de ioana ilie
Cum reacționează societatea civilă la proiectul de lege care interzice referirea la identitatea de gen în școli și universități
Senatul României a adoptat ieri un amendament la Legea Educației Naționale, prin care se interzice, în mod explicit, orice referire la ideologia și teoria de gen în școli și universități.
Legea contravine atât reglementărilor europene, cât și multor convenții internaționale, și a stârnit un val de reacții din partea ong-urilor care luptă pentru drepturile comunității LGBT+, din partea instituțiilor educaționale vizate în mod direct și a activiștilor pentru drepturile omului în general, care cer președintelui Iohannis să respingă promulgarea legii.

Proiectul de lege îi aparține senatorului Vasile Cristian Lungu, care se opune ideii că genul este un construct social, diferit de sexul biologic și care, în varianta inițială a legii, propunea să se interzică în școli, universități și alte spații destinate educației și formării profesionale, ceea ce el numește „prozelitismul de gen” şi „prozelitismul de sex”.
Noul amendament la Legea Educației Naționale a fost adoptat ieri cu 81 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 27 de abţineri, însă nu se afla pe ordinea de zi a Senatului, ci a fost adăugat cu o jumătate de oră înainte de a începe şedinţa plenului, scrie senatorul Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook.
Pozițiile celor care se opun acestui amendament profund discriminatoriu în special față de membrii comunității transgender se regăsesc în comunicate de presă, în multiple statusuri pe platforma Facebook și chiar sub forma unei petiții adresate Președintelui României. Trecem în revistă câteva dintre ele.
„PARLAMENTUL CENZUREAZĂ INFORMAȚIILE ȘTIINȚIFICE ÎN SPAȚIUL EDUCAȚIONAL”
Asociația Accept condamnă ferm noua modificare legislativă și solicită Președintelui României, printr-un comunicat de presă, să refuze promulgarea legii și să o retrimită la dezbatere în Parlament:
„Modificarea adoptată contravine obligațiilor internaționale ale României asumate prin ratificarea Convenției de la Istanbul, și jurisprudenței CEDO sau CJUE care recunosc consecvent existența persoanelor transgender și consensului științific în domeniu.”
„Legea adoptată astăzi de parlament reprezintă o gravă ingerință a autorităților asupra libertății academice, a libertăţii de exprimare şi de informare, asupra drepturilor omului și asupra drepturilor copiilor la o educație echilibrată, bazată pe știință și nu pe ideologiile ultraconservatoare promovate în Parlamentul României.”

MEDIUL UNIVERSITAR CRITICĂ NOUL PROIECT LEGISLATIV
Mai multe universități din București și din restul țării au adoptat o poziție publică extrem de critică la adresa inițiativei de modificare a Legii Educației:
„Școala Națională de Studii Politice și Administrative consideră că este regretabil faptul că subiecte importante, cu consecințe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială, fără înțelegerea conceptelor și fără consultarea partenerilor sociali relevanți, în speță comunitatea științifică academică.”, au declarat oficialii SNSPA.
„Amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat ieri în Parlamentul României, contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte, nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere”, se arată într-un comunicat de presă al Universității București.
Pe lângă acestea, Universitatea de Vest, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor au criticat și ele, prin poziții asumate pe propriile platforme, modificarea aprobată de Senat.

PETIȚIE ADRESATĂ DE ORGANIZAȚIA MOZAIQ CĂTRE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI
Organizația Mozaiq a redactat o petiție către Președintele Klaus Iohannis, prin care se solidarizează cu comunitatea transgender din România. „Considerăm că o astfel de lege contravine principiilor nediscriminării și asigurării accesului egal la educație pentru toți tinerii din România.”
„O astfel de lege nu face decât să meargă împotriva intereselor tinerilor din România și are potențialul de a crea în România un vacuum de informație cu efect direct asupra tinerilor LGBT, a bullyingului în școli și a instituționalizării unui regim punitiv împotriva cadrelor didactice din România”, declară reprezentanții Mozaiq în textul petiției.
FLASHMOB: OPRIȚI CENZURA! AVEM DREPTUL LA EDUCAȚIE LIBERĂ!
În același timp, organizațiile Feminism România, Accept împreună cu susținătorii acestora organizează joi, 18 iunie, de la ora 18:00, un flash-mob în fața Palatului Cotroceni, pentru a-i cere în mod direct președintelui Klaus Iohannis să nu promulge amendamentul la Legea Educației Naționale. Dacă vrei să participi, poți afla mai multe detalii despre eveniment, aici.

Vrei să citești mai mult?
Acum ajungem și la tine pe mail!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.