Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017

De Irina Munteanu

Director’s list: filme de văzut la TIFF

TIFF.21

A început! De pe 17 până pe 26 iunie toate drumurile duc în Cluj Napoca, la o nouă ediție de TIFF. O ediție plină cu cele mai așteptate filme ale anului, retrospective de autor, concerte și evenimente speciale.

Sperăm că ți-ai lăsat lista cu filme deschisă pentru că am invitat câțiva cineaști, prezenți în programul TIFF de anul acesta, să facă un exercițiu de imaginație – să se pună în postura de spectatori și să ne împărtășească filmul pe care abia așteaptă să îl vadă la TIFF.

Prima alegere de pe listă îi aparține lui Bogdan George Apetri, regizorul filmului „Miracol”, prezentat în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.21:

„Between Two Dawns”, regia Selman Nacar, 2021

„Unul dintre filmele de neratat la TIFF anul acesta este «Between Two Dawns». Filmul are o geneză aparte, fiind o colaborare româno-turcă pe filieră americană. Regizorul filmului este Selman Nacar, fostul meu student de la Universitatea Columbia din New York. Acum câțiva ani, l-am pus în legătură cu directorul de imagine Tudor Panduru (printre altele, Tudor e din Piatra Neamț, ca și mine).

Spre bucuria mea, o relație profesională foarte puternică s-a format între Selman și Tudor, ei fiind deja la a doua colaborare acum, terminând de filmat recent al doilea lungmetraj în Turcia. Revenind, «Between Two Dawns» este un film foarte bun care a fost sprijinit încă de la stadiul de scenariu de către festivalul TIFF. După recenzii minunate și premii multiple la diverse festivaluri internaționale, îl recomand cu cea mai mare plăcere publicului cinefil din Cluj.”

Urmează recomandarea Monicăi Stan, co-autoarea filmului „Imaculat”, prezent și el în cadrul Zilelor Filmului Românesc:

„Pamfir”, regia Dmitro Suholitki Sobciuk, 2022

„Unul dintre filmele pe care le aștept cu mult interes la TIFF este «Pamfir», care a avut premiera la Cannes anul acesta și care va rula la TIFF în competiție. Motivul curiozității mele este în primul rând unul personal, deoarece îl cunosc pe regizorul Dmitro Suholitki-Sobciuk. Am participat împreună la un workshop în care ne-am și împrietenit. Încă de atunci mi s-a părut un regizor promițător și m-am bucurat să aud că și-a făcut debutul în filmul de lung metraj, în ciuda situației critice din Ucraina.

Ajung astfel la celelalte motive pentru care mă voi duce să văd filmul, și anume interesul pentru filmele ucrainene și dorința de a sprijini cultura ucraineană în situația de criză prin care trece din pricina invaziei ruse. În ultima vreme am văzut multe filme documentare realizate în Ucraina, care mi-au oferit o perspectivă asupra conflictelor de acolo, dar și asupra solidarității oamenilor în fața adversității. Am văzut însă mai puține filme de ficțiune realizate de cineaști ucraineni și simt nevoia să recuperez la acest capitol, pentru a putea completa portretul cinematografic al acestei culturi aflate în prezent în pericol.”

Ligia Ciornei, care debutează în regie cu „Anul pierdut 1986”, va lua și ea parte la festival pentru a-și prezenta filmul. Alegerile ei?

„Balaur”, regia Octav Chelaru, 2021 și „Marocco”, regia Emanuel Pârvu, 2021

„Prioritatea pentru mine anul acesta la TIFF este să urmăresc filmele românești și să-i încurajez pe prietenii mei buni din Cluj să vină în număr cât mai mare acolo unde văd scris România sau film românesc.

Motivul pentru care cred că e musai să vedem filmele realizate de cineaști români, ca de exemplu «Balaur» de Octav Chelaru sau «Marocco» de Emanuel Pârvu, filme în competiție, e că poate să conducă către o emergență între public și realizatori, care în timp se va concretiza prin filme variate și un public doritor de producții românești.”

Acum, alegerea regizorului Sebastian Mihăilescu, autorul documentarului „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, prezent atât în ZFR, cât și în secțiunea What’s Up, Doc?:

„A Short Film About Killing”, regia Krzysztof Kieślowski, 1988

„Aș vrea să ajung la retrospectiva Krzysztof Kieślowski să văd versiunile restaurate 4K ale filmelor unuia dintre cei mai importanți autori europeni ai epocii. Dacă ar fi să aleg un singur film, acesta ar fi «A Short Film About Killing».”

