
Ioana Ilie
27 februarie 2019
„Ea”, o nouă colecție de perspective feministe locale asupra societății românești
La începutul lunii februarie a apărut o nouă bucurie de carte, care ne invită la reflecție asupra condiției femeii în societatea contemporană și din care avem, desigur, foarte multe lucruri de învățat.
„Ea” este o colecție de texte utile și extrem de necesare, care aduce împreună perspectivele feministe asupra societății românești ale nu mai puțin de 17 autoare contemporane.

Din ce culori se compune imaginea femeii după mai bine de 100 de ani de feminism?

În Indexul European al Egalității de Gen, România ocupă locul 26 din 28.
Accesul femeilor la educație și dreptul la vot sunt teme comune, ele au libertatea de a-și alege singure propriul drum, iar egalitatea de șanse este pe buzele tuturor.

Conform statisticilor europene, femeile din România câștigă 94,8 euro pentru fiecare 100 de euro câștigați de bărbați.
Dar cum stau lucrurile când ne mutăm din teorie în practică?
În 2017, în România au fost raportate 181 de violuri, 44 de agresiuni sexuale, 108 acte seuxale cu un minor și 84 de omoruri cu victime de sex feminin.
Mai funcționează conceptele atunci când părăsesc catedra și coboară în stradă?

Potrivit Eurobarometrului din 2016, în România există cea mai mare toleranță față de viol. 55% dintre respondenți afirmă că violul este justificat în anumite situații.
Ce a reușit feminismul să schimbe la locurile de joacă sau în manualele școlare ale femeilor și bărbaților de mâine, în relația de cuplu, în tramvai, în artă sau în legislație?

România se află pe locul al doilea în UE în ceea ce privește numărul de sarcini în rândul adolescentelor cu vârsste cuprinse între 15 și 19 ani.
La aceste întrebări încearcă să ne răspundă volumul coordonat de Oana Zamfirache, un caleidoscop de voci feminine care caută răspunsuri despre firesc, despre inerție și despre câtă nevoie mai este astăzi de feminism.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener.
„Orice demers feminist presupune o analiză a modurilor în care viețile femeilor sunt afectate de prejudecățile cu privire la ele, a metodelor mai mult sau mai puțin subtile prin care drepturile lor sunt încălcate și, în general, o problematizare a status-quo-ului în ceea ce privește relațiile de gen”, spune Oana Zamfirache în prefața cărții.
„Ne-am propus să aducem laolaltă voci feminine cât mai diverse din spațiul cultural românesc, care să-și creioneze viziunea despre feminism, să lămurească ce înseamnă termenul pentru ele și cum au înțeles să se raporteze la diversele provocări ale faptului de a fi femeie în România anului 2018.”

România are cea mai mica rată de screening mamar din Uniunea Europeană pentru femeile între 50 și 69 de ani: 6,4%.
„Ne-am dori ca lectura acestor texte să îi convingă pe cititori că feminismul nu este un subiect de nișă. Că asumarea feminismului ar însemna demersuri concrete prin care viața a jumătate din populația țării s-ar îmbogăți considerabil.”

România este singura țară din Uniunea Europeană care nu alocă bani pentru vaccinarea anti-HPV.
„Sperăm că această carte va deschide drumul spre un mai prolific dialog și spre o mai asumată solidarizare.”
Au contribuit Ilinca Neagu, Laura Sandu, Andreea Molocea, Liliana Popescu, Alexandra Bădicioiu Matei, Alina Purcaru, Sandra Ecobescu, Mihaela Michailov, Laura Ionescu, Andreea Braga, Medeea Iancu, Oana Maria, Anamaria Pravicencu, Ema Prisca, Miruna Pantel și Oana Baluta.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.