
Ioana Ilie
5 februarie 2019
De ce ar trebui să ne preocupe pe toți problema mutilării genitale a femeilor
Ziua internaţională de toleranţă zero faţă de mutilarea genitală a femeilor este marcată, anual, pe data de 6 februarie.
În timp ce citiți acest articol, nu mai puțin de 1.000 de fete în Africa, Asia sau chiar Europa, sunt supuse unei operații rudimentare de mutilare a organelor genitale.
De cele mai multe ori, chirurgul este bunica, mama, o mătușă, o bătrână din sat sau chiar un medic, iar totul se petrece pe ascuns.

La nivel mondial, peste 200 de milioane de femei sunt supuse în prezent mutilării genitale, iar aproape 4 milioane de fete sunt expuse acestui risc în fiecare an.
În cele 30 de țări în care se practică cu preponderență, aproximativ 1 din 3 fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani a trecut prin această experiență traumatizantă.
Deși mai multe guverne din lume au început să ia măsuri pentru a combate această practică abuzivă încă din anii '90, modificările legislative, dacă nu sunt însoțite de companii de conștientizare, creează doar iluzia unei soluții, fără să elimine această formă de abuz profund înrădăcinată.

Cauzele fundamentale ale acestor practici invazive sunt complexe și variate, însă comunicarea între generații și înțelegerea așteptărilor sociale sunt esențiale în lupta pentru combaterea lor.
Fatima, spre exemplu, a aflat abia după ce a fost mutilată că bunica ei era total împotriva acestei practici, dar se temea că nepoata ei nu ar fi fost în stare să-și găsească un soț și să aibă mai târziu propria familie dacă nu s-ar fi conformat acestei tradiții.
Când a întrebat-o pe bunica ei de ce sunt tăiate fetele, i s-a spus: „Din cauza bărbaților - ei vor asta. Întreabă-l pe bunică-tău." Iar când l-a întrebat pe bunicul ei, răspunsul a venit rapid: „De ce mă întrebi pe mine? Femeile sunt cele care vor asta!"

Accesul adolescentelor la educație despre drepturi sexuale și reproductive, dobândirea de abilități de viață independentă și a autonomiei sunt factori indispensabili pentru a le ajuta să se facă auzite în cadrul familiei și comunității.
Multe dintre supraviețuitoarele mutilării genitale ies astăzi în public și împărtășesc din experiențele lor, pentru a sparge tabuurile și pentru a încuraja și alte femei să lupte pentru drepturile lor.
Una dintre ele este Jaha Dukureh, ambasadoarea inițiativei Spotlight, demarată de Uniunea Europeană și ONU, care urmărește eradicarea acestor practici invazive. Jaha joacă un rol-cheie în interzicerea mutilării genitale a femeilor în țara sa natală, Gambia.

Inițiativa Spotlight urmărește schimbarea normelor sociale și a prejudecăților, și toate aceste informații au fost relatate și adunate, ca parte din proces, de Neven Mimica, Comisar European pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare.
Pe toți ar trebui sa ne preocupe problema mutilării genitale a femeilor, mai ales că această încălcare a drepturilor femeilor nu este o problemă regională, ci una globală.
În Italia, Germania și Franța trăiesc cel puțin 150 000 de victime, iar numărul celor care se află încă în pericol este necunoscut.
Dacă vrei să te solidarizezi în lupta pentru eliminarea acestui tip de violență asupra femeilor, poți afla mai multe aici.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.