Cezara Palade

10 ianuarie 2019

Depresia, anxietatea și prietenia: scurt manual de instrucțiuni


În zilele noastre, nu mai asociem anxietatea și depresia cu termenul „stigmat”, ci cu termeni precum „sprijin”, „ajutor”, „suport moral”.


Pe feed-urile de Instagram și Facebook o mulțime de vedete au început, recent, să vorbească despre problemele lor de sănătate mintală.


Însă cele două afecțiuni psihice nu s-au născut în lumina reflectoarelor, ci printre noi, oamenii obișnuiți care nu își expun viața pe micile sau marile ecrane.


Studiile recente arată că două milioane (2.000.000!) de români suferă de depresie, și aproape 20% din populația țării suferă din cauza unei tulburări psihice.


Există șanse mari ca cel puțin un român din cele două milioane să îți fie o persoană apropiată. Îți bănuiești prietena cea mai bună?


Ce trebuie să știi este că gândurile de suicid apărute din cauza depresiei și anxietății pot fi anihilate cu ajutorul terapiei și sprijinului celor din jur. 


Iată, așadar, de ce rolul tău este unul crucial. Îți spunem, concret, ce poți face pentru a ajuta.


Cum recunoști simptomele depresiei sau anxietății, când totul pare perfect normal


O simplă căutare pe Google îți afișează peste 10 simptome ale depresiei și nenumărate simptome ascunse ale anxietății. Le-am selectat pe cele mai frecvente, pe care avem tendința să le ignorăm de obicei.


Semne ale depresiei


Prietena ta poate avea tulburări ale somnului, stare constantă de oboseală, apatie sau iritabilitate. Tulburările de apetit sunt și ele un semn de îngrijorare.


O stimă de sine scăzută poate trăda o tulburare psihică. Iar lipsa interesului pentru activitățile care obișnuiau să o entuziasmeze este cu siguranță un semnal de alarmă.


Semne ale anxietății


Fii atentă la profilul ei de social media: dacă postează adesea glume despre „overthinking”, acesta poate fi un semn că se confruntă des cu stări de anxietate.


Chiar și refuzul de a participa la petreceri sau evenimente colective poate avea un motiv ascuns.


Am enumerat numai câteva dintre simptomele celor două afecțiuni, multe dintre ele ar putea trece neobservate într-o zi normală.


Dacă îți faci griji că prietena ta are o problemă de sănătate mintală pe care o ascunde, fii atentă mereu la comportamentul ei și încearcă să-i fii alături și să inițiezi tu conversația.


Iar pentru că este posibil să fie reticentă la îndemnul de a fi consultată de un psihoterapeut, încearcă mai întâi să o sprijini tu, așa cum poți, urmând pașii enumerați în continuare.


Ieșiți din casă!


Puțin aer proaspăt nu îi va vindeca depresia, dar i-ar putea îmbunătăți starea de spirit. Cel mai probabil se va opune ideii de a ieși la plimbare, așa că acum este momentul perfect să fii insistentă.


Găsiți un loc liniștit unde să vă plimbați împreună, precum un parc sau o plajă neaglomerată.


Fă-te utilă!


Episoadele de depresie sau anxietate pot face sarcinile de zi cu zi să pară imposibile. Ajut-o cu treburile casei, dă un telefon pe care ea îl tot evită sau ajut-o să își citească e-mail-urile ori să își plătească facturile. Va aprecia cu siguranță!


Asigură-te că se hrănește corespunzător!


În timpul unei crize de sănătate mintală, fie nu mănânci deloc din cauza letargiei, fie ajungi să mănânci necontrolat fast-food la ora două noaptea. Asigură-te că prietena ta se hrănește și scoate-o la o cină delicioasă în oraș. Sau, de ce nu, invit-o să luați prânzul la tine și fă-o să se simtă ca acasă.


De asemenea, poți merge la cumpărături în locul ei, pentru ca apoi să o convingi să gătiți împreună ceva delicios.


Ascult-o!


Urmează patru pași simpli: taci, ascultă, întreab-o de ce are nevoie de la tine și fă acel lucru.

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.