
Ioana Ilie
20 mai 2019
Cum se încalcă dreptul femeilor de a face avort pe mapamond
____________
Luptele dintre adepții extremei drepte, care militează pro viață și activistele pentru dreptul femeii de a decide cu privire la propriul corp au loc în multe colțuri ale lumii și devin tot mai aprige în contextul noului val de conservatorism la care asistăm în ultimii ani.
____________
Tot mai multe grupuri conservatoare generează inițiative legislative pe bandă rulantă pentru criminalizarea avortului și pentru privarea femeilor de la justiție reproductivă, punându-le astfel viața în pericol.

____________
Într-un context ca acesta, este extrem de important ca femeile să reflecteze asupra modului în care se strecoară interzicerea avortului la nivel global și să construiască, împreună, strategii de rezistență și solidarizare pe termen lung.
DREPTUL LA AVORT ESTE INTERZIS COMPLET ÎN 20 DE STATE DIN LUME.
Tocmai de aceea am adunat la un loc informații despre cele mai noi reglementări legislative care interzic sau limitează accesul femeilor la avort.
În prezent, dreptul la avort este interzis complet în Malta, Andorra, San Marino, Congo, Egipt, Gabon, Guineea-Bissau, Madagascar, Mauritania, Senegal, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Surinam, Haiti, Republica Dominicană, Filiphine, Palau și Laos, în timp ce în alte părți legislația variază și se modifică de la an la an.
Potrivit unui bilanț întocmit de către Institutul Guttmacher, de la începutul anului și până în prezent, 28 de state americane au introdus peste 300 de noi reglementări cu scopul de a limita accesul la avort.

GEORGIA, SUA
Avortul este interzis în georgia după a șasea săptămână de sarcină
În Georgia, guvernatorul a semnat la începutul lunii mai o lege care interzice avorturile odată ce bătaile inimii fetusului pot fi detectate. Sunt exceptate sarcinile apărute în urma unui viol sau incest, urgențele medicale fizice și sarcinile considerate „inutile din punct de vedere medical".
Legea proaspăt adoptată urmează să intre în vigoare în ianuarie 2020. „Noi îi apărăm pe cei nevinovați, vulnerabili, pe cei care nu pot vorbi pentru ei înșiși”, le-a replicat guvernatorul activiștilor și activistelor pentru drepturile femeilor, care au contestat legea.

În opinia acestora, textul legii reprezintă interzicerea completă a avorturilor, având în vedere că inima fetusului poate fi auzită din a șasea săptămână de sarcină, când multe femei nu sunt conștiente de faptul că sunt însărcinate.

Alabama, sua
alabama are cea mai strictă legislație anti-avort din sua
Conform BBC News, tot la începutul lunii mai, parlamentarii din Alabama au votat interzicerea completă a avortului pe teritoriul statului. Senatul a aprobat legea cu 25 de voturi pentru și 6 contra, respingând amendamentele care permiteau excepții, precum cazurile de viol sau de incest. Potrivit noii legi, avortul va fi posibil numai în condițiile în care viața mamei este pusă în pericol.
Legea din Alabama este cea mai strictă de acest fel din SUA și, spre deosebire de statul Georgia, care a interzis avorturile după a șasea săptămână de sarcină, aceasta încadrează orice avort drept infracțiune gravă. Femeile care vor încerca să facă o întrerupere de sarcină nu vor fi sancționate, însă medicii care realizează avorturi sunt pasibili de pedepse cu închisoarea de la zece la 99 de ani, mai putin în cazul unei urgente legate de viața mamei în cazul unei "anomalii letale" a fetusului.

Kentucky, Mississippi, Ohio, Missouri și Tennessese
Statele Kentucky si Mississippi au interzis avortul la fel ca și Georgia, din momentul în care sunt detectate bătăi ale inimii fetusului, adică aproximartiv în a șasea săptămână de sarcină. Un judecător a blocat deocamdată punerea în aplicare a legii în Kentucky, însă în cazul statului Mississippi urmează să intre în vigoare în iulie 2019. Măsuri asemănătoare sunt pe cale să fie adoptate în Missouri și Tennessee.

AFRICA
AFRICA CENTRALĂ ESTE REGIUNEA CU CEL MAI MARE PROCENTAJ DE AVORTURI PERICULOASE
Conform World Health Organization, o dată la opt minute o femeie din țările în curs de dezvoltare moare din cauza unei proceduri periculoase de avort. Africa Centrală este regiunea cu cel mai mare procentaj de avorturi periculoase din lume.
Pe continental african, avortul este interzis în 12 din 54 de țări. Doar 5 țări din Africa beneficiază de legi mai puțin restrictive: în Zambia, de exemplu, avortul este permis atunci când are la bază rațiuni de ordin economic, iar în Mozambique, Africa de Sud, Tunisia și insula Capul Verde, avortul este permis fără restricții până la 14 săptămâni de sarcină.

