Mihai Ghiduc

9 martie 2019

De ce trebuie să vezi „Leaving Neverland”

S-o spunem de la început. „Leaving Neverland” nu mai lasă niciun dubiu. Michael Jackson a fost un pedofil și un prădător sexual. Dacă nu te-au convins cele două procese și procurorii, te vor convinge cele două episoade ale documentarului care este disponibil deja pe HBO GO și care va avea premiera pe TV pe 10 aprilie.


Este povestea a doi copii care au fost abuzați sexual de către superstar, acum bărbați, Wade Robson și James Safechuck Și da, este dificil de urmărit, mai ales atunci când se discută despre ceea ce se întâmpla în patul (și baia, și trenulețul, și cinematograful) lui Michael Jackson.


Wade Robson e australian și l-a întâlnit pe Michael în urma unui concurs de dans pe care l-a câștigat. De altfel, și-a făcut o carieră din asta, ajungând coregraf pentru Britney Spears, NSYNC sau Cirque du Soleil.


James Safechuck a fost model și l-a cunoscut pe star la o reclamă. Familia sa locuia în Los Angeles și Michael le-a devenit, ușor, ușor, prieten, mai ales după ce James a devenit unul dintre membrii echipei de turneu „Bad”, apărând pe scenă, alături de Michael Jackson, la fiecare concert.



Ambii l-au apărat pe star la procesele din timpul vieții, spunând că n-au fost abuzați, și amândoi au ales să vorbească despre abuzuri după moartea lui Michael Jackson.


Este motivul pentru care mulți dintre fanii lui Michael (și familia lui) susțin în continuare că acesta a fost inocent și că acuzatorii îi vor doar banii. Filmul nu prea lasă însă loc de îndoială.


Iată de ce să-l vezi, dacă ești părinte:


Abuzatorii nu apar în viața cuiva spunând că sunt abuzatori. Abuzatorii îți fac cadouri, te plimbă cu avionul, te invită pe domeniul lor superluxos.


Prima și cea mai importantă concluzie a filmului este că un adult, fie el și megastar, n-ar trebui să doarmă în același pat cu un minor. Și faptul că n-a sunat nicio alarmă în capul niciunuia dintre părinții celor doi copii abuzați de Michael Jackson spune multe despre cât de stupid ne purtăm în momentul în care ne întâlnim cu celebritatea.


Interesant este și că atât Wade, cât și James, au ales să vorbească doar după ce au devenit la rândul lor părinți și au înțeles că au niște responsabilități față de ființele pe care le-au adus pe lume.


Trebuie să ne învățăm de mici cum să ne ferim copii de astfel de prădători, iar una dintre cele mai bune soluții este educația sexuală, în școli, adaptată vârstei și puterii de înțelegere a copilului.


Iată de ce să-l vezi, în epoca #metoo:


Primele acuzații la adresa lui Michael Jackson au apărut în 1993, dar acesta a scăpat după ce s-a înțeles cu familia puștiului care l-a acuzat de abuz, în afara curții. Erau alte vremuri, și statutul de star bătea aproape orice bănuială.


Nu este cazul acum, în epoca în care acuzațiile de abuzuri sexuale i-au lăsat fără job pe oameni ca Harvey Weinstein sau Kevin Spacey.


Pedofilia este una dintre cele mai dur abuzuri sexuale și, dacă biserica catolică a fost forțată să se curețe de abuzatori, poate că este vremea ca și industria entertainementului să o facă, măcar simbolic.


Iată de ce să-l vezi dacă ești fan Michael Jackson:


Da, este dur să vezi numele idolului tău asociat cu fapte reprobabile și, da, e de înțeles că poate nu vrei să crezi asta, poate ți-ai dori să crezi că sunt doar minciuni spuse de oameni care vor bani.


Uită-te însă în ochii lui Wade și James și spune apoi dacă mint. E un documentar, vei spune. Nu ai cum să te uiți cu adevărat în ochii lor. Dar adevărul e că nici pe Michael Jackson nu l-ai cunoscut vreodată altfel, n-ai văzut decât ceea ce a vrut el să-ți arate, prin muzica și clipurile sale.


Și, până la urmă, ți-a spus chiar el cine este cu adevărat:


„ I'm bad come on, you know And the whole world has to Answer right now Just to tell you once again Who's bad Who's bad?”

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.