
De Mădălina Ionescu
»
Beauty school
Tot ceea ce trebuie să știi despre acidul hialuronic
Dosar de skincare
Nu reușești să descifrezi lista de ingrediente de pe produsele de îngrijire? Te ajutăm noi să elucidezi misterul din spatele lor.

În atenția noastră azi: acidul hialuronic, un ingredient cu o misiune specială, aceea de a ne menține pielea hidratată și de a ajuta țesuturile să se refacă.
Nici nu știu să-ți zic câte produse cu acid hialuronic am încercat până acum. Sunt ceea ce se poate numi „fericita posesoare a unui ten mereu însetat”, deci poți înțelege dependența. Uneori am senzația că aceste produse mă cheamă suav de pe raft, fix ca-n poveștile alea în care sirenele ademenesc pirații cu cântecele lor hipnotizante. Lăsând metaforele deoparte, acidul hialuronic chiar este un ingredient care ar trebui să se regăsească în arsenalul tuturor. Îți zic îndată și de ce.
Gata, trecem la partea teoretică, un soi de „știai că?” mixat cu „trebuie să”, la care adaug, evident, și câteva formule de cursă lungă.
Ingredientul a fost descoperit în 1934, când doi cercetători de la Universitatea Columbia din New York au reușit extragerea și izolarea sa dintr-o zonă a ochilor unor bovine și i-au analizat și măsurat proprietățile. Noutatea (pentru mine) a fost că, 20 de ani mai târziu, cei doi au observat că aceeași structură există la cordoanele ombilicale, după naștere. Wow!
Și acum se leagă mai bine ce știam despre acest ingredient. Și anume că acidul hialuronic este o moleculă existentă în mod normal în organism, mai exact în țesutul conjunctiv. Este format, în principal, din zaharuri, iar rolul lui este acela de a menține epiderma hidratată. Altfel spus, de a păstra apa sau umiditatea la suprafața pielii. Încă un strop de istorie: extracția sa a început de prin 1970, iar astăzi există mai multe tipuri, cu structuri moleculare diferite.
Și, deși multă lume crede că este o substanță prin excelență anti-age, există doar un dram de adevăr aici. Pentru că AH susține sinteza de colagen și elastină. Iar o piele hidratată este o piele elastică, deci mai puțin brăzdată de linii fine sau riduri - exceptându-le pe cele de expresie. Ca să-ți faci o idee de cât de puternic este, imaginează-ți că un singur gram de AH poate să susțină aproximativ 6 litri de apă.

Încă ceva interesant: AH își ajustează rata de absorbție în funcție de sezon, vârstă și umiditatea la care ne supunem corpul.
Vestea mai puțin bună este că, începând cu vârsta de 25-26 de ani, producția naturală de AH în țesuturi scade drastic - cu până la 60%. De aceea avem nevoie de tot felul de aliați cosmetici, de la serumuri și creme, până la fiole sau chiar alternative non-invazive în centrele de înfrumusețare, cum ar fi fillerele. Rămânem în sfera produselor de skincare și-ți recomand câteva versiuni care chiar fac echipă bună cu tenul.

Time Miracle Hydra Firm Hyaluron Jelly, Mádara
160 lei

Just Hyaluronic Acid 5% Hydrating Fluid, Revox
30 lei

Triple Hyaluronic Antioxidant Hydration Serum, Allies of Skin
425 lei

Mollecular Cosmetics Hyaluronic Serum, Dr. Sturm
1.269 lei

Hyaluronic Global Face Cream, By Terry
383 lei

The Daily Calm Lightweight Moisturizer, Honest Beauty
179 lei
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.