de silvia cristescu

fashion talks

Despre moda pre-loved cu Sophie Hersan, co-fondatoare Vestiaire Collective


Vestiaire Collective este acel site pe care poți petrece ore în șir căutând fel de fel de comori vintage sau pre-loved. Și mai e ceva: o comunitate activă, care își împărtășește zi de zi pasiunea pentru branduri de lux, într-o manieră cât se poate de eco-friendly.

let's talk fashion

Am vrut să aflăm mai multe, așa că am stat de vorbă cu Sophie Hersan, co-fondatoare și Fashion Director Vestiaire Collective despre moda pre-loved, sustenabilitate și fenomenul vintage.

Sophie Hersan


VESTIAIRE COLLECTIVE A SĂRBĂTORIT ANUL TRECUT 10 ANI! CE ȚI-AI FI DORIT SĂ ȘTII CÂND AI ÎNCEPUT?




Am lansat Vestiaire Collective în 2009, ceea ce cred că a schimbat industria modei prin crearea de noi obiceiuri de consum: să consumăm mai puțin, mai bine și mai inteligent.


Inițial, viziunea noastră s-a concentrat pe adoptarea ideii de circularitate în modă, atât către industrie cât și de către consumatori, prin construirea unei comunități pentru iubitorii de modă din întreaga lume și o soluție sustenabilă pentru ca aceștia să poată să vândă piesele de care nu mai aveau nevoie.

Construirea unei afaceri de la zero este o experiență plină de satisfacții, dar și o provocare.



Dacă ar fi un lucru pe care mi-aș dori să-l fi știut la început, este faptul că a-ți începe propria afacere este o experiență similară cu o aventură într-un rollercoaster. Te bucuri de culmile cele mai înalte, dar experimentezi și momente când ești jos. Înveți ceva în fiecare zi. Până la urmă, trebuie să te bucuri de reușite, dar să știi că poți și vei depăși și provocările.


CARE E AMINTIREA CEA MAI DE PREȚ DE PÂNĂ ACUM?




Sunt atât de multe care îmi trec prin minte, încât îmi e aproape imposibil să aleg. Însă pentru mine, cel mai de preț și satisfăcător moment a fost acela când comunitatea noastră a sărbătorit 10 milioane de utilizatori, de oameni care interacționează zilnic unii cu ceilalți și își împărtășesc pasiunea pentru modă, circularitate și sustenabilitate, reprezentând astfel esența Vestiaire Collective. Suntem o comunitate și mă inspiră mereu creativitatea și stilul clienților noștri.

CUM ȚI SE PARE CLIMATUL ACTUAL AL MODEI?




Întreaga mentalitate a consumatorilor s-a schimbat în bine în ultimii ani, deoarece mai mulți oameni devin mai atenți când vine vorba de reciclare, circularitate, să cumpere mai puțin, dar de o mai bună calitate.

Criza de sănătate a accentuat și mai mult acest lucru – ceea ce forțează într-adevăr brandurile și industria să își regândească modelele de afaceri.



Mă bucur foarte mult să văd că industria se străduiește să devină mai sustenabilă, unele dintre grupurile precum Kering și mărci precum Stella McCartney, Vivienne Westwood, Ganni și Marine Serre, precum și inițiative precum Copenhaga Fashion Week care conduc deja moda către un viitor mai sustenabil.

ÎN CE FEL S-A SCHIMBAT INDUSTRIA ÎN ULTIMA DECADĂ?




Au fost câteva schimbări mari în ultimii ani. În plus față de importanța tot mai mare acordată sustenabilității și a consumului conștient, am observat ascensiunea social-media-ului și sfârșitul proprietății. Oamenii au devenit mai conștienți de valoarea reală a modei, de aceea sunt mai determinați să investească în calitate și să revândă o piesă dacă nu o mai folosesc.



Când Vestiaire Collective a fost lansat în 2009, nu exista prea multă concurență pe piața de resale online. Erau diferite marketplace-uri, precum eBay, dar nu aveau niciun proces de selecție sau de autenticitate, așa că nu erau potrivite pentru moda premium și de lux. În ultimii 10 ani, Vestiaire Collective a schimbat într-adevăr percepția pieței asupra second-hand-ului și l-a făcut să fie aspirațional.

Case de modă precum Dior și Celine își readuc la viață piesele din arhive. Oamenilor le place să vâneze variantele originale lansate de branduri, fapt care contribuie și la relevanța obiectelor de lux second-hand.


CE PIESE VINTAGE SUNT ACUM CELE MAI CĂUTATE?




Am observat o creștere rapidă în interes pentru piese iconice din colecții de arhivă din anii 90 de la Jean Paul Gaultier, John Galliano, Chanel, colecțiile de bijuterii de la Christian Lacroix. Piesele vintage rare, iconice și atemporale rezonează puternic cu comunitatea noastră, făcându-i pe oameni să consume mai responsabil și să își îndrepte atenția către sustenabilitate.


Fenomenul vintage este promovat de social media și de vedetele care susțin moda pre-loved. Comunitatea noastră în mod evident adoptă același mindset, alegând piese de designer unice, de calitate superioară care reflectă o epocă anume sau un fashion icon, în favoarea modei fast-fashion care poate cu ușurință să se demodeze sau să se deterioreze după un singur sezon.

CE PLANURI DE VIITOR ARE VESTIAIRE COLLECTIVE?




Expensiunea globală continuă să fie un obiectiv cheie pentru Vestiaire Collective. Ne dorim să continuăm să transformăm industria modei oferind o alternativă inteligentă, circulară și responsabilă la moda fast-fashion. Explorăm extinderea afacerii globale în continuare pe teritoriul APAC, inclusiv Japonia și Coreea.


De asemenea, lucrăm la extinderea lansării serviciului Direct Shipping în APAC înainte de sfârșitul anului 2020 și, ca lider pe piață, dorim să continuăm să încurajăm inovația în tehnologie, implicarea clienților și detectabilitatea, care sunt, de asemenea, elemente cheie pentru următorul stadiul de dezvoltare pentru Vestiaire Collective.



Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.