
Irina Munteanu
Glamour loves
Despre comunitatea Micile Bucurii și schimbările eco-friendly pe care le poți face și tu
_
Suntem pe punctul să pășim în anul de grație 2020. Primul lucru pe care ar trebui să îl faci în noua decadă? Să alegi un stil de viață conștient, în armonie cu natura.
_
Am stat de vorbă cu Roxana Buzețelu, fondatoarea comunității Micile Bucurii, „o șezătoare eco-friendly” sub forma unui grup de Facebook cu scop educativ, în care fiecare dintre noi este binevenit să își împărtășească propriile învățături sau să descopere la rândul său alternative naturale și să se inspire din recomandările celorlalți.

Cum a început totul? ___
„Eram în concediu de maternitate, iar faptul că trebuia să ajung la ghenă câteodată de 2 ori pe zi, m-a oripilat. «De ce aruncam atâta? Ce consumam așa de mult?»”, povestește Roxana despre impasul în care se afla când a pornit comunitatea Micile Bucurii.
_
Om de marketing de 10 ani, Roxana a realizat că odată cu Micile Bucurii și-a schimbat valorile cu totul. A lăsat în urmă mediul în care nu se identifica și a început să caute proiecte cu suflet. Implicarea ei în comunitate a adus-o aproape de Ashoka România, un ONG care funcționează pe aceleași principii: cu toții putem face o schimbare, iar schimbarea pornește de la fiecare. Împreună căută să îi descopere pe românii care schimbă țara în domeniul sustenabilității și să le ofere oportunități de creștere.
Ce poți să înveți dacă iei parte la Șezătoarea eco-friendly? ___
„Eu, cât și mulți dintre membri, am aflat termeni valoroși unii de alții: greenwashing, particule de microplastic, fast-fashion”, povestește Roxana. „Am înțeles împreună că plasticul poluează, că ar fi bine să consumăm mai puține produse de origine animală, am înțeles de ce fast-fashion-ul poluează sau de ce ar trebui ca fiecare dintre noi să facă mici schimbări. Ne-am dat seama că schimbările sistemice pornesc de la individ întâi și întâi.
„Mereu am fost iubitoare de natură, am crezut că dacă arunc la gunoi și nu pe jos, pe stradă, este suficient. Doar că mi-am dat seama că nu este. Ce arunc la gunoi zilnic, din păcate, are o viață cu mult mai lungă. Gunoiul nostru zilnic nu dispare miraculos odată dus pe ghenă, el rezistă și sute de ani. Da, sute de ani, căci plasticul nu dispare niciodată.”
___ explică Roxana.

„Lovită de realitate, am făcut grupul și am dat strigarea. Mi-am dat seama că nu sunt singură. Suntem mulți care vrem să facem schimbări, dar avem nevoie înainte de toate să conștientizăm necesitatea acestor schimbări. Și aici mi se pare că este plus valoarea acestui grup: informația cu scop educativ."
___ mai spune ea
___ Ce schimbări a reușit să facă ea și cum te poți inspira și tu.

În baie. ___
Cantitatea enormă de plastic din baie nu este un secret pentru nimeni. Roxana a ales șamponul solid, a înlocuit gelul de duș cu săpun făcut local din ingrediente naturale, dischetele demachiante cu dischete reutilizabile din prosop moale și periuța de dinți obișnuită cu una din bambus. Cea mai benefică schimbare pentru ea rămâne însă cupa menstruală. „Mi-a schimbat viața efectiv. Am avut o reținere mare inițial, dar acum îmi pare rău că am stat atât de mult pe gânduri.”

În bucătărie. ___
A început, pe cât posibil, să evite produsele de origine animală. „Carnea, de exemplu, nu o cumpăr sub nicio formă din supermarket. Nu sunt vegană și nu prea cred că voi fi, dar încerc să reduc. Oricum, consider că mai bine ceva de origine animală produs local, bio & eco, decât importuri din surse nesustenabile care provin din țări exotice.”

_
Roxana a înțeles tot prin intermediul comunității că risipa alimentară este un factor incredibil de poluare și că tot ce aruncăm se transformă în methane și gaze cu efect de seră. Nu mai folosește șervețele ci cârpe de microfribă, iar în locul foliei alimentare de plastic folosește acum „bee’s wax wrap”, adică cârpe de bumbac date cu un strat de ceară, care păstrează alimentele proaspete mai mult timp.

În oraș. ___
Roxana are în mod constant o traistă de cumpărături cu ea, sticla de apă și cana de cafea reutilizabilă (pentru că paharul to go de cafea, deși pare de hârtie, nu se reciclează. Deloc.)

„Sunt și suntem toți departe de a fi sustenabili 100%, iar fiecare trebuie să înțeleagă că viața eco-friendly este o călătorie, nu ceva ce faci de azi pe mâine și gata.”
___ spune Roxana.
___ Intră și tu în comunitatea Micile Bucurii și învață, inspiră-te și mai ales, acționează!

Nu uita să le spui și prietenilor tăi!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.