De Mirela Ujică

12 iunie 2019

Editor's choice: cărțile vacanței noastre de vară


Mi-am întrebat colegele ce cărți au pus pe lista de lecturi de vacanță și am tras concluzia că epoca chicklit-urilor și a thrillerelor pline de suspans a apus. Avem în schimb un dezastru nuclear, secrete, traume, dependențe și o copilărie în epoca ceaușistă.

ADICĂ EXACT CE-ȚI DOREȘTI DE LA O VACANȚĂ PE PLAJĂ

Nu-i așa?!


Lăsând gluma la o parte, sperăm ca lista noastră să te inspire. Să pornim așadar.

Nu e chiar alegerea ușurică de lectură de vacanță, dar pentru că nu am HBO și nu am cum să urmăresc seria despre care vorbește toată lumea, inclusiv colegii mei, am găsit o altă variantă de a participa la discuție, „Chernobyl Prayer”, de Svetlana Alexievich.

Diana Tofan, redactor-șef

Chernobyl Prayer, de Svetlana Alexievich

Penguin

„On Earth We're Briefly Gorgeous”, de Ocean Vuong. Să fi ales eu oare această carte pornind de la coperta (superbă) și de la numele autorului? POATE. În același timp romanul de debut al scriitorului din Saigon este una dintre cele mai așteptate cărți ale anului și presimt că ne va face, briefly, să plângem. Altfel mi-aș dori o vacanță de 3 luni ca la școală ca să îmi fac curaj să mă arunc în „Game of Thrones” și alte lecturi obligatorii când te prăjești la soare.

Emilia Barbu, features editor

On Earth We're Briefly Gorgeous, de Ocean Vuong

Penguin

După ce am devorat anul trecut într-o singură zi mini-seria „Patrick Melrose”, cartea omonimă, scrisă de Edward St Aubyn, a devenit rapid un must-read pentru mine.

Împreună cu Patrick Melrose (pe care, inevitabil, nu mi-l mai pot scoate din cap dublat de imaginea lui Benedict Cumberbatch) trecem prin sudul Franței în anii ’60, New York-ul anilor ’80 și desfrâul său specific și mai apoi prin Marea Britanie, la începutul anilor 2000. Secrete, traume, dependențe și efectele lor distructive, totul în contextul clasei artistrocratice britanice. Încă mă gândesc cu ce băutură îmi voi face intrarea în lumea lui Aubyn.

Irina Munteanu, features editor

Patrick Melrose, de Edward St Aubyn

Editura Litera

Aproape ca-ntr-o clepsidră, vara mea a început leneș cu două lecturi cu oareșce iz adolescentin („Normal People” al irlandezei Sally Rooney și „The Idiot”, Elif Batuman) și va continua grăbit cu două lecturi ale unor scritori români despre care am auzit numai de bine: romanul-biografie al Dianei Bădică, „Părinți” și volumul de poezii LGBT+, „Jazz pentru iguane”, de Răzvan Andrei.

Mirela Ujică, redactor-șef adjunct

Părinți, de Diana Bădică

Editura Polirom

Jazz pentru iguane, de Răzvan Andrei

Editura Curtea Veche

Ce-ar putea fi mai potrivit pentru o vacanță de vară decât o carte a cărei poveste se desfășoară pe Riviera italiană, printre reprize de jogging și de înot, partide de tenis, plimbări pe plajă, citit pe marginea piscinei și cântece de chitară? Iar povestea aceea este despre o primă iubire, dominată de necunoscut și transformată într-o mare iubire, dintre acelea pe care obișnuim să le căutăm în cărți.

„Strigă-mă pe numele tău” este primul roman al scriitorului André Aciman (doctor în filologie la Harvard) și a fost ecranizat în 2017 de Luca Guadagnino, primind Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat. Un protagonist de 17 ani, o vilă ce oferă rezidențe studenților promițători, aflată pe țărmul Mediteranei și tensiunea primelor pasiuni sunt doar câteva dintre ingredientele acestui roman de colecție!

Alina Vîlcan, colaborator

Strigă-mă pe numele tău, de André Aciman

Editura Polirom

Trebuie să recunosc că în ultimele luni am început diferite cărți și nu am apucat să le termin, dar vacanța aceasta mi-am promis că nu voi lăsa din mână memoriile scriitoarei Tara Westover. „Învățare" s-a plimbat prin redacția noastră ceva timp și acum a sosit rândul meu să o citesc.

Silvia Cristescu, fashion editor

Învățare, de Tara Westover

Editura Publica

L-am descoperit pe Philip Ó Ceallaigh (scriitor irlandez care trăiește în România) abia recent, când am citit „Însemnări dintr-un bordel turcesc”. Era o serie de povestiri care se întâmplă în Bucureștiul verilor caniculare și al cartierelor precum Titan. N-aș putea spune ce anume din lectura acestor povestiri mi-a dat senzația de vacanță, cert e că m-au făcut să-mi doresc să citesc mai mult de același autor. Așa că am pus pe listă „Și te trezești râzând”.

Elizabeta Gedo, fashion editor

Și te trezești râzând, de Philip Ó Ceallaigh

Editura Polirom

Îmi doream de mult să citesc „Pe drum“ de Jack Kerouac, iar pentru că vara asta nu mi-am planificat nicio vacanță extinsă, ci o serie de drumeții răsfirate în diferite weekenduri, mi-am spus că acum este momentul oportun.

Cezara Palade, beauty editor

Pe drum, de Jack Kerouac

Editura Polirom

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.