De Mădălina Ionescu

»

Beauty school

Tot ceea ce trebuie să știi despre vitamina C

Dosar de skincare

Nu reușești să descifrezi lista de ingrediente de pe produsele de îngrijire? Te ajutăm noi să elucidezi misterul din spatele lor.

În atenția noastră azi: vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, cu multiple beneficii pentru piele.

Știu, de regulă alegi vitamina C atunci când îți dorești o luminozitate vizibilă a chipului. Ceea ce, da, este un efect pe care îl oferă, ingredientul fiind inclus în numeroase produse tip brightening/illuminating. Dar această proprietate a sa este numai o piesă dintr-un mare puzzle.

Indiferent de forma în care este aplicată, fie că este vorba despre serumuri, creme sau fiole, vitamina C este ceea ce mie îmi place să denumesc „ingredient de protecție”. Adică, prin contribuția sa la accelerarea producției de elastină și colagen, devine un excelent motor pentru întărirea barierei de protecție a pielii. Lucru care simplifică munca epidermei în lupta sa zilnică împotriva radicalilor liberi.

Mai mult, previne apariția petelor
închise sau a altor leziuni cauzate de factorii de mediu. Altfel spus, restricționează enzima responsabilă de producerea melaninei, deci ajută la diminuarea pigmentării inegale.

Spuneam mai devreme că acest antioxidant stimulează producția de colagen. Ce înseamnă asta? Că este un bun agent
anti-aging în același timp, încetinind astfel procesul de îmbătrânire cutanată.

Apoi, chiar dacă formulele cu vitamina C nu le pot înlocui pe cele de protecție solară (pentru că nu absorb razele UV și nici nu le blochează), o combinație a acestor două tipuri de produse poate oferi o protecție foarte bună împotriva efectelor negative ale razelor UV.

Hai să-ți arăt și câteva produse care fac o treabă de zile mari. M-am rezumat la 6 dintre cele mai bune pe care le-am testat până acum.

Serum Resurfacing, Tata Harper

470 lei

Cremă de ochi C-Tango™ Vitamin C, Drunk Elephant

310 lei

Booster cu 10% vitamina C pură Fresh Pressed™, Clinique

119 lei

Un mic sfat

Pentru că nu toate produsele cu vitamina C sunt similare, atunci când vrei să cumperi unul ia în calcul concentrația (minimum 8% și nu mai mare de 25%, ca să nu provoace iritații), tipul (direct proporțional cu cel al pielii tale) și ambalajul (care să nu permită trecerea luminii, a căldurii sau a aerului, factori care o pot destabiliza).

Cremă Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%, The Ordinary

35 lei

Ulei de față C.E.O. Glow Vitamin C + Turmeric, Sunday Riley

195 lei

Serum 15% Vitamin C + Clean Caffeine Energy, Youth To The People

295 lei