
de ioana ilie
Cum au resimțit tinerii izolarea și distanțarea socială
Platforma online Planifică Neprevăzutul, care oferă tinerilor informații și sprijin specializat din sfera educației pentru sănătate reproductivă, a realizat recent un sondaj de opinie în rândul tinerilor legat de modul în care aceștia au resimțit perioada de izolare și distanțare socială.

Potrivit rezultatelor studiului, lipsa afecțiunii unui partener și a contactului fizic, în cazul persoanelor singure, au fost principalele provocări resimțite de tinerii respondenți, în perioada de distanțare socială, 46% dintre ei recunoscând că s-au aflat în această postură.

25% dintre respondenți s-au declarat singuri, accentuând faptul că și-ar fi dorit să aibă o relație afectivă și fizică în aceste săptămâni.
În același timp, pentru 16% dintre tineri, izolarea a adus cu sine distanțarea emoțională de partener, situație care i-a determinat să resimtă în mod frecvent sentimente de tristețe, iar 8% dintre ei au ales chiar să se separe de iubit/iubită în această perioadă.
La polul opus, pe unii dintre tineri criza Covid-19 i-a apropiat și mai mult de parteneri: 26,7% dintre respondenți au mărturisit că în această perioadă au avut ocazia să-și evalueze relațiile și au resimțit chiar o îmbunătățire a acestora.

În ceea ce privește principalele beneficii câștigate în izolare, din punct de vedere emoțional și personal, 52% dintre respondenții chestionarului au mărturisit că distanțarea de prieteni și de cei dragi i-a determinat să se înțeleagă și să se descopere mai bine pe ei înșiși, dar și noi hobby-uri.

27% dintre tineri au afirmat că au dedicat mai mult timp documentării în legătură cu riscurile de infectare cu Covid-19 și au devenit mai conștienți de importanța igienei personale.
Printre activitățile practicate cel mai des de către tineri în timpul izolării sociale, vizionarea filmelor și a serialelor se află pe primul loc (50%), activitate urmată de petrecerea timpului cu membrii familiei, în cazul celor izolați împreună (40%), curățenie și munci casnice (32%), apeluri video cu prietenii (27%) și lectură (26,4%).

Cei mai mulți dintre respondenții chestionarului (34,5%) au recunoscut că cel mai mult au dus lipsa interacțiunilor cu prietenii, precum și a întâlnirilor cu un partener sau iubit (32,5%), în vreme ce 21,4% și-ar fi dorit ca în această perioadă să fi plecat într-o vacanță îndepărtată.
Întrebați despre primele lucruri pe care le-ar plăcea să le facă odată ce restricțiile vor fi relaxate, tinerii au menționat întâlnirile cu partenerul (28%), cu prietenii (25%), practicarea unor sporturi și a plimbărilor pe străzi (20%), precum și o vacanță departe de casă (14,5%), iar 9,5% dintre respondenți au declarat că încă nu și-au propus nimic în acest sens.

La întrebările chestionarului, centrate pe principalele provocări și beneficii resimțite de către tineri în noul context provocat de criza Covid-19, au răspuns în perioada 17 aprilie - 7 mai 270 de tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, provenind atât din mediul urban, cât și din cel rural.

Descoperă mai multe story-uri în newsletterul nostru!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.