
De Mădălina Ionescu
Tot ceea ce trebuie să știi despre squalan
Dosar de skincare
Nu reușești să descifrezi lista de ingrediente de pe produsele de îngrijire a pielii? Te ajutăm noi să elucidezi misterele din spate.
În atenția noastră astăzi: squalanul, una dintre lipidele pe care corpul le produce pentru a lubrifia și proteja pielea, dar care scade în cantitate pe măsură ce trec anii.

De aceea, pielea are nevoie de forțe din exterior. Sub formă de uleiuri, creme de față, geluri de curățare etc. Dar înainte de a-ți arăta câteva produse must, trebuie să punem punctul pe I în privința acestui ingredient.
Pentru început, trebuie să știi că există două substanțe asemănătoare ca denumire, dar diferite ca structură chimică: squalen și squalan. Ce au în comun? Ambele sunt compuși naturali produși de glandele sebacee, biocompatibili cu filmul hidrolipidic de la suprafața pielii. Prin ce se diferențiază? Squalanul, prezent și el într-o cantitate semnificativă în sebumul pe care îl producem, este de fapt forma hidrogenată a squalenului.
În industria cosmetică, acum se folosește varianta vegetală, derivată din măsline, tărâțe de orez sau trestie de zahăr. Da, acum, pentru că în trecut, utilizarea ingredientului a fost controversată, existând produse care conțineau squalan animal, extras din ficatul de rechin. Între timp și din fericire, din motive etice, s-a renunțat la această practică.
Dar squalenul, de orice fel, este prea instabil pentru a fi introdus ca atare în formule de îngrijire, căci, expus la oxigen, se râncezește. Fix aici intervine hidrogenarea despre care am menționat anterior. Procesul implică transformarea squalenului dintr-un ulei nesaturat într-unul saturat: squalan. Hidrogenarea îl face astfel mai stabil și mai ușor de introdus în produsele de skincare. Tot prin hidrogenare îi cresc și anduranța și perioada de valabilitate.


Să trecem în revistă și câteva dintre beneficiile squalanului, ca să vezi de ce este un atu în rutină. Cu atât mai mult cu cât pielea este expusă zi de zi la factorii de mediu.
În primul rând, contribuie semnificativ la întărirea barierei de protecție a pielii. Asta înseamnă că are un rol important în lupta acesteia cu stresul oxidativ, radicalii liberi și factorii de mediu, inclusiv cu radiațiile UV. Altfel spus, squalanul este un antioxidant și un detoxifiant minunat.
Apoi, are proprietăți emoliente notabile, acționând ca un agent ocluziv. Cu alte cuvinte, păstrează nivelul optim de hidratare și contribuie la reglarea producției de sebum, fără a lăsa reziduuri grase la suprafața pielii. Tocmai de aceea, dar și pentru că are beneficii calmante, anti-inflamatorii, anti-iritante și non-comedogenice în același timp, este un ingredient ce poate fi inclus cu încredere și în rutina dedicată unui ten sensibil, acneic sau cu tendință acneică, nu doar a celui uscat sau deshidratat. Mai ales dacă este folosit sub formă de ulei lejer.
Nu în ultimul rând, este un ingredient non-reactiv (fără reacții adverse), deci face echipă bună cu retinolul sau cu niacinamidele, printre altele, substanțe despre care știm că nu sunt chiar cele mai populare la capitolul compatibilitate.

Acum ajungem la partea mea preferată (și sunt sigură că și a ta). Urmează 6 produse cu squalan care mi-au întrecut așteptările.

Squalane + Omega Repair Cream, Biossance

Superberry Hydrate + Glow Dream Mask, Youth to the People

Skin Soak Rich Moisture Cream, Versed
Unde în ritual să-i faci loc?
Dacă în varianta cremă sau gel de curățare lucrurile sunt clare, o să mă opresc asupra uleiului facial, care este cea mai sustenabilă opțiune. Așadar, poți să-l aplici pe piele propriu-zis, înainte de cremă, poți să adaugi câteva picături în formula hidratantă preferată sau poți să-l folosești chiar post-retinol, pentru a calma eventualele reacții cutanate.

Plainet Squalane Oil, Purito

Squalane Cleanser, The Ordinary

Squalane Facial Oil, Indie Lee
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.