
De ce ne pasă: o explorare a universului empatiei
De Emilia Barbu
„De ce ne pasă?” este întrebarea de la care a pornit totul. Totul însemnând explorarea universului empatiei prin artă video, imaginată și cercetată de fetele de la Black Horse Mansion.
Premisa? Realizarea unei expoziții-laborator care vorbește despre nuanțele empatiei. Echipa Black Horse Mansion a început cu o fază de documentare care cuprinde o serie de interviuri cu specialiști, de la terapeuți la neurologi, de la actori la activiști.
Relația cu propriile emoții, dar și cu emoțiile celuilalt, comportamente, experiențe, întrebări și răspunsuri se reunesc în această cercetare care pune empatia ca pe o cireașă pe tortul relațiilor interumane.
Și cine mai potrivit să exploreze acest ghem întortocheat de emoții decât un artist? 19 artiști! Pornind de la mecanismele empatiei, aceștia au venit cu propuneri de lucrări ca exerciții de autocunoaștere, de cunoaștere a celorlalți și a lumii din jur.
Până pe 17 iunie când mergem să vedem cele 12 lucrări din expoziția de la Galateca, am tras cu ochiul la o parte din studiourile artiștilor implicați, am intrat în spațiile lor de lucru și am adăugat o dimensiune concretă empatiei: un colț de birou, o reflecție de lumină, un balcon, un unghi de oraș printr-o fereastră.

Iată câteva din aceste frânturi de universuri creative. Pe restul le vei putea descoperi și pe instagram @ De ce ne pasă.

Dragoș Hanciu
„Camera de lucru din apartamentul meu este folosită ca studio foto și găzduiește vizionări de film restrânse. În viitor îmi doresc să deschid mai des publicului ușa casei sub forma galeriei de apartament locuit, AP. 1.”
Ioana Trușcă
„Colțul de cameră în care lucrez a devenit în timp un fel de altar al proiectelor, populat cu amintiri, obiecte găsite, hârtii mâzgălite, idei, liste, instrumente care așteaptă să fie folosite, resturi. Uneori se transformă în loc de cină, așa că masa e înconjurată de mai multe scaune. Seara e inundat de nuanțe de verde, de la lumina filtrată prin frunzele de tei.”

Carnation Studio
„În spațiul nostru de lucru, de pe strada Fosta Soarelui, cel mai frumos este cum intră lumina în încăpere. Ne place să fim înconjurați de flori, cărți, obiecte preferate, câteodată ne certăm cu pisicile care vor să se urce pe scannerul de film.”

Matei Băcanu
„M-am mutat recent la Berlin și ăsta e setup-ul meu temporar de lucru la calculator. O altă parte considerabilă din muncă s-a produs însă în plimbări prin oraș.”

Denis Flueraru
„Situat în unul din noile legolanduri bucureștene, Denis și-a realizat în apartamentul său un microunivers creativ ce îmbină diverse tehnologii într-un ansamblu de reflecții artistice.”
Vineri, 17 iunie, constelația empatiei va lua forma unei expoziții-laborator la Galateca, cu lucrări mixed media și performance acts de la peste 20 de artiști invitați.

Vernisajul începe la 18:30 și va fi punctat de performance-uri semnate de Diana Miron și de Eduard Gabia. În plus, pe parcursul expoziției, actrița Nicoleta Lefter ne va conduce în tururi ghidate performative. Expoziția va sta on display până pe 28 iunie, când, la finisaj, invitați de soi vor fi Raj Alexandru Udrea și Paula Dunker.
Uite și lista completă a artiștilor expozanți: Matei Băcanu, Ioana Trușcă, Alexandru Cioacă, Alina Rizescu si Bogdan Ștefănescu (Studio Rizi), Studio Carnation: Raya Al Souliman și Horațiu Șovăială, Mihai Păcurar, Sebastian Moldovan, Saint Machine, Dragoș Hanciu, Mihai-Ștefăniță Barbu și Andrei Florea (New Media Design), Cristina Bodnărescu, Diana Chiru, Denis Flueraru, Dragoș Dogioiu (Interactive Technologies for Performing and Media Arts). Ne vedem cu ei la Galateca!
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.