
Ioana Ilie
27 iunie 2019
Ecuador a legalizat căsătoriile gay
Curtea Constituțională din Ecuador a votat la începutul lunii iunie în favoarea legalizării căsătoriilor gay pe teritoriul țării.
____________
Decizia a fost luată de către 4 din cei 5 judecători desemnați, în urma unei recomandări venite din partea Curții Inter-Americane, care a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex încă de la începutul lunii ianuarie 2018, venind astfel în întâmpinarea speranțelor activiștilor LGBT+ locali.
Comunitatea LGBT+ din Ecuador aștepta rezultatele deliberărilor încă de pe 4 iunie, însă hotărârea definitivă a fost amânată până pe 12 iunie, la cererea judecătorilor, care au declarat că au nevoie de mai mult timp pentru consultarea legii propuse de Curtea de Justiție a Provinciei Pichincha.
Drepturi LGBT+ în Ecuador
Ecuador este una dintre primele țări din lume care a interzis prin lege discriminarea bazată pe orientările sexuale, încă din anul 1998. Articolul 67 din Constituția Ecuadorului, adoptat în 2008, recunoaște căsătoria ca fiind uniunea legală dintre un bărbat și o femeie, însă articolul 68 prevede că persoanele de același sex aflate într-o relație stabilă se bucură de aceleași drepturi și obligații ca și cuplurile căsătorite, cu excepția dreptului de a adopta.

Parteneriatul civil este disponibil și legalizat în Ecuador încă din 2014.
Lupta pentru drepturi egale
Ca și în alte locuri din lume, societatea din Ecuador este destul de divizată privind tema legalizării căsătoriilor gay. În timp ce conservatorii au încercat să aducă în ultimii ani argumente împotriva căsătoriilor între persoanele de același sex, activiștii și aliații comunității LGBT+ au demarat mai multe acțiuni pentru conștientizarea nevoii de a recunoaște drepturi egale persoanelor cu orientări non-heterosexuale.
În fruntea acestei mișcări s-au aflat Efrain Soria și Javier Benalcazar, un cuplu gay din Ecuador care a încercat să obțină dreptul de a se căsători legal în ultimii 12 ani și a făcut multiple presiuni asupra autorităților. După ce Registrul Civil a respins cererea de căsătorie pe care au înaintat-o anul trecut, aceștia au sesizat Curtea de Justiție a Provinciei Pichincha.

O decizie istorică pentru Ecuador
„Astăzi este o zi istorică nu doar pentru Efrain și Javier, ci pentru întreaga societate din Ecuador”, a declarat Freddy Veloz Baez, activist LGBT+, pentru www.gaystarnews.com, cu ocazia legalizării căsătoriilor gay în Ecuador.
„Curtea Constituțională a Ecuadorului s-a poziționat de partea incluzivă a istoriei și a recunoscut că toți oamenii din Ecuador sunt egali în drepturi, indiferent de orientarea sexuală sau de identitatea lor de gen. Această luptă a început în 2013 și nu ar fi putut avea loc fără eforturile cuplurilor LGBT+ care s-au revoltat în fața bigotismului și au decis să protesteze pentru a semnala lipsa de respect a Guvernului față de deminitatea și drepturile lor ca cetățeni.”
„Încă mai sunt foarte mulți pași de făcut pentru a pune capăt homofobiei din societate, dar astăzi este o zi de sărbătoare. Pentru toate cuplurile care se vor putea căsători și pentru generațiile viitoare, aceasta va rămâne o zi importantă, de neuitat”, a mai declarat Freddy Veloz Baez pentru aceeași publicație.
Pamela Troya și partenera ei au fost, în același timp, printre activistele fruntașe ale mișcării LGBT+ pentru obținerea legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex, încă din 2013. „Această fotografie a fost făcută pe 5 august 2013, când @Gaby3081 și cu mine am depus o aplicație pentru căsătorie la Registrul Civil din Ecuador care ne-a fost respinsă. Acesta a fost de fapt începutul unei bătălii îndelungate”, scria Pamela în martie 2019 pe conturile ei de socializare.

„Astăzi, după aproape 6 ani, suntem în sfârșit în măsură să ne căsătorim legal. Nu am cuvinte, nu pot să exprim în cuvinte ce simt. Este extraordinar, chiar o să ne căsătorim”, a scris ea pe contul de Twitter în ziua în care Curtea Constituțională a aprobat legalizarea.
Drepturi LGBT+ LA NIVEL MONDIAL
Potrivit Pew Research, la nivel global, mai mult de 20 de țări permit (la nivel national sau partial, în câteva jurisdicții) în prezent căsătoriile între persoanele de același sex. Printre acestea se numără Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Columbia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, Africa de Sud, Anglia, Spania, Suedia, SUA și Uruguay.

În ciuda progreselor realizate de comunitatea LGBT+ în unele părți ale lumii în ceea ce privește recunoașterea drepturilor, un număr surprinzător de țări încă incriminează homosexualitatea, în timp ce în câteva state acest fenomen este pedepsit în prezent cu moartea.
Potrivit Independent.co.uk, homosexualitatea și bisexualitatea sunt pedepsite cu moartea în Sudan, Iran, Arabia Saudită, Yemen, Mauritania, Afganistan, Pakistan, Qatar, și în unele regiuni din Nigeria, Somalia, Siria și Irak. Iar alte 17 țări interzic în totalitate promovarea drepturilor LGBT+: Algeria, Egipt, Libia, Maroc, Nigeria, Somalia, Tunisia, Irak, Iran, Iordania, Kuweit, Lebanon, Qatar, Arabia Saudită, Siria, Lituania și Rusia.
Conform unui studiu recent realizat de Coaliția Națională Anti-Violență din SUA, aproximativ 300 de persoane aparținând comunității LGBT+ își pierd viața în fiecare an, la nivel mondial, ca urmare a crimelor homofobe, iar cercetătorii ne avertizează că numărul total de victime (dacă luăm în calcul și cazurile neraportate) este, în realitate, mult mai mare.

thank you for reading!
don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.