ARGENTINA
ARGENTINA A RESPINS REVENDICĂRILE LEGATE DE LEGALIZAREA AVORTULUI
În ultimii ani, în Argentina au existat revendicări din ce în ce mai puternice privind legalizarea avortului. Cu toate acestea, și pe fondul protestelor masive pro- și anti-avort, care au arătat divizarea profundă a societăţii argentiniene pe această temă, senatorii au respins anul trecut în august textul de lege care autoriza avortul în primele 14 săptămâni de sarcină și prevedea gratuitatea lui.
Votul a fost precedat și urmat de manifestaţii de amploare ale activiștilor anti-avort, dar și ale celor pro-choice. În prezent, legislaţia din Argentina permite avortul doar în cazurile de viol sau în care viaţa mamei este în pericol, iar femeile care recurg la avort sunt pasibile de pedeapsa cu închisoarea de până la 4 ani. Pe lângă măsurile foarte restrictive, medicii refuză destul de frecvent procedura chiar și în cazurile admise de lege.

EUROPA
Femeile din Europa beneficiază de cea mai liberală legislaţie în privinţa avortului, cu câteva excepţii notabile. Malta reprezintă singura ţară din Uniunea Europeană care interzice total avortul. În cazul unei infracţiuni, pedeapsa variază de la 18 luni la trei ani de închisoare. Avortul este, de asemenea, ilegal în Andorra şi în San Marino, precum şi în Vatican.
irlanda a legalizat avortul în 2018
Până anul trecut, avortul era interzis și în Irlanda, însă cetățenii irlandezi au votat printr-un referendum organizat în mai 2018 eliminarea articolului restrictiv din constituție. În prezent, avortul este permis la cerere în primele 12 săptămâni de sarcină, iar dacă sarcina pune în pericol viața mamei sau fetusul prezintă malformații, avortul este permis până în săptămâna a 22-a de sarcină.
polonia are CEA MAI DURĂ LEGE ANTI-AVORT DIN UE
În prezent, legislația poloneză permite avortul doar în cazul în care viața mamei este pusă în pericol de sarcină, în cazul în care sarcina a apărut în urma unui viol sau incest și în cazul în care testele realizate în timpul sarcinii indică o probabilitate crescută ca fetusul să sufere de o boală incurabilă. La începutul anului 2018, o încercare a ultra-conservatorilor de a limita şi mai mult dreptul de a face avort a condus la proteste masive în întreaga ţară.
Cum se strecoară interzicerea avortului în România
Cu toate că avortul este legal în România de mai bine de 29 de ani, în ultimii ani ne aflăm în fața unui val de conservatorism, care are pe agendă atât restrângerea dreptului la avort, cât și a accesului la mijloace de contracepție și educație pentru sănătate reproductivă.
De exemplu, în martie 2012, un proiect de act normativ inițiat de doi deputați cu sprijinul asociațiilor creștine pro-viață din România propunea ca femeile care vor să facă avort să fie obligate să treacă printr-o „consiliere de criză”, în urma căreia să primească un certificat fără de care întreruperea de sarcină să nu poată fi realizată de către medicul ginecolog.

Din 2014, Asociația Pro Vita, împreună cu alte organizații religioase extremiste din România au început să organizeze anual, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, Marșul pro viață, prin care descurajează femeile să facă avort, indiferent de situația de viață în care s-ar afla. Iar anul trecut, mai multe publicații au documentat un fenomen extrem de nou care se întâmplă în spitalele publice din România: refuzul în creștere al medicilor ginecologi să facă avorturi, din motive nu doar morale/religioase, ci și financiare/birocratice.
Potrivit unui articol hotnews.ro publicat anul trecut, cel puțin 12 spitale din România nu fac deloc avorturi la cererea pacientelor, ci doar avorturi terapeutice, considerate urgențe medicale, iar acest lucru este posibil pentru că legea nu prevede obligativitatea spitalelor de a oferi servicii medicale la cerere, astfel că decizia aparține fiecărei unități medicale în parte.
Restricționarea accesului la avort nu reduce numărul de avorturi.
Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Institutul Guttmacher, între 2010 și 2014 au fost realizate anual, la nivel mondial, 25 de milioane de avorturi periculoase (45% din toate avorturile realizate).
Atunci când se efectuează avorturi în conformitate cu recomandările și standardele OMS, riscul de a avea parte de complicații severe sau de a deceda este neglijabil. Aproximativ 55% din toate avorturile din 2010 până în 2014 au fost efectuate în condiții de siguranță, adică au fost efectuate de către un lucrător medical instruit.
În țările în care avortul este complet interzis sau permis doar pentru a salva viața femeii sau pentru a asigura păstrarea sănătății fizice a acesteia, doar 1 din 4 avorturi au fost efectuate în condiții de siguranță. Iar în țările în care avortul este legal în mai multe circumstanțe, aproape 9 din 10 avorturi au fost efectuate în condiții de siguranță. În plus, studiile demonstrează că interzicerea avortului crește, de fapt, incidența acestuia.

Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.