
Mădălina Ionescu
Skincare Time
Despre fețele multiple ale pielii sensibile
_
Pielea sensibilă poate fi greu de diagnosticat, chiar și de către specialiști, deoarece este definită de ceea ce femeile simt, nu de ceea ce observă un doctor într-o clinică. Astăzi decriptăm misterele acesteia.

După ce am discutat cu mai multe femei, dar și cu mai mulți specialiști, am ajuns la două concluzii majore
_
Prima ar fi că, din perspectiva femeilor, pielea sensibilă este o realitate zilnică nefericită – ustură, înțeapă, se înroșește și „arde” ca răspuns la mediu, dietă sau produse de îngrijire zilnică. A doua este că, din perspectiva dermatologului, pielea sensibilă poate avea un aspect puțin roșu sau uscat, dar arată, în esență, normal.
_
Adevărul este că nu există un singur tip, ci un spectru întreg al pielii sensibile. A ști ce tip de piele sensibilă ai este primul pas pentru a face pace cu neliniștea, dar și pentru a adopta o rutină de îngrijire targetată.

Pentru început, iată care sunt principalele tipuri de astfel de ten:
Pielea sensibilă - care reacționează ocazional la anumite produse sau schimbări ale mediului
I I I I I
Pielea predispusă la roșeață - care se înroșește ca răspuns la anumite alimente, alcool sau schimbări de temperatură
I I I I I
Pielea reactivă - ce reacționează în mod frecvent atât la anumite produse, cât și la factori de mediu
I I I I I
Pielea atopică - ce suferă de eczemă sau dermatită de contact
I I I I I
Pielea alergică - ce reacționează la alergeni specifici din produsele de îngrijire sau din mediu
I I I I I

Ce determină reacțiile pielii sensibile?
_
Potrivit unui studiu La Roche-Posay, cei mai comuni factori care agravează pielea sensibilă se împart în 3 categorii. Prima grupă este cea a mediului înconjurător, precum schimbările de temperatură sau umiditatea ce pot determina un disconfort intens, la fel ca expunerea la soare, poluarea sau chiar expunerea la polen.
_
Cel de-al doilea factor are în vedere anumite produse de îngrijire, din cauza conținutului de potențiali iritanți (parfumurile, nichelul sau coloranții). A treia categorie vizează factorii interni, ca stresul patologic sau alegerile ce țin de stilul de viață (fumatul, alimentele picante, alcoolul etc.).

Ce cauzează, de fapt, sensibilizarea excesivă a pielii?
_
Medicii dermatologi sunt de părere că principala cauză este reprezentată de sistemul de autoapărare al pielii, care nu funcționează normal. Pielea sănătoasă are o barieră protectoare numită film hidrolipidic, ce acționează ca un scut pentru a opri bacteriile și iritanții să pătrundă în straturile adânci.
_
Acest scut este crucial și în menținerea confortului epidermei. În cazul pielii sensibile, bariera este fragilă, vulnerabilă la schimbările de temperatură și de umiditate, de pildă. Apoi, expusă excesiv la bacterii, iritanți și factori de mediu, epiderma se simte în pericol în mod constant și trimite semnale de alarmă, care se concretizează prin arsuri, usturime sau roșeață.

Dar de ce reacționează atât de puternic?
_
Pielea are o rețea incredibilă de nervi, cu 12 terminații pe centimetru pătrat. În privința celei sensibile, aceste terminații sunt hipersensibile și, deci, trimit semnale de pericol către creier, în comparație cu situația unui ten normal. În esență, nervii interpretează stimulii normali ca fiind nocivi, conducând, astfel, la apariția senzațiilor de disconfort.

Cum poți diminua sensibilitatea?
_
În primul rând, elimină factorii agravanți. Poți face asta prin intermediul unui jurnal al factorilor care determină simptomele, plecând de la mâncare și ceea ce bei și ajungând la orice element din jurul tău, ca aerul condiționat, temperaturile excesive, aerul din încăperi etc.
_
Apoi, ține la distanță produsele rigide ca săpunurile alcaline, pentru a nu îndepărta bariera protectoare a pielii. Cele mai bune formule de curățare potrivite pielii sensibile sunt laptele delicat sau apa micelară, aplicate cu ajutorul unei dischete din bumbac.
_
În al treilea rând, restabilește suprafața de lipide a pielii pentru a recrea filmul hidrolipidic. Apelează la o cremă hidratantă cu toleranță înaltă. În ultimul rând și poate cel mai important, ascultă și urmează întocmai sfatul medicului dermatolog.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.