
Ioana Ilie
#WhileAtHome
Cum avem grijă de psihicul nostru în timp ce stăm acasă
_
Zilele acestea traversăm cu toții o perioadă dificilă și sensibilă, în care psihicul nostru se confruntă cu mai multe tipuri de provocări decât în mod obișnuit.
_
Am răsfoit blogurile și paginile de social media ale psihoterapeuților pe care îi urmăresc și am strâns 12 dintre cele mai importante recomandări ale lor pentru a ne menține echilibrul emoțional în timp ce #stămacasă.

Fă-ți o nouă rutină zilnică
___
În această perioadă în care viețile noastre arată diferit de cum eram obișnuite, specialiștii ne recomandă să punem accent pe autodisciplină: să ne stabilim niște reguli și să încercăm, pe cât posibil, să le și respectăm, pentru că în felul acesta, la sfârșitul zilei, vom avea un sentiment de control și ordine interiorară esențiale pentru echilibrul nostru emoțional. Încearcă să-ți structurezi ziua, fă-ți liste cu lucruri pe cate vrei să le faci, inclusiv cele mărunte și menține câteva rutine zilnice care ți se potrivesc.

Nu-ți abandona proiectele personale
___
Un alt lucru important pe care îl putem face pentru psihicul nostru în această perioadă este să încercăm, în măsura în care se poate, să nu renunțăm la proiectele personale pe care le planificasem înainte de criză și să facem, în fiecare zi, câte ceva pentru ele, oricât de puțin am progresa. Verifică-ți lista cu lucrurile pe care îți doreai să le întreprinzi și caută niște pași mici pe care îi poți face în acest sens, respectând, totodată, recomandările de combatere a răspândirii epidemiei.

Fă-ți o listă cu activitățile tale preferate indoor și redescoperă-le
___
Pentru obținerea autodisciplinei de care vorbeam mai devreme, ar ajuta să-ți faci o listă cu activitățile tale preferate atunci când stai acasă. Poți experimenta o rețetă nouă de gătit sau orice altă activitate relaxantă pentru care poate nu ți-ai făcut timp în ultima vreme: desenează, reorganizează-ți casa sau dulapul cu haine, recuperează filmele și serialele pe care nu ai apucat să le vezi, citește cărțile pe care le ții de luni de zile pe noptieră, revezi albumele de amintiri, sau pur și simplu savurează o zi sau două în vârful patului.

Ai grijă de corpul tău
___
Pentru că zilele acestea ni le petrecem, în mare parte, acasă, ne este mai greu să mergem la piscină sau la sala de fitness la care obișnuiam să avem abonament, însă chiar și așa, există multe metode prin care putem să continuăm să avem grijă de corpul nostru. Platforma Youtube este un univers nemărginit de clase de yoga sau de gimnastică gratuite, iar o parte dintre instructori oferă, zilele acestea, zeci de ședințe live-streaming.

Găsește-ți un hobby nou sau învață ceva nou
___
O altă idee pe care am găsit-o printre recomandările psihoterapeuților este să explorăm plaja de hobby-uri noi care ni s-ar potrivi sau pur și simplu să ne apucăm să învățăm ceva nou: o limbă străină, web design, programare sau orice presupune lucrul cu mâinile. Dacă te tentează ultima variantă, găsești o gamă variată de tutoriale pe Youtube sau pe platformele dedicate pasionatelor de handmade.

Dedică timp relaxării
___
Stresul, anxietatea și presiunea acumulată pot dăuna sistemului nostru imunitar, așa că specialiștii ne amintesc că e important ca în această perioadă să ne presărăm zilele cu mici pauze dedicate relaxării. O baie caldă cu uleiuri relaxante, exerciții de respirație în abdomen, ceaiuri calmante, mici sesiuni de dans, călătorii online prin muzee virtuale sau chiar practicarea unor tehnici de meditație sunt doar câteva dintre metodele de relaxare recomandate.

Dormi minim 7 ore pe zi
___
Un somn suficient și odihnitor nu doar că ne protejează sănătatea fizică și mentală, ci ne menține bunăstarea emoțională și, potrivit specialiștilor, îmbunătățește considerabil calitatea vieții. Cei mai mulți oameni au nevoie, în medie, de aproximativ opt ore de somn pe timpul nopții, pentru a funcționa optim ziua, însă cel mai potrivit ar fi să afli cantitatea de somn necesară propriului organism și apoi să o respecți.

Gândește-te la lucrurile pentru care ești recunoscătoare
___
Acesta este un exercițiu util pe care psihoterapeuții ne îndeamnă să-l facem constant, chiar și atunci când nu traversăm perioade stresante. Poate cea mai la îndemână variantă de a aduna lucrurile pentru care suntem recunoscătoare este aceea de a ține un jurnal. Oricât de old-school vi s-ar părea, să ne așternem pe hârtie gândurile, emoțiile, experiențele care ne provoacă bucurie și mulțumire de sine ne întărește psihicul.

Petrece mai mult timp cu pisicuța sau cățelul cu care conviețuiești
___
Că tot vorbeam despre lucrurile pentru care suntem recunoscătoare, printre ele, pentru o parte dintre noi, este și bucuria pe care ne-o aduce în fiecare zi conviețuirea alături de un animăluț de companie. Perioada de distanțare sau izolare socială are acest avantaj al timpului suplimentar petrecut cu pisica, cu porcușorul de guineea, cu cățelul și restul ființelor care mișună prin casele noastre.

Ia o pauză de la știri
___
Traversăm o perioadă în care este important să ne menținem informate, dar, în același timp, este și o perioadă în care riscăm să fim copleșite emoțional de avalanșa de știri fake, alarmante, declanșatoare de panică.
___
Pe lângă verificarea surselor de proveniență a informațiilor pe care le parcurgem și chestionarea constantă a utilității acestora, psihoterapeuții ne recomandă să limităm timpul petrecut pe tema pandemiei, pentru că, la nivel inconștient, creierul uman nu discerne între imaginat și întâmplat, iar procesele fiziologice/emoționale asociate stresului sunt mai dificil de oprit odată ce s-au declanșat.

Amintește-ți că nu ești singură
___
Indiferent de cauzele perioadei dificile pe care se întâmplă să o traversăm, avem nevoie de sprijinul comunității pentru a ne păstra echilibrul emoțional. Este important să rămânem conectate (chiar și doar prin intermediul tehnologiei online) cu persoanele importante din viețile noastre, să primim sau să oferim sprijin, încurajare și emoții pozitive. Iar dacă simți nevoia de suport de specialitate, în această perioadă foarte mulți psihoterapeuți oferă ședințe de consiliere online, unii dintre ei chiar gratuit.

Fii solidară
___
Un alt lucru important pe care îl putem face pentru menținerea sănătății noastre emoționale este să-i ajutăm pe alții, în special pe cei mai vulnerabili dintre noi. Solidaritatea nu doar că ne îndepărtează de obsesia autoprotecției personale, ne oferă sens atunci când ne simțim neputincioase și ne reconectează cu comunitatea mai mare din care facem parte. Explorează variantele de voluntariat care circulă zilele acestea și află care dintre ele ți se potrivește.
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.