De Mădălina Ionescu
»
Beauty guide
Dincolo de etichetă. Ce ar trebui să știi despre produsele cruelty-free
Decoding the label
„Raw”, „cruelty-free”, „fără gluten” sau „eco-conscious” sunt doar câteva dintre descrierile pe care le vedem tot mai des inscripționate pe produsele pe care le folosim. Dar care sunt diferențele?
Ne preocupă ce mâncăm și, în general, suntem mai atente la sănătatea proprie și la cea a naturii în același timp. Și astfel ajungem la propriul corp și la ideea că nu putem aplica orice pe el, pentru că și pielea înghite, la rândul ei, mai tot ce-i oferim - până la 60% din substanțele chimice de sinteză. Discrepanța dintre rutina de beauty și cea alimentară nu mai pare chiar atât de mare, nu-i așa?
În episodul de astăzi: despre produsele cosmetice cruelty-free
Obsesia globală pentru healthy living a făcut ca numărul veganilor să crească simțitor în ultimii ani. Dieta vegană, precum și cea flexitariană (bazată, în mare măsură, pe plante, dar cu un consum ocazional de carne) au deschis drumul către o mai mare atenție acordată cosmeticelor vegane.
Ca o clarificare, acestea nu sunt organice, cum ai putea crede, ci netestate pe animale sau fără adaos de ingrediente cu origini animale. Altfel spus, sunt cruelty-free.
„Evitarea produselor de origine animală, ca ceara de albine, mierea, elastina animală sau carminul, ajută la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar introducerea formulelor pe bază de plante ne ajută să ne menținem sănătoase pentru mai mult timp”, explică Alma Rusu, co-fondatoare MioBio.
„Ingredientele ca arnica, uleiul de cocos sau cel de jojoba, dar și extractele din sâmburi de fructe au efecte benefice demonstrate pe termen lung, în contrast cu roșu carmin, spre exemplu, care este un colorant des întâlnit în cosmetice și se obține din insecte, apoi se combină cu amoniac”, continuă aceasta.

Certificarea PETA este o dovadă clară a netestării unui produs cosmetic pe animale, nici în procesul de fabricație, nici din punct de vedere istoric. Programul organizației se numește Beauty Without Bunnies.
„PETA se asigură că ingredientele, modul de formulare a produsului și toate testele realizate în laboratoare respectă normele, deci certificarea lor este o garanție a eticii”, precizează și Teodora Șaguna, co-fondatoare Sarya Couture Makeup, un brand local de produse de machiaj realizate responsabil.
Alte astfel de certificări (recunoscute global) care apar inscripționate pe etichetele produselor sunt programul Leaping Bunny de la Cruelty Free International și Choose Cruelty Free.
De la veteranii industriei, The Body Shop, produse pentru îngrijirea părului de la Oribe (majoritar vegane, cu câteva excepții) și anumite propuneri de la Urban Decay, până la Hej Organics sau KVD Beauty, opțiunile sunt suficient de bogate pentru a te asigura că respecți filosofia. Și Garnier este în totalitate un brand cruelty-free certificat.


Up next (week): despre produsele eco-conscious
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.