
Ioana Ilie
Herstory
De vorbă cu Graffetele
_
Am vorbit cu Irina Mocanu și Sandy Bălășoiu, membre ale crew-ului de street art Graffetele, despre povestea acestui proiect artistic colectiv și despre felul în care arta murală poate înveseli și sensibiliza orașele în care trăim.

Cum s-a conturat proiectul colectiv Graffetele? ___
În Graffete momentan suntem Irina si Sandy. Ca formare suntem din domenii diferite, dar tot din sfera creativă: Irina - ilustrație și grafica, Sandy - design de costume. Suntem prietene de ani buni și pe lângă legătura aceasta afectivă avem în comun pasiunea pentru desenat.

Așa am și început să colaborăm, ne plăcea să petrecem timp împreună și am zis să le îmbinăm. Știam de alte crew-uri de fete, în special din alte țări, dar nu putem spune că doar asta a fost inspirația noastră. Cred că mai degrabă ne doream un cadru prietenos și sensibil în care să experimentăm.

În ce proiecte v-ați implicat până acum și unde vă putem vedea lucrările? Există o direcție anume în care ați vrea să dezvoltați acest crew feminin de street art? ___
Suntem la început de drum cu proiectul Graffete, până în prezent am aplicat la concursuri și festivaluri și am reușit să ne implicăm în proiecte interesante. Spre exemplu, la Street Delivery București, Ediția 2018, a fost o colaborare super faină cu mai multe artiste: Wanda que_nais, Livi Po, Ana de la Cresc, Irina Giuglea.

___
Ne-a plăcut mult să lucrăm într-o echipă formată numai din fete. Spre asta am vrea să se ducă Graffete pe termen lung. Am mai colaborat cu designeri de interior în proiecte precum cel de la cafeneaua Sheida sau ultimul mural, făcut într-o clădire de birouri. Lucrările noastre pot fi văzute pe pagina noastră de Instagram și Facebook, curând și pe site.

___
Nu avem un tip de proiect pe care îl preferăm, suntem deschise să încercăm tot felul de experiențe. Desenăm în exterior (cum ar fi fațade, cafenele), în interior (camere din proiecte rezidențiale, birouri) și, să nu uităm de rulote, autobuze, sau chiar vapoare :-)

Ce înseamnă arta urbană pentru voi și ce fel de mesaje vreți să transmiteți prin lucrările pe care le faceți? ___
Ne place arta urbană și, mai ales, ne plac muralele din locuri publice pentru că sunt accesibile tuturor, și celor care nu ajung din diverse motive în muzee sau galerii. Așa ar trebui să fie când mergi pe stradă, frumos.

___
Asta ne dorim, să desenăm cât mai mult, să facem orașele mai vesele și mai sensibile. Folosim personaje în compozițiile noastre, deci acestea sunt, fără să vrem, despre noi și despre oameni în general.

Arta urbana este un domeniu destul de masculinizat (cel puțin în România). Cu ce fel de provocări v-ați confruntat în calitate de artiste? Conteaza genul când vorbim în termeni de oportunități pe care le poate avea un artist urban? ___
Ne întreabă oamenii dacă putem desena pereți mai mari - cred că nu e prea comun să vezi fete pe schelă (glumesc). Însă nu am avut până acum situații în care să nu fi luat un proiect pentru că suntem fete.

___
Trebuie să ținem cont și de faptul că acest domeniu este relativ nou în România, dar simțim că se va dezvolta. Cum spuneam, și noi suntem la început de drum, învățăm din toate proiectele și ne definim ca stil și ca echipă. Foto: Feeder.ro, arhiva Graffete.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.