
Ioana Ilie
Serious Business
Cum se reflectă lipsa accesului la educație sexuală în viețile adolescenților
_
Un sondaj recent realizat de platforma planificaneprevazutul.ro cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției, celebrată în toate colțurile lumii pe 26 septembrie, ne dezvăluie o serie de problematici legate de sănătate reproductivă prezente în mentalul colectiv al adolescenților din România.

___
În lipsa unui program național de educație sexuală eficient care să vină în întâmpinarea nevoilor copiilor și tinerilor, sondajul ne avertizează că în prezent, peste jumătate dintre tinerii din România nu folosesc mijloace care să-i protejeze de infecțiile cu transmitere sexuală și o mare parte dintre ei, nici contraceptive.

___
Potrivit studiului, 60% dintre tinerii români au avut cel puțin un contact sexual neprotejat de la începerea vieții sexuale, cu toate că, în același timp, 66% dintre ei susțin că se tem explicit de apariția unei sarcini nedorite.
___
În plus, în timp ce 57% dintre respondenți au declarat că folosesc prezervativul și 18% metode contraceptive rudimentare, considerate de către speciliști ca fiind cu grad crescut de eșec, peste 15% dintre tineri nu folosesc metode contraceptive deloc și doar 9% folosesc pilulele anticoncepționale.

___
Metoda contraceptivă folosită este o preferință individuală: 34% dintre tineri au răspuns că preferă să o aleagă pe cont propriu, 24% folosesc metoda aleasă de partener/ă și doar 10% apelează în acest sens la sfatul medicului.
___
Studiul „Planifică Neprevăzutul” scoate în evidență și faptul că tinerii din România își încep viața sexuală din ce în ce mai devreme. Mai exact, dacă vârsta medie declarată de respondenții studiului din 2018 era de peste 17 ani, acum mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj au răspuns că și-au început viața sexuală înainte de 17 ani, iar 9% dintre ei chiar înainte de 15 ani.

___
În ceea ce privește sursele de informare, tinerii au declarat că folosesc în prezent site-urile cu conținut specializat oferit de specialiști în sănătate reproductivă (52%), social media (14%) și foarte puțini dintre ei sfatul unui medic (13%). Prietenii și familia dețin un rol nesemnificativ în educația sexuală a tinerilor.
___
De câțiva ani, mai multe grupuri non-guvernamentale și non-profit vin în întâmpinarea nevoilor tinerilor, în lipsa accesului lor la o educație pentru sănătate reproductivă eficientă acasă sau la școală, și le oferă informații despre cum pot avea o viață sexuală sănătoasă și responsabilă.

___
Printre acestea se regăsesc platformele planificăneprevăzutul.ro, și sexulversusbarza.ro, active deja de ani de zile prin multiple campanii de conștientizare sau podcastul Pătratul Roșu, lansat în mediul online de curând.

Don't forget to share!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.