
Andreea Grecu
10 ianuarie 2019
De ce este important pH-ul produselor de skincare?

Probabil îți amintești experimentul de la ora de chimie cu benzile de hârtie introduse în diferite lichide pentru a determina pH-ul, de la 0 la 14, în funcție de culoarea pe care o capătă hârtia.
În caz că ai nevoie de o reîmprospătare a memoriei...
„Orice este sub 7 este acid. Peste 7 este alcalin și 7 este neutru, așa cum este apa”, explică chimistul cosmetic Ginger King, citat de Allure.

Acum, când rutina de skincare devine tot mai elaborată, documentarea noastră a ajuns la capitolul despre importanța unui pH echilibrat al produselor de skincare. Iată, e momentul să mai învățăm niște lucruri.
Reluăm lecția despre pH astfel încât chiar să îți placă de data asta. Promitem, toate informațiile vor fi aplicate pe rutina ta de beauty.
Care este pH-ul normal al pielii?

O piele normală și sănătoasă are un pH care variază în jurul valorii de 5.5 și este ușor acidă. De fapt, ea este acoperită de ceea ce se numește mantia acidă a pielii, rezultată din secrețiile combinate ale glandelor sudoripare și sebacee.
Mantia acidă

Mantia acidă ajută la menținerea unui pH optim, la prevenirea infecțiilor, la sigilarea hidratării pielii și la prevenirea îmbătrânirii acesteia. Este lesne de înțeles că odată ce pH-ul este destabilizat (de un produs cu un pH prea alcalin, spre exemplu) apar dezechilibre ale pielii.
pH-ul și tipul de ten

Un ten uscat are un pH mai scăzut de 5.5, iar tenul gras are pH-ul peste 6. Este esențial să cunoști pH-ul produselor pe care le folosești pentru a putea corecta nivelul pH-ului pielii tale astfel încât să îl aduci în jurul valorii de 5.5.
Deși pielea are capacitatea de a reveni la un stadiu acid dupa expunerea sa la un produs alcalin, odată cu vârsta, mantia acidă scade și pielea are nevoie de un timp mai îndelungat pentru a reveni la pH-ul ei optim.

După spălarea feței cu apă (care are pH neutru, 7), pielea are nevoie de 30 de minute pentru a-și reface nivelul optim al pH-ului.
Care este pH-ul ideal al produselor de skincare?

Dacă te confrunți cu probleme ale tenului, poate pH-ul este aspectul pe care nu l-ai luat în calcul. Un produs, oricât de lăudat, dar cu un pH nepotrivit pentru tipul tău de piele, nu va face decât să cauzeze inflamație și să vulnerabilizeze pielea.
Cu un pH nepotrivit, produsele tale lucrează împotriva ta.
Optează întotdeauna pentru produse cu un pH apropiat de cel al pielii. Desigur că ideal ar fi să le alegi pe cele cu un pH de 5.5, însă ești în zona sigură și între 4.2 și 7, explică același chimist, Ginger King. Regula generală este că un pH ușor acid este preferabil pentru piele, în detrimentul unuia ușor alcalin.
Ce se întâmplă dacă pH-ul produselor este prea scăzut sau prea înalt?
pH înalt (8-14)
Aceste produse, cunoscute și sub denumirea de alcaline, reprezintă cea mai mare amenințare pentru pH-ul pielii tale și pentru mantia sa acidă. Pielea va părea netedă pe moment, însă pe termen lung va fi dezechilibrată și aspră.
Cum recunoști un pH prea ridicat?
Acea senzație de piele foarte curată, dar care ține după ce te speli pe față este un semn clar că loțiunea de curățare are un pH mult prea ridicat. Produsele alcaline tind să îndepărteze uleiurile naturale ale pielii, cauzând uscarea pielii, roșeață, inflamație, descuamare sau chiar acnee.
Cum corectezi pH-ul prea alcalin?

Poți reface bariera distrusă a pielii cu ajutorul cremelor topice ce conțin probiotice.
pH scăzut (1-6)
Deși cu un pH mai scăzut decât al pielii, produsele cu pH apropiat de cel al pielii vor lucra în favoarea ei, stimulând producția de celule noi și îți vor oferi o piele strălucitoare și netedă.
Cum recunoști un pH prea scăzut?
Produsele cu un pH mult prea acid pentru piele pot cauza iritații. Peeling-urile pentru acasă sau tratamentele cu concentrații mari de acizi se încadrează în această categorie și pot fi niște exfolianți excelenți, însă pot curăța pielea la fel precum produsele prea alcaline.
Cum corectezi pH-ul prea acid?

Aplică întotdeauna o cremă intens hidratantă și calmantă după folosirea acizilor cu pH foarte scăzut.
Cum afli pH-ul unui produs?
Până când trendul din Corea de Sud de a afișa pH-ul produselor pe amabalaj se va manifesta mai intens și la noi, poți să îl testezi chiar tu acasă. Poți cumpăra benzi de turnesol (au un preț foarte accesibil) și să repeți experimentul de la ora de chimie la tine în baie, cu fiecare produs pe care îl pui pe piele.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.