de Irina Munteanu

DIPLOMA Viewing Rooms: 7 expoziții pe care poți să le vizitezi online


Până ne vom putea plimba și în realitate printre lucrările de artă expuse la festivalul DIPLOMA de anul acesta (2-11 octombrie), avem o alternativă pe măsură: DIPLOMA Viewing Rooms, o platformă online cu proiecte imersive de artă, arhitectură și design.


Extensia online a festivalului prezintă șapte expoziții îngrijite de șapte curatori digitali și cuprinde lucrări de artă, design și arhitectură selectate din edițiile 2017, 2018 și 2019, integrate într-un context nou și coerent. Să facem un scurt tur!

Chaos Reigns


o colecție de design vestimentar îngrijită de Andrei Iovu (foto: Corina Cigodaru)


„Chaos Reigns aduce laolată 10 viziuni în care haosul pare a fi principiu guvernator și abordează felul în care moda este un dar transformator a cărui semnificație trebuie să rămână deschisă interpretării. Tinerii designeri din această galerie împărtășesc un interes comun pentru istorie, fascinația pentru cosmologii personale și o raportare subiectivă la trecut și zeitgeist”, declară Andrei Iovu.


Expoziția reunește proiectele designerilor Alexandru Manuel Pop, Bianca Dragne, Borbala Ferencz, Corina Cigodaru, Flavius Kelemen, Laurențiu Matei, Lucian Alexandru Arsene, Smaranda Buc și Vladimir Sîrbu.

Experiment fotografic


o colecție de artă fotografică îngrijită de Alex Gâlmeanu (foto: Christian Tudose)


În căutările mele, fiind atras de ideea de experiment și depășirea unor bariere, am ales, în această propunere curatorială, lucrări fotografice care se depărtează de utilizarea clasică.”, declară Alex Gâlmeanu. Expoziția reunește proiectele fotografilor Benjamin Bledea, Christian Tudose, Eliza Lupu și Irina Rădulescu.

The New Now


o colecție de lucrări de arhitectură îngrijită de Eliza Yokina (foto: Ștefania Hîrleață)


„Am făcut această selecție cu convingerea că ceea ce construim astăzi reprezintă o secvență mică a unui demers care devine din ce în ce mai evident că trebuie să fie coerent și asumat. Vorbind despre patrimoniu sau tradiție, justificarea unor acțiuni economice într-o retorică protecționistă nu întodeauna poate da rezultate, de aceea propun un alt unghi de vizualizare”, remarcă Eliza Yokina.


Selecția realizată de Eliza Yokina reunește proiectele de diplomă ale arhitecților Alexandru Cetea, Ana Stoian, Cristian Bădescu, George Tîrcă, Ștefan Sălăvăstru, Ștefania Hîrleață și Zenaida Florea, absolvenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu.

Ochiul, creierul și inima


o colecție de lucrări de artă îngrijită de Roman Tolici (foto: Mathias Bar)


„Când „judec" o lucrare de artă, pentru mine un loc prim îl ocupă emoția, trăirea pe care aceasta mi-o provoacă. Dacă lucrarea nu mă lasă rece, dacă mă tulbură sau mă intrigă estetic, dacă îmi pune întrebări sau îmi dă răspunsuri neașteptate, pentru mine este o lucrare bună. Nu mai contează dacă artistul e un începător necunoscut sau un maestru celebru, dacă e expus la MOMA sau pe stradă”, declară Roman Tolici.


Expoziția reunește proiectele creativilor Andrei Nuțu, Cătălin Velea, Denis Simion, Mathias Bar și Mircea Constantinescu.

Caractere critice


o colecție de lucrări de graphic design îngrijită de Raymond Bobar (foto: Claudia Drăghia)


„Fiecare dintre aceste lucrări ne propune într-un mod intuitiv, dar deliberat, să ne uităm la teme care sunt și au fost reprezentate insuficient în discursul cultural major: perspectiva iminentă a catastrofei nucleare și climatice, stigmatizarea suferinzilor de depresie și anxietate, sociologia reprezentării corpului uman, nevoia esențială de empatie și suport moral, efectul psihologic al (dez)echilibrului dintre spațiul privat și cel public, identitatea personală și de grup”, declară Raymond Bobar.


Expoziția reunește proiectele creativilor Alice Voinea, Alisa Matei, Anna Grozavu, Claudia Drăghia, Livia Fălcaru și Melissa Ruba.

Basme, fete, iluzii și etichete


o colecție de lucrări de artă îngrijită de Diana Marincu (foto: Carmen Nicolau)


„Liantul unei comunități este întotdeauna Povestitorul. Am imaginat această expoziție în câmpul oscilațiilor descrise de un povestitor original, care captează atenția fără eforturi, reformulând narațiunile moștenite și impunând voci distincte, curajoase, nemaiauzite.


Poveștile pe care expoziția de față le reunește vorbesc despre nevoia unei generații de a se desprinde de norme, clișee identitare și imagini standardizate”, declară Diana Marincu. Expoziția reunește proiectele artiștilor Alice Voinea, Andreea Cioară, Bogdan Rusu, Carmen Nicolau, Laura Pop, Lera Kelemen, Livia Fălcaru și Melissa Antonescu.

Notă despre interdisciplinaritate


o colecție de lucrări de artă îngrijită de Andrei Breahnă (foto: Emanuela Balint)


„În propunerea mea curatorială am ales trei artiști care explorează limitele tehnicilor artistice clasice, transformând lucrările într-un transmițător de conținut. Fără a ignora latura estetică, artistul contemporan caută să devină un actor cultural, un cercetător care se poziționează la confluența tuturor disciplinelor”, declară Andrei Breahnă. Capsula reunește proiectele artiștilor Emanuela Balint, Irina Rădulescu și Laszlo Forray.

Descoperă noul Glamour!