
Mihai Ghiduc
7 martie 2019
De ce te vei îndrăgosti de Nina Cassian
„E un documentar despre o poetă, dar cui îi mai pasă de poezie”, ar putea fi primul gând când afli despre „Distanța dintre mine și mine”, filmul despre Nina Cassian care va fi lansat în acest weekend în cinematografe. Ar fi o mare greșeală să gândești așa.

Nina Cassian a fost o femeie savuroasă și idolul multor generații de intelectuali români și Nina e cea care te ține în priză în acest documentar care, când se trermină, pare mai scurt decât cele 89 de minute pe care le are.
Filmul trece prin toate perioadele vieții ei, de la comunismul adolescenție și perioada proletcultistă, în care n-avea voie să folosească metafore în poeziile ei, până la cenaclurile literare oganizate ad-hoc în 2 Mai și fuga în străinătate, după ce află de moartea prietenului ei, Gheorghe Ursu.

Și îți dai seama cât de complexă a fost viața aceste femei, într-o vreme în care era greu să fii asumat, și cât de puternică a fost pentru a-și face simțită prezența într-o lume îa uniformizării.

Filmul e susținut de imagini de arhivă și de multe note ale Securității,. Momentul în care afli că omul care-i repara casetofonul a înregistrat-o din proprie inițiativă e definitoriu pentru ce-a însemnat comunismul.
E interesant să vezi cât de asumată e atunci când, în anii ’70, are un discurs care ar putea fi definit acum ca feminist, în care se ia de criticii care consideră literatura scrisă de femei „prea feminină”, și n-ai cum să nu te gândești că genul ăsta de discuție s-a petrecut chiar anul trecut, când au apărut premiile Sofia Nădejde.

Și este la fel de interesant să-i asculți răspunsul la critica unor muncitori, atunci când i se spune că nu-i înțeleg poezia.

N-ai cum să nu te întorci cu gândul și la faptul că, într-un fel, a fost o colaboratoare a regimului – a scris versurile unor cântece patriotice –, dar chiar ea o spune că era doar meșteșug, nu și asumare acolo.

Și, într-un final, îți dai seama că artistul va fi aretist indiferent de contextul istoric. Nina s-a refugiat în poeziile pentru copii când i-au fost tăiate metaforele. Așa avem acum pe tigrii Ninigra și Aligru, despre care vreau să aflu mai multe acum.

Filmul este produs de Ada Solomon, care de altfel a cunoscut-o bine pe Nina Cassian (ea a venit cu ideea), și realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu.

Îl poți vedea în cinematografe începând cu 8 martie.

Nina Cassian a murit la 14 aprile 2014. Avea 89 de ani, locuia în New York și era căsătorită cu Maurice Edwards
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.