Trei culori cunosc pe lume și au toate un secret
De Emilia Barbu
Exercițiu de imaginație Intri într-o casă, veche, părintească, de bunici. Treci dintr-o cameră într-alta ca printr-un vis și vezi cum se schimbă timpuri, mobilier, colțuri împăienjenite cu perdele în soare. Te oprești în camera cu colecția de păpuși de porțelan a bunicii Ida, te oprești și îți lași privirea să curgă pe pereții plini de fotografii, toate vechi, toate de familie.
De acolo îți zâmbește un tânăr dintr-un portret din 1944, unul din frații bunicului, mort la 18 ani în cel De-al Doilea Război Mondial. Te uiți la „I fink u Freeky”, videoclipul Die Antwoord regizat de Roger Ballen, și așa ajungi să descoperi proiectele sale de fotografie, „Asylum of the Birds” și „Outland”. Îți place cum folosește realitatea, cum o documentează și cum flash-ul exterior reușește mereu să ascundă aproape mai mult decât scoate la iveală.
Ești din Covasna, te numești Bede Kincső și așa ajungi să te apropii de fotografie și să o transformi in viața ta.
„Sunt un capricorn pasionat (dar citesc horoscopul numai dacă sunt îndrăgostită). Mă consider hedonistă, dar nu sunt mâncăcioasă. Îmi plac bunătățile și frumusețile, dar câteodată mănânc numai pentru existență. De exemplu, când lucrez, fotografiez sau când sunt îndrăgostită, atunci numai ciocolată și banane pot să mănânc. Când sunt tristă nici atunci nu pot să mănânc. În stare intermediară mănânc să zicem, normal, dar este foarte rar.

Bede Kincső, Trei culori cunosc pe lume
Mă simt foarte norocoasă, pentru că știu ce vreau de la viață și știu în ce mă simt completă: asta este fotografia. Cea mai mare provocare în viața mea o să fie să pot să mențin întotdeauna curiozitatea, curajul și copilul din mine. Aș dori foarte mult o nuntă clasică și copii.”

Așa se descrie Bede, care locuiește acum în Budapesta, unde a absolvit Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy cu disertația „Trei culori cunosc pe lume”. A lucrat foarte mult la această serie de 23 de fotografii și acum urmează partea distractivă, de expoziții și prezentări. Visează să ajungă cu acest proiect și la Casa Poporului, la MNAC, unde își imaginează deja cum le-ar dispune.

Trei culori cunosc pe lume „La început eram interesată și impresionată de memoria vizuală a comunismului. Mai târziu, cred că după un an de muncă, am ajuns într-un spațiu foarte sensibil cu fotografiile, unde nu era vorba doar despre politică memorabilă, despre istorie sau despre trecutul părinților mei, accentul era pe prezentul nostru comun și pe conflictele între cele două generații: generația părinților mei și generația mea, născută după revoluție.

Sistemul din timpul lui Ceaușescu a lăsat niște urme foarte profunde și se vede foarte frumos cum construiește o gaură între generații și familii.
Pentru noi, cei din generația după ‘89 este foarte greu să ne imaginăm (chiar dacă avem o fantezie bogată) cum era în timpul comunismului, cum era să te naști și să socializezi într-o comunitate unde sistemul dictează cum să gândești sau cum să te miști, unde nu există libertatea de expresie, numai Tom și Jerry cu cina cenzurată seara, la ora 8.
Bede Kincső, Trei culori cunosc pe lume
Pe de altă parte, realizez că pentru generația părinților mei este de neînțeles faptul că chiar dacă acum trăim într-o altă lume, una mult mai liberă plină de oportunități, este foarte greu să-ți găsești locul tău, să iei decizii bune și să rămâi fidel acelor decizii. Cred că elementul comun între cele două generații este lupta cu sau pentru libertatea noastră.”
Bede Kincső, Trei culori cunosc pe lume
Bede reconstruiește istorii și surprinde momente peste timp pornind de la obiecte și spații: de la pijamaua veche a mamei, de la Dacia cu care tatăl ei a avut accident, de la căciula neagră din piele de oaie a bunicului, de la fabrica de textile din Covasna, unde tot el lucra pe timpul comunismului. „Cu toate acestea, cel mai important este conflictul, care mișcă și hrănește fotografiile mele. Acest conflict poate să fie în familie, ori legat de politică, de religie sau de identitate, ori poate să fie unul intern. Aceste conflicte se întâlnesc foarte des în mine.”
Bede Kincső, Trei culori cunosc pe lume
Secrete, salvări, oglindiri Din aceste conflicte și căutări creative, Bede simte că învață foarte multe nu doar despre fotografie și imagine, dar și despre ea însăși: „Fotografia a devenit cu atât mai importantă când am descoperit că pot să folosesc mediul. Nu mă refer la dobândirea tehnicii, ci la faptul că știu de ce pun camera în fața ochilor mei, știu ce caut.
Pentru ea, fotografiile funcționează ca oglinzi cu secrete ascunse in ele: de la oglinzi pentru lumea noastră, la oglinzi în care vedem (doar) ceea ce dorim sau arătăm doar ce vrem să arătăm sau să rămână în urma noastră: „Dar și acesta este un fel de secret. Fotograful se documentează și arată, dar cine se uită la fotografii nu știe niciodată ce vede exact.”
În ultima vreme, lui Bede i se tot întâmplă lucruri frumoase: de la semnarea contractului cu galeria TOBE GALLERY din Budapesta, la prima ei expoziție solo, tot în Budapesta, cu „Trei culori cunosc pe lume” și nenumărate recenzii pozitive.
A fost nominalizată de către Capa Center din Budapesta și de către Calvert Journal din Londra pentru a face parte din programul european Futures Photography și se bucură de fiecare ocazie și de fiecare experiență, cu puterea fiecărui flash.
Bede Kincső, Trei culori cunosc pe lume
Își amintește cum la început ar fi vrut să fie regizor de film și cum mult timp a privit fotografiile pe care le făcea ca pe niște schițe premergătoare filmelor. Dar apoi s-a produs un declic, cu o unică fotografie care a făcut-o să se simtă autentică: „Este vorba despre o fotografie foarte personală, în care apare bunica mea în fața ferestrei.”
Ceea ce este și mai important este că am încredere în mediul acesta. Toate acestea îmi dau foarte mare siguranță în viață, unde toate celelalte lucruri mă sperie. Nu mă refer la faptul că e bine să te ascunzi în spatele camerei de fotografiat, ci mai mult mă gândesc la găsirea unui mod ideal de a mă exprima.”
Bede Kincső, Trei culori cunosc pe lume
În viitorul lui Bede apare deja un nou proiect la care lucrează de zor, noi scene dintr-un film imaginar la care avem noroc să putem participa ca spectatori cu secrete.

Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.