De Mădălina Ionescu
»
Beauty guide
Dincolo de etichetă. Ce înseamnă un produs cosmetic raw
Decoding the label
„Raw”, „cruelty-free”, „fără gluten” sau „eco-conscious” sunt doar câteva dintre descrierile pe care le vedem inscripționate pe produsele pe care le folosim. Dar care sunt diferențele?
Ultimii ani ne-au adus față în față cu realități și statistici dure, de la toxicitatea unor ingrediente și până la impactul pe care îl produce asupra mediului chiar și un singur produs cosmetic. Partea bună este că am devenit mai conștienți și, sperăm, mai responsabili în privința obiceiurile noastre de consum.
Poate cel mai scrutat capitol este cel dedicat alimentației, dar la fel de multă atenție ar trebui să acordăm și produselor pe care le folosim pentru a ne îngriji pielea – până la urmă aceasta poate absorbi până la 60% din substanțele chimice de sinteză. Diferența dintre rutina de beauty și cea alimentară nu mai pare chiar așa de mare, nu?
Așa a luat naștere miniseria „Dincolo de etichetă”, în care aflăm că-n beauty poate fi ca-n dietă. Începem cu produsele raw
Tocmai ai savurat un latte cu lapte de migdale sau un smoothie verde? Ei bine, poți aplica aceeași filosofie și când vine vorba despre ritualul de beauty, cu branduri de îngrijire și machiaj care urmează principii similare.
Deci ce înseamnă raw când vorbim despre cosmetice? Ei bine, este vorba despre produse proaspete și fabricate la temperaturi joase. Termenul de produs cosmetic raw, la nivel macro, nu este reglementat de Regulamentul European privind cosmeticele, însă un produs poate fi încadrat în această categorie dacă respectă o cerință esențială.
Și anume: asupra sa este necesar să nu se fi intervenit termic în procesul de preparare, iar ingredientele să fie obținute prin presare la rece și extrase fără ajutorul solvenților sau al altor substanțe chimice de sinteză.
Asta înseamnă că temperaturile de procesare sunt joase, foarte joase de fapt, plecând de la premisa că, sub 50°C, nutrienții activi se păstrează mult mai bine. Astfel de produse pot face minuni dacă te confrunți, de pildă, cu reacții alergice la nivelul pielii sau cu intoleranță la anumite ingrediente, pentru că uleiurile obținute prin presare la rece nu permit generarea de reziduuri rămase în urma prelucrării lor.


Produse raw găsești la mai multe branduri locale – ByCodru Cosmetics, Raftul cu Miresme sau Trio Verde –, dar poți opta și pentru uleiuri individuale, ca cel din cocos, argan, rodie etc.
Up next (week): despre produsele cosmetice cruelty-free.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.