
Ioana Ilie
24 ianuarie 2019
Cum poți să-ți faci testul Babeș Papanicolau gratuit în 2019
Începând de anul acesta, îți poți face o dată la cinci ani testul Babeș Papanicolau gratuit, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, printr-un program național inițiat de Ministerul Sănătății, care se va desfășura în următorii 5 ani.
Știm că vizitele la ginecolog sunt ultimul lucru de care vrei să auzi acum, la început de an.

Dar este important să conștientizezi că una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor este cancerul de col uterin, de cele mai multe ori depistat mult prea târziu.
Testul Papanicolau identifică celulele cu potențial malign din colul uterin și trebuie făcut de absolut orice femeie care și-a început viața sexuală, anual sau mai des, în funcție de recomandarea medicului.
România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană în ceea ce privește cancerul de col uterin, numărul femeilor diagnosticate cu această afecțiune fiind și de zece ori mai mare decât în alte țări.
Din cele peste 60.000 de femei diagnosticate anual cu cancer de col uterin în Europa, aproape 4.000 sunt romance, iar jumătate dintre acestea nu supraviețuiesc.
Factorii principali care determină incidența crescută a acestei afecțiuni în rândul româncelor sunt lipsa educației pentru sănătate, lipsa banilor și diagnosticarea tardivă.

Vestea bună este că începând de anul acesta, poți beneficia de gratuitate pentru efectuarea testului Babeș Papanicolau prin Programul Național de Screening, indiferent dacă ai sau nu asigurare, însă gratuitatea este oferită de programul național o dată la 5 ani.
Întreabă-ți medicul de familie despre acest program și află ce tip de trimitere este necesară. Lista unităților de specialitate care implementează programul este disponibilă aici.
Iar dacă vrei să afli mai multe despre prevenirea și depistarea cancerului de col uterin sau a celui la sân, poți participa la o întâlnire dedicată acestor teme, organizată de Centrul Filia pe 29 ianuarie în București. Mai multe detalii despre eveniment, aici.
Created with Newsroom AI
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.