Mihai Ghiduc

19 aprilie 2019

Dragoni, Notre-Dame și alte știri din Franța

A ars Notre-Dame și toată lumea a stat cu sufletul la gură o seară întreagă. Printre flăcări și fum și-au făcut loc știrile apocaliptice: s-au prăbușit turnurile, au explodat vitraliile (sau s-au topit), orga e inutilizabilă.

Pompierii francezi au salvat însă interiorul catedralei, obiectele de cult și operele de artă, iar ferestrele și orga sunt intacte.


Părea Notre Drame, cum i-a spus Libération.


Oana Moisil a scris de la fața locului


După ce focul a fost stins și pagubele evaluate, au început discuțiile despre reconstrucție. Și au început să vină și donațile. Industria luxului din Franța a fost cea mai generoasă.


Compania Kering, care deține Gucci și YSL, a dat 100 de milioane. Bernard Arnault de la LVMH, adică Louis Vuitton Moët Hennessy, 200. L’Oréal, alte 100. În doar 24 de ore, s-au strâns 700 de milioane.



Catedrala va fi refăcută, însă au început discuțiile despre ce am mai putea salva cu bani din donații, dacă lumea ar fi la fel de generoasă.

Mai ales că primărița Bucureștiului, Gabriela Firea, a simțit nevoia să doneze 10% din salariul pe trei luni pentru Notre-Dame.

Lumea s-a plâns că pentru cealaltă Catredală a donat mai multe zeci, dar milioane, nu procente, și nu din salariu, ci din bugetul Capitalei.

Dacă vrei să donezi pentru un proiect local, Băile Herculane au nevoie de bani



Sau, poate că nu-ți mai amintești, dar anul trecut a ars, la Oradea, palatul Episcopiei Greco-Catolice și încă se mai stârng bani pentru refacerea clădirii.


Știrea că un copil de 3 ani a murit după ce a căzut în fosa septică a unei școli de la țară ne-a reamintit că, deși construim catedrale ca să ajungem din urmă Occidentul, n-am reușit încă să ajungem în secolul curent cu lucruri mult mai mundane. Evident, au apărut și comparațiile mai mult sau mai puțin potrivite cu reacția francezilor de după Notre-Dame.




Nenorocirea de la Notre-Dame a eclipsat un alt eveniment important. A început ultimul sezon din „Game of Thrones”.


E drept că în primul episod nu a murit nimeni și că s-au făcut glume (nu prea reușite) cu dragonii care au vizitat Parisul, călăriți sau nu de Jon Snow.


Că veni vorba de glume, e corect să râzi după un eveniment tragic ca cel de la Notre-Dame? Și dacă da, de când? La urma urmei, n-a murit nimeni, iar clădirea se va reface cu banii strânși deja.


E această memă amuzantă?

Dacă se pot face afaceri cu cenușă „de la Notre-Dame”, atunci se pot face și glume.



Cu lucruri ficționale, precum dragoni, e mai ușor să glumești, după cum ne-au demonstrat ambasadele Danemarcei și Suediei care s-au întrecut în postări în care demonstrează că „Game of Thrones” s-ar fi putut întâmpla în țările lor.

Părerea Ambasadei Danemarcei



Evident că m-am gândit imediat dacă s-ar putea face un text similar despre faptul că acțiunea s-ar fi putut întâmpla în România, dar îmi ieșea cu prea puțină zăpadă și prea multă politică.


De fapt, a spus-o Dragoș Vasile mult mai bine.


Că veni vorba de Dragnea, până la urmă s-a amânat orice decizie legată de el până pe 20 mai. Și sentința din proces și decizia Curții Constituționale despre legalitatea completului de judecată se vor da în aceeași zi, dacă nu se vor amâna iar.


Despre acțiunea de weekendul trecut în care camioanele cu fructe și legume au fost blocate la graniță a uitat deja toată lumea. Mai puțin cei care aveau poftă de salată.


Și discuțiile despre marele miting PSD de la Craiova s-au stins rapid, deși aș vrea să rămânem măcar cu această postare a Elenei Stancu.




În schimb, săptămâna aceasta a fost demis Tudorel Toader și nu-l plânge nimeni, chiar dacă în loc ar putea veni dubioși mai mari. Iar Augustin Lazăr, controversatul procuror general, a luat decizia de a se retrage. S-a pensionat.


Să ne întoarcem în Franța pentru o clipă.

Echipa de tenis feminin a României va juca în semifinala Fed Cup, la Rouen, în acest weekend.

E cel mai bun rezultat al nostru din 1973. Să sperăm că-l vor îmbunătăți.

Iar de la Cannes aflăm că filmul lui Corneliu Porumboiu, „La Gomera”, a fost selectat în competiția principală. Din distribuție fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Țambrea.



De la Diana Onicioiu aflăm că s-au anunțat rezultatele anchetei de la Botoșani, în cazul preotului care a lovit un copil. S-a rezolvat și nu prea s-a rezolvat, în sensul că preotul a fost sancționat financiar și mutat la altă școală și cam aât.




Emilia Sercan, jurnalista care anchetează de ani de zile cazuri de plagiat și care a ajuns acum la Academia de Poliție, a primit amenințări cu moartea, lucru care n-ar trebui să se întâmple nici măcar într-o țară mai puțin civilizată, ca a noastră.




Ministrul de Interne și-a făcut timp să anunțe că Poliția va investiga această amenințare, dar rămâne de văzut dacă se va ajunge la vreo concluzie.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.