
De Mădălina Ionescu
Tot ceea ce trebuie să știi despre acidul poliglutamic
BEAUTY SCHOOL
Nu reușești să descifrezi lista de ingrediente de pe produsele de îngrijire a pielii? Nicio problemă, te ajutăm noi să elucidezi misterele din spatele acestora.

În atenția noastră azi: acidul poliglutamic (PGA), asemănător celui hialuronic, însă cu o eficacitate mult mai mare asupra deshidratării.
Ne-am familiarizat deja cu proprietățile acidului hialuronic în materie de menținere a umidității în piele și de umplere a liniilor și ridurilor fine. Dar dacă ți-aș spune că locul său (binemeritat, într-adevăr) ar putea fi surclasat de un alt ingredient, chiar mai puternic? Este vorba despre PGA, care nu se bucură încă de reputația cuvenită. Dar dacă vei analiza beneficiile lui, o să vezi că afirmația mea nu este exagerată.
PGA este o peptidă derivată din soia fermentată, ce inhibă hialuronidaza, o enzimă care descompune acidul hialuronic din organism. Acesta funcționează ca un umectant, adică atrage umiditatea, reușind totodată să rețină de 5.000 de ori mai multă apă decât greutatea proprie. Impresionant, dacă ne gândim că acidul hialuronic poate reține doar de 1.000 de ori greutatea sa în apă.

O altă diferență majoră între cei doi acizi este reprezentată de mărimea particulelor din care sunt alcătuiți. În cazul PGA, sunt mult mai mari, creând un sigiliu mai eficient la nivelul pielii în lupta sa cu pierderea apei. Cu alte cuvinte, aceasta va va rămâne hidratată mai mult timp.
Acidul poliglutamic ajută, de asemenea, la creșterea elasticității și fermității pielii, inclusiv la diminuarea petelor pigmentare. De fapt, medicii recomandă combinarea celor două ingrediente pentru o acțiune sinergică: acidul hialuronic funcționează în straturile profunde ale pielii, iar cel poliglutamic – la nivelul celor superioare.
Îl poți adăuga atât în rutina de dimineață, cât și în cea de seară, cu mențiunea că, dacă îl folosești sub forma unui serum, ar trebui să fie ultimul produs din această categorie pe care îl aplici. După curățarea tenului, poți începe cu acidul hialuronic, apoi să-l aplici pe cel poliglutamic. Nu uita de crema hidratantă ca pas următor obligatoriu în ritual.
Cum oferă o hidratare profundă, acidul poliglutamic este ideal pentru sezonul rece, când pielea are o tendință de uscare mai pronunțată. Însă asta nu înseamnă că nu poate fi folosit și vara, dacă vrei să reduci aspectul tern sau semnele îmbătrânirii. Chiar dacă poate fi considerat un ingredient-minune, nu te aștepta ca schimbările să se producă peste noapte - ca în cazul oricărui produs, e nevoie de timp și de consecvență.

Urmează câteva dintre serumurile și cremele mele preferate bogate în PGA, pe care te încurajez să le încerci cu încredere.

Serum Charlotte's Magic Crystal Elixir, Charlotte Tilbury, 190 lei

Cremă Plump Plump Hyaluronic, Glow Recipe, 108 lei

Serum Midnight Renewal, Omorovicza, 803 lei

Cremă de Liposome Advanced Repair, Decorté, 330,64 lei

Serum Attivi Puri Hualuronic + Polyglutamic Acid, Collistar, 213,50 lei

Serum Polyglutamic Acid, The Inkey List, 73 lei
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.