
De Mihai Ghiduc
Cronica săptămânii
Despre școli și medicii-sfinți
_
A mai trecut un weekend prelungit pe care l-am petrecut acasă. Am lăsat plajele goale de 1 mai și toate semnele arată că o să lăsăm și avioanele goale peste vară. S-ar putea să fie vacanța aceea în care o să învățăm cum sună Călimănești, Valea Vaserului sau Portița. Între timp, plictiseala s-a instalat și, în loc de coronavirus, ne certăm pe marginea anului școlar și a graficii publicitare.

Școala se încheie pe 12 iunie
_
Lunea trecută, președintele Iohannis a anunțat că elevii nu se vor mai întoarce la școală în acest an școlar. Va continua predarea online, iar mediile vor fi încheiate de la distanță. Excepție vor face clasele care au examene, care pot reveni la școală în perioada 2-12 iunie. Evaluarea Națională și Bacalaureatul vor avea loc, dar cu respectarea unor măsuri de distanțare socială. Nici universitățile nu se vor redeschide, dar nu e clar ce se întâmplă cu examenele de licență.
_
O veste proastă pentru părinții care au biroul în bucătărie, în timp ce sufrageria e sală de curs. Decizia e controversată și pentru că nu oferă o soluție pentru elevii care nu au acces la internet sau la calculatoare performante, mai ales dacă sunt în anii terminali și au de dat examene. Ministerul promite că până la toamnă o să rezolve problema, dar din asta se înțelege că cei fără posibilități sunt lăsați în urmă anul acesta. Asociațiile de elevi au reclamat decizia la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Medici sau sfinți?
_
O adevărată furtună s-a stârnit după ce o campanie a celor de la McCann, care au pus postere cu desene care îi înfățișau pe medicii care luptă cu COVID-19 ca sfinți, a deranjat Biserica Ortodoxă, care a protestat public.

_
Posterele, realizate de Wanda Hutira, se inspirau din mai multe stiluri de desen și religii, dar asta n-a împiedicat-o pe primărița Bucureștiului să ceară scoaterea lor de pe străzi. Firmele de panotaj s-au executat prompt, pentru că oricum campania era pro bono și nu e frumos să te pui rău cu primăria care te hrănește. Panourile au apărut și în Constanța, dar acolo Primăria nu s-a simțit lezată.

Revin discuțiile despre educația sexuală
_
Dacă tot a mers înfoierea BOR-ului și au dispărut panourile, a reînceput și discuția despre educația sexuală în școli. În ciuda faptului că legea a fost promulgată acum o lună, Biserica Ortodoxă, dar și cea Catolică, continuă cu protestele și comunicatele, pentru că n-au învățat să piardă cu grație. Asta în ciuda faptului că însuși Papa este de acord cu educația sexuală în școli și a declarat acest lucru acum mai bine de un an.

Ping-pong cu Ținutul Secuiesc
_
Nu putea să treacă săptămână și fără un pic de agitație naționalistă. O lege care prevedea autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit, adică fără vot, de Camera Deputaților. Cel mai probabil, dintr-o neglijență, dar asta nu l-a împiedicat pe președintele Iohannis să iasă public cu acuzații la adresa PSD-ului că vrea să vândă țara ungurilor.
_
Legea a fost picată prompt în Senat, cum era și de așteptat, deși au avut nevoie de câteva ore pentru asta, pentru că s-au mai certat puțin pe teme politice. Ce nu face politicianul român când se plictisește. E un semn că viitoarele campanii electorale, pentru alegerile locale (amânate) și cele generale nu vor fi deloc plicticoase.

Bine, bine, dar coronavirusul?
_
Situația trenează, cel puțin în România. Numărul celor depistați cu infecții a scăzut ușor, în ciuda măririii semnificative a capacității de testare, însă se păstrează la peste 2.000 pe săptămână. În fiecare zi auzim de noi decese, am ajuns la aproape 800. Relaxarea de după 15 mai va fi doar parțială, după modelul altor state europene, care au pornit-o deja. Vom sta mereu cu ochii pe cifre și cu grija măștilor de protecție.
_
La nivel internațional, a apărut un prim potențial tratament. Remdesivir, un medicament experimental antiviral creat pentru Ebola și reconvertit, s-a arătat cât de cât promițător și a fost adoptat, de americani, drept standard de tratament. Însă trebuie ținut seama că datele arată doar o oarecare grăbire a recuperării celor care oricum se recuperau, nu e clar dacă medicamentul are vreun efect în limitarea mortalității COVID-19.

Mai multe informații utile, în newsletter-ul nostru.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.