
Ioana Ilie
Serious Business
Despre InformatHiv, cu Alina Dumitriu
_
Am vorbit cu Alina Dumitriu, director executiv al organizației Sens Pozitiv, despre mizele proiectului InformatHiv, prima platformă online din România care oferă informații despre toate aspectele vieții cu HIV.

___
InformatHIV.ro se adresează tuturor persoanelor active sexual (heterosexuale, cât și specific, bărbaților gay și femeilor trans), persoanelor care trăiesc cu HIV, cât și partenerilor acestora sau celor care nu își cunosc încă statusul HIV , dar vor să se informeze, cât și cadrelor medicale, ONG-urilor și persoanelor care activează în domeniu.
___
Platforma are două secțiuni. „Despre HIV”, unde pot fi citite atât articole cu informații de bază, cât și unele academice. A doua secțiune este cea de „Știri”, unde echipa proiectului va publica frecvent, știri din domeniu, preluate de pe publicațiile medicale de la nivel internațional.
Cum s-a conturat ideea proiectului InformatHiv? ___
Alina Dumitriu: Încă de acum 16 ani, când am început să lucrez în domeniu, mi-am dat seama că lipsesc informațiile independente – nu promovate de o companie farmaceutică –, și actuale despre infecția cu HIV. Informația dă putere.

___
Alina Dumitriu: Cunoașterea afecțiunii cu care trăiesc înlătură frica irațională și îmbunătățește calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV, precum și celor care trăiesc cu alte patologii.
___
Alina Dumitriu: În acest moment în care viața cu HIV este extrem de apropiată de cea a persoanelor HIV negative, informația face diferența. Speranța de viață este egală sau mai mare decât a persoanelor care nu trăiesc cu HIV.

___
Alina Dumitriu: Persoanele HIV pozitive pot avea copii sănătoși și HIV negativi, pot face sex neprotejat și pot trăi o viață sănătoasă, fără a mai ajunge niciodată într-un stadiu SIDA – cu condiția să ia tratament eficient, într-un mod corect.
___
Alina Dumitriu: În ultimii 16 ani am asistat multe cupluri care au avut copii seronegativi HIV, sănătoși. Ei bine, tratamentul face diferența între ce însemna viața cu HIV în anii '80 și ce înseamnă acum.

___
Alina Dumitriu: Numai că dacă informația corectă și actuală nu ajunge atât la cei direct afectați, cât și la cei cu comportamente la risc, ne vom raporta în continuare la această afecțiune cronică, tratabilă pe termen lung, ca la una letală.
Cum vin autoritățile în sprijinul persoanelor din România care trăiesc cu HIV? ___
Alina Dumitriu: În România, din păcate, autoritățile încalcă dreptul la sănătate și viață și condamnă la tratamente inumane persoanele care trăiesc cu HIV – conform Cartei Drepturilor Omului. Medicamentele anti-HIV lipsesc frecvent din farmaciile spitalelor.

___
Alina Dumitriu: Asta face ca pacienții să trăiască frecvent cu frică și anxietate, care duc la scăderea imunității. Virusul devine rezistent la medicamente, dacă acestea nu sunt luate continuu. În acest moment, medicamentele lipsesc de o lună din unele dintre centrele regionale.
___
Alina Dumitriu: Am trimis donații de tratament medicilor, în unele dintre secțiile de zi ale spitalelor. Facem asta de câteva ori pe an. Pacienții vin în fața blocului, să le dau donații de tratament. Fac asta de 10 ani, dar din august 2018, situația s-a înrăutățit.

___
Alina Dumitriu: Se întâmplă mai des și lipsesc medicamentele mai noi, pe care le iau și pacienții înfectați între '86-'92, în spitalele comuniste, când erau bebeluși. Ei nu mai au multe variante de tratament, iar România, după ce că au fost infectați în sistem, eșuează în avea grijă de ei.
___
Alina Dumitriu: Am creat informatHIV.ro pentru a îmbunătății viața persoanelor care trăiesc cu HIV, pentru a demonta miturile legate de HIV, pentru a reduce stigma și discriminarea, pentru a convinge lumea să meargă să se testeze, pentru că iată, viața cu HIV este acum mai ușoară decât cea cu alte afecțiuni cronice.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.