anilor ‘20, reprezentant al simbolismului și model de urmat pentru mișcarea neo-expresivă din anii ’80. Expoziția prezintă lucrări din întreaga carieră a artistului, de la „The Sleepy Drinker” din 1902, creată în perioada creativă albastră, la „Naked Woman with Bird and Flute Player”, din ultimii ani de viață.
Pablo Picasso, „Still life with Guitar”, 1942, The Albertina Museum, Vienna
The Batliner Collection © Succession Picasso/Bildrecht, Vienna 2023


Tot aici, în aceeași perioadă, este celebrat și artistul newyorkez, în vârstă de 95 de ani, Alex Katz, corespondentul lui Miles Davis în pictură. Lucrări în format mare, culori puternice, portrete memorabile și cadre în care ți-ai dori să te poți teleporta – le vei regăsi pe toate în lumea fascinantă a lui Katz.
Alex Katz, „Beach Stop”, 2001, The Albertina Museum Vienna
The Batliner Collection © Bildrecht, Vienna 2023


Pentru și mai mult pop art și minimalism, mergem la Albertina Modern, care găzduiește până pe
23 iulie 100 de lucrări realizate de artiști ca Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Agnes Martin, Damien Hirst sau Kiki Smith.
Andy Warhol, „Electric Chair”, 1971, Albertina Modern Museum Vienna
The Batliner Collection © Bildrecht, Vienna 2023


De pe 10 mai, toată atenția se mută pe stilul inconfundabil al unuia dintre cei mai influenți artiști japonezi: Yoshitomo Nara, cu a sa expoziție „All My Little Words”. Pe lângă picturile cu personaje duale complexe și obiectele artistului, expoziția promite să scoată la lumină și creațiile grafice ale acestuia.
Yoshitomo Nara, „Dream to Dream”, 2021, Pace Gallery


Traseul nostru se încheie cu o oprire obligatorie la Palatul Belvedere. În timp ce Belvedere Superior găzduiește permanent cea mai mare colecție Gustav Klimt din lume, Belvedere Inferior dedică, până pe 29 mai, o expoziție cuprinzătoare artiștilor care au influenţat opera pictorului modernist vienez.
Foto: Lukas Schaller


Pe lângă „Șerpii de Apă II”, cel mai scump tablou de Klimt care poate fi văzut și în Austria pentru prima dată în aproape 60 de ani, expoziția reunește 90 de picturi, desene și sculpturi, aducând în prim plan plan întâlniri cu lucrările unor artiști ca Alma-Tadema, MacDonald-Macintosh, Toorop, Whistler, Monet, Rodin, Van Gogh și Matisse.
Gustav Klimt, „Wasserschlangen II”, Belvedere Superior

După lungi explorări culturale, e momentul să te relaxezi în spirit pur vienez, chiar în inima Vienei.
La hotelul Ambassador, situat lângă Opera Vieneză de Stat. Pe lângă răsfățul desăvârșit, vei avea ocazia și să-ți începi ziua savurând cafeaua la aceeași masă la care au stat cândva Mark Twain, Franz Lehar sau Josephine Baker.






Sau dacă preferi să te plimbi prin diferite epoci, hotelul Zola și ale sale camere grandioase sunt alegerea ideală. Situat în apropierea parcului de distracții Prater, din Districtul 2, Zola Palais De Boheme întruchipează un palat contemporan cu o atmosferă boemă, din care nu-ți vei dori să pleci prea curând.


Destinațiile au fost alese, planurile au fost făcute –
nu-ți mai rămâne decât să pornești la drum!
Foto: Makartplatz, Salzburg © Tourismus Salzburg
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.