În continuare, recomandarea regizorului Octav Chelaru, care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania cu lungmetrajul său de debut „Balaur”, prezent și în cadrul Competiției ZFR:

„Leave No Traces”, regia Jan P. Matuszynski, 2021

„Aș vrea să văd la TIFF filmul lui Jan P. Matuszyński, «Leave No Traces», din mai multe motive. Primul, am fost colegi în programul de dezvoltare Midpoint Feature Launch, eu cu filmul «Balaur», Jan cu acest film. Aș vrea să văd ce s-a păstrat din discuțiile inițiale și cum s-a dezvoltat povestea.

Al doilea, am și eu în plan un film despre represiunea comunistă și aș vrea să văd strict tehnic cum se poate reda astăzi cinematografic sistemul de guvernământ inuman care a fost după Cortina de Fier. Al treilea, sunt mare amator de filme poloneze și nu mă mai satur de ele.”

Cristina Groșan, regizoarea filmului „Lucruri pentru care merită să plângi”, prezent în programul Zilei Maghiare, și-a ales și ea pelicula de văzut la TIFF.21:

„Feature Film About Life”, regia Dovilė Šarutytė, 2021

„Deși moartea e unul dintre puținele lucruri certe în viață, e o temă pe care dacă o abordez, aproape îmi vine să mă scuz, hopa, n-am vrut să deranjez. Când a murit mama, am rămas surprinsă să văd că nu am timp să contemplez ce ni se întâmplă, căci un șir de evenimente care mai de care mai absurde se țin lanț.

De la discursuri la 4 dimineața despre cele mai noi trenduri în materie de coșciuge, la directorul de pompe funebre care își ia rămas bun spunându-mi suspect binedispus «pe curând», de multe ori m-am trezit că mă bufnește râsul.

Cu puținul spațiu emoțional rămas, făceam planuri despre cum aș putea să scriu un scenariu pe tema asta. Între timp, am dat peste «Feature Film About Life», debutul în lungmetraj al regizoarei lituanience Dovilė Šarutytė, care pare să fi făcut exact asta. Mă amuză și mă emoționează a priori până și titlul sfidător, și melancolia combinată cu autoironia care ni se promite din trailer. Abia aștept să văd filmul la TIFF, ceea ce vă doresc și vouă.”

Regizorul și actorul Emanuel Pârvu, prezent la TIFF cu drama „Marocco”, vrea să revadă:

„Irreversible”, regia Gaspar Noe, 2002

„La TIFF-ul de anul ăsta, sper să apuc să văd «Irreversible», în varianta prezentată acum trei ani la Veneția. Fiind parte din secțiunea 3x3 - Gaspar Noe, «Irreversible» este un film care mi-a marcat tinerețea, iar varianta care va fi prezentată anul acesta la TIFF este cea în versiune cronologică.

Întotdeauna am fost interesat de alte variante de montaj de la un film, am fost interesat să văd dacă timpul își pune amprenta pe stilistica autorului, cum l-ar fi făcut azi sau dacă ar fi schimbat ceva la el – asta fiind o întrebare eternă pusă regizorilor după ce timpul trece peste un film de-ale lor care a fost foarte apreciat la vremea respectivă.”

Regizorul Ștefan Constantinescu vine la TIFF cu lungmetrajul său de debut „Om Câine” și ne recomandă mai multe pelicule românești:

„Metronom”, regia Alexandru Belc, 2022

„Abia aștept să văd «Metronom», iar din secțiunea Zilele Filmului Românesc, «Marocco», «Imaculat», «Miracol», «Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric», «Insula» și «Balaur».”

La final, regizoarea Miruna Minculescu, autoarea scurtmetrajului „Fragmentări”, din selecția ZFR, propune și ea mai multe filme:

„Un Monde”, regia Laura Wandel, 2021

„O să încep cu recomandarea de a pleca cu planul făcut de acasă. Mi-e foarte greu să fac o singură recomandare între atâtea filme interesante. Am însă un top de filme al căror subiecte mă interesează. Nu am să ratez «Between Two Dawns» și nici «Un Monde», un film cu copii despre universul real și actual al copilăriei. Acțiunea se petrece în incinta unei școli, într-un microunivers în care copii au propriul ecosistem și propriile reguli.

Sunt foarte curioasă să văd «Metronom» și «Marocco», și abia aștept să vizionez cele 18 scurtmetraje. Am văzut deja «Imaculat» și «Crai nou», dar sper să îmi fac timp să le revăd pentru că mi-au plăcut foarte mult.”

Mai sunt multe filme de văzut zilele acestea la TIFF. Găsești programul complet pe tiff.ro și bilete pe tiff.eventbook.ro.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.