
Amalia Dobre
Eco Files
Cum se vede criza climatică din interiorul industriei modei
_
E știut și faptul că industria modei n-are tocmai o reputație bună când vine vorba despre impactul asupra mediului, așa că privirile noastre amenințătoare sunt îndreptate și într-acolo. Drept urmare, ne-am propus să vedem care mai e statusul deciziilor bune pe care le-au luat în ultima vreme oamenii-cheie ai acestei industrii.

G7 Fashion Pact ___
Vara trecută, la G7 Summit din Biarritz, pe agenda președintelui francez Emmanuel Macron s-a aflat și delegarea CEO-ului Kering, François-Henri Pinault, cu „orchestrarea“ unui pact alături de ceilalți lideri importanți ai industriei modei. Așa a ajuns G7 Fashion Pact unul dintre cele mai hot subiecte ale anului trecut. Acum, peste 250 de companii și branduri și-au dat cuvântul că vor lua acțiuni în ceea ce privește impactul negativ asupra climei.

Inditex, H&M Group, Chanel, Stella McCartney și alți semnatari la fel de importanți și-au asumat trei angajamente-cheie: reducerea până la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în 2050, restabilirea biodiversității și protejarea oceanele.

Industria textilă e responsabilă de 6% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și de aproape 20% din consumul de pesticide; solvenții și coloranții folosiți în procesul de fabricație înseamnă o cincime din poluarea apelor planetei.
Sustenabilitate ___
Odată cu prezentările pentru primăvară-vară 2020, am observat o preocupare a caselor mari pentru sustenabilitate. Marine Serre și-a concentrat colecția „Marée Noire“ în jurul poluării cu petrol a apelor; Alexander McQueen a mizat pe reutilizarea unor materiale precum tulul și organza; Marni, pe sticle din plastic recilat; setting-ul prezentării Missoni a fost luminat cu energie solară; iar pentru decorul colecției Miu Miu, Miuccia Prada a lucrat îndeaproape cu arhitectul Auguste Perret, care a acoperit podeaua și coloanele în panouri OSB, donate apoi pentru a servi drept material educațional studenților de la Academia de Arte Plastice din Milano.

Recycle, upcycle ___
Tot mai mulți designeri tineri se îndreaptă către practici ecologice în procesele de creație – refolosesc resturile de material rămase în urma producției, folosesc haine pe care le găsesc în magazine second hand sau reimaginează piese deja existente din colecțiile anterioare, cum e cazul designerilor Bethany Williams și Christoph Rumpf.


Nu mai e o noutate faptul că problemele de mediu cer tot mai urgent soluții, care întâmplător sau nu, au început să vină din mai toate direcțiile. E drept că implementarea lor nu are ritmul pe care ni l-am dori, însă se fac pași din ce în ce mai hotărâți pentru schimbare.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.