de ioana ilie

Despre „Virus Diary”, cu Alina Andrei


Am stat de vorbă cu Alina Andrei, membră a galeriei de artă White Cuib din Cluj, despre Virus Diary, o expoziție colectivă inspirată de lockdown-ul prin care trecem cu toții și pe care spațiul o găzduiește în această perioadă în mediul virtual.



Cum s-a conturat ideea proiectului Virus Diary și ce presupune acesta?



White Cuib este un spaţiu pe care încercăm să-l păstrăm cât mai viu, cât mai actual. Avem expoziţii cu artişti care ne spun ceva, indiferent de vârstă sau de momentul la care se află cariera lor.


La început de aprilie ar fi trebuit să avem vernisajul lui Dan Perjovschi - „reCOVER“, o expoziţie cu toate cărţile în care au apărut desene de-ale lui. Între timp, după ce cam totul s-a închis, s-au schimbat de câteva ori şi planurile expoziţiei. O variantă pe care am luat-o în calcul a fost să expunem doar în geamul galeriei (Window Show).




După ce a început lockdown-ul, a trebuit să renunţăm şi la ideea asta. Dan Perjovschi a venit cu soluţia să schimbăm tot proiectul, să-l transformăm într-un jurnal de virus online. Un scurt citat din Perjovschi, parte din textul pentru prezentarea proiectului:


„Am avut o idee genială de expoziţie. Din păcate, ca multe alte idei geniale trebuie amânată. Aşa a vrut Universul ăla foarte, foarte mare sau Virusul ăsta foarte, foarte mic. Eu sunt adaptabil. N-am culori, desenez cu creionu, n-am creion? Desenez cu degetu` muiat în gură… Mi-e gura uscată? Desenez în minte. E galeria închisă? Expun pe geam.”


„Toata viaţa am învăţat din lipsuri şi din greşeli. Tot ce-am făcut ca artist a fost să mă strecor pe lângă şi pe sub limite.”




„Am reuşit să transform dezavantajele în avantaj. Am studiat 12 ani pictura ca să desenez acum alb-negru, am pictat o mie de naturi moarte, ca acum să desenez despre viaţă. Eu sunt un editorialist vizual. Mă mişc zilnic din subiect în subiect, local, global, social, cultural, amical, politic.”




„Acum e Virusul. Şi ne-a blocat pe toţi în case. Rafturile goale, graniţele închise şi negăsitul hârtiei de budă îmi sunt extrem de cunoscute. Am mai fost aici. Doar că acum avem libertate de expresie...“.

Cum ați selectat artiștii pe care i-ați invitat să participe?



La început am publicat pe contul nostru de Facebook şi de Instagram doar desene de-ale lui, apoi, la invitaţia acestuia, au expus şi alţi artişti: George Roşu, Ana Kun, Alina Andrei.




Jurnalul a tot crescut, aşa că în mod constant au publicat şi alţi artişti români şi străini: Alina Andrei, Aldo Giannotti, Olivier Hölzl, Gloria Luca, Tudor Pătraşcu, Cosmin Haiaş, Răzvan Cornici, David Böhm & Jiří Franta, Cathy Burghi, Benedek Levente, Oana Lohan, Cristian Răduţă, Minitremu, Bartha Sándor, Restu Ratnaningtyas, Marishka Soekarna, Magdalena Pelmuş, Luciana Tamas, Zara Alexandrova, Zoran Georgiev, Roberto Uribe Castro.




Ca invitaţi s-au numărat, printre alţii, Lea Rasovszky, Suzana Dan, Miklos Onucsan, Şerban Savu, Cristi Pogăcean.



CUM INTENȚIONAȚI SĂ DEZVOLTAȚI PROIECTUL VIRUS DIARY POST CRIZĂ?



După ce se vor redeschide galeriile şi muzeele, vrem să mutăm expoziţia din mediul virtual în cel „real“. Încă ne gândim sub ce formă, proiectul este work in progress. Ilustrație copertă: George Roșu

https://mailchi.mp/glamour/storysubscribe
  • Open in Browser


Descoperă mai multe povești în newsletterul nostru!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.