
Mihai ghiduc
14 mai 2019
De ce a fost Doris Day un superstar
Pe 13 mai, a încetat din viață, la 97 de ani, Doris Day, o actriță, cântăreață și activistă pentru dreturile animalelor cu o carieră impresionantă despre care e posibil să nu știi mare lucru. Asta pentru epoca ei de glorie au fost deceniile de după cel de-al doilea război mondial.

Gândește-te la faptul că primul ei hit, „Sentimental Journey". a fost considerat un fel de imn neoficial al soldaților care se întorceau din război, și că era ceea mai populară vedetă în rândul războiului din Coreea.

Un episod din MASH, „Your Hit Parade”, folosește acest lucru, atunci când colonelul Potter pune la radio melodia lui Doris Day de 23 de ori.
Succesul ei muzical s-a transformat într-unul cinematografic antunci când i s-a oferit ocazia să joace în filme, deși nu avea pregătire de actriță, în general în comedii romantice și musicaluri. Cu „Secret Love”, o melodie din westernul „Calamity Jane” (1953), câștiga un Oscar pentru cel mai bun cântec.

Însă cel mai mare succes muzical al ei este o melodie compusă pentru filmul lui Alfred Hitchcok „The Man Who Knew Too Much" (1956), cu care a luat și un al doilea Oscar. E aproape imposbil să nu știi "Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)".
Pentru orice eventualitate, iat-o aici:

Singura ei nominalizare la Oscar a venit în 1959, pentru comedia romantică „Pillow Talk”, în care juca cu Rock Hudson.
Cei doi au rămas prieteni multă vreme. În 1985, în cadrul unei emisiuni TV intitulată „Doris Day's Best Friends”, Rock Hudson a dezvăluit public că este bolnav de SIDA, fiind unul dintre primele și cele mai celebre cazuri care au făcut cunoscute lumii ororile acestei boli.

Între 1958 și 1964, Doris Day a fost actrița cu cel mai mare succes la box-office timp de 7 ani (pe vremea acea, se acorda un premiu, Laurel Award, pentru asta). Filmul „That Touch of Mink”, în care joacă cu Cary Grant, e primul film din istorie care a făcut 1.000.000 $ într-un singur cinematograf (la Radio City Music Hall).
Cariera ei a început să sufere ulterior, fiindcă generația baby-boomers începuse să aibă o viziune diferită asupra vieții. Doris a refuzat, spre exemplu, rolul lui Mrs. Robinson din „The Graduate” pe motiv că-l considera vulgar. La pachet și cu un faliment personal, din cauza unui dintre cei patru soți care s-a dovedit cam nepriceput cu banii (lucru pe care l-a aflat după ce acesta a murit), Doris Day s-a retras din cinematografie în 1973.

Cariera ei a continuat însă în televiziune, cu "The Doris Day Show".

În paralel, Doris, care a fost vegetariană, a înființat Doris Day Animal League și a fost foarte implicată în lobby, pentru a crea o legislație mai atentă cu drepturile animalelor.
Interesant este și faptul că, până la 95 ani, când Associated Press a descoperit certificatul ei de naștere, actrița a crezut că este cu doi ani mai tânără și că e născută în 1924, nu 1922.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.