de MIHAI GHIDUC

Cronica săptămânii: De ce Michelin nu-și anunță inspecțiile


Discuțiile despre coronavirus și efectele sale au continuat și în săptămâna trecută. Am avut parte însă și de negocieri politice complicate, la nivel local, dispute legate de aplicația favorită a adolescenților, în SUA, și de o ciudată ceartă între un client și un restaurant, pe Facebook.

CIFRELE tot nu arată bine



De aproape două săptămâni, numărul cazurilor noi de COVID-19 nu a mai scăzut sub 1.000 pe zi. În aceste condiții, tot mai multe județe au luat decizia de a face obligatorie purtarea măștii și în spațiile publice deschise care sunt aglomerate, cum ar fi piețele, stațiile de autobuz sau locurile de promenadă. Este ultima măsură înaintea instituirii carantinei – care a fost anunțată deja într-o serie de localități mai mici din țară.


Efectul acestor măsuri ar trebui să se vadă în următoarele săptămâni. Însă nu trebuie să uităm că, deși suntem în mijlocul verii, în perioada următoare va trebui să decidem ce se va întâmpla cu școlile la terminarea vacanței. Și pentru că vom tot discuta de COVID-19, săptămâna aceasta e cazul să trec la alte subiecte.

O coaliție anti-Firea

După câteva zile de negocieri, PNL și USR-PLUS au decis să se sprijine reciproc în alegerile locale din septembrie, cel puțin în Capitală.


Astfel, cele două grupări și-au împărțit în mod egal candidaturile la sectoare, în timp ce la Primăria Generală îl vor susține pe Nicușor Dan. Este o decizie forțată și de faptul că alegerile locale se desfășoară într-un tur și ar putea să ne aducă o serie de primari noi din toamnă, în București.


Negocierile au fost complicate de apariția PMP-ului în schemă, partidul lui Băsescu, care a insistat să-și promoveze un candidat incompatibil cu valorile democratice, dar și de faptul că PNL susținea un personaj corupt la unul dintre sectoare.


Dacă PNL a cedat și a numit candidați agreați de toată lumea, PMP a insistat și a rămas în afara negocierilor. Drept răzbunare, fostul președinte Traian Băsescu amenință că va candida la primăria generală, ca să încurce lucrurile pentru alianță.


Între timp, Firea se laudă cu numărul record de gravide din Capitală, apărute după cele două luni de izolare din primăvară. De fapt, primărița încearcă să semnalizeze că a dat ajutoare financiare, una dintre strategiile prin care încearcă să-și susțină campania electorală cu bani publici.

Cu sau fără TikTok?



Președintele american Donald Trump amenință că va interzice TikTok, aplicația favorită a adolescenților. Trump spune că e din cauză că e o aplicație chinezească, gurile rele spun că ar fi pentru că tinerii care o folosesc i-au stricat un miting electoral.


Ar fi un precedent nemaiîntâlnit într-o țară democrată, în condițiile în care aplicația a ajuns la 2 miliarde de descărcări și e tot mai populară în rândul tinerilor. Între timp, compania care deține aplicația discută vânzarea acesteia către Microsoft, cel puțin în SUA, ceea ce ar putea calma apele. De remarcat că interdicția lui Trump n-ar trebui să afecteze funcționarea aplicației în alte țări, inclusiv România.

Un restaurant de o stea?




O dispută minoră legată de un review negativ lăsat pe pagina unui restaurant a stârnit discuții aprinse pe Facebook, lucru care amintește de vremurile bune pre-pandemie, când acestea erau cele mai fierbinți știri ale săptămânii. Privită din afară, cearta e adorabil de normală.


Un bărbat din capitală a luat masa la un restaurant din Viscri, n-a fost impresionat și a lăsat un review de o stea. Patronii au ales să-l certe public pentru acest lucru, postând pe Facebook un soi de review de client. Lumea s-a poziționat în conflict în funcție de care parte a mesei este mai obișnuită să stea.


Acum, am avut cu toții tot soiul de experiențe, mai mult sau mai puțin plăcute cu diverse localuri, ba uneori le-am făcut publice și pe social media. Pot înțelege frustrarea unui client care se așteaptă la servicii bune, pot înțelege și frustrarea patronilor care se simt nedreptățiți și trăiesc mereu cu amenințarea review-urilor negative. Nu știu ce-aș face dacă aș ajunge în Viscri după disputa asta, dar cum nu-s prea multe opțiuni în zonă, poate că acel review n-ar fi afectat prea tare afacerea.


Tind să cred că experiența n-o fi fost chiar de o stea, dar nici răspunsul restaurantului nu le face deloc cinste. Este poate cea mai bună dovadă că cei de la Michelin au avut dreptate atunci când au decis să facă secret modul în care acordă stele restaurantelor și cine sunt persoanele care decid acest lucru. Deși, e drept, în cazul Michelin, o stea reprezintă cu totul și cu totul altceva decât pe social media.

Descoperă noul Glamour!