
Mihai Ghiduc
6 iunie 2019
Cum au ajuns supereroinele simboluri feministe
___________
În momentul de față, Avengers, Justice League și X-Men, adică Marvel, DC Comics și Sony, dețin cele mai puternice francize cu supereroi. Iar cu lansarea „Dark Phoenix”, în acest weekend, toate trei au un film cu o eroină în rolul principal.

S-a pus foarte mult accent pe acest aspect ________
Mai ales în epoca #meetoo, când presiunea pentru diversitate e tot mai puternică, era destul de ciudat faptul că studiourile evitau să ofere un întreg film unei eroine, deși personaje precum Black Widow (Scarlett Johansson) erau apreciate de public.
Sunt filmele cu supereroi refugiul băieților? ________
Există o gașcă de pe Internet care ar vrea să ne facem asta și care luptă din greu cu așa-zisa „corectitudine politică”, însă adevărul este că nu puteau face încasările acelea imense ale filmelor Marvel, să zicem, doar cu bărbați. Femeile gustă și ele un film de gen, iar asta se vede și prin creșterea încasărilor o dată ce titularii au devenit diverși.

gal Gadot, cu „Wonder Woman” (2017), a deschis drumul
Surpinzător cumva, fiind un film DC Comics ________
Franciza cu supereroi considerată mai plicticoasă (ca să nu spun proastă) decât Marvel a „riscat” prima. Filmul s-a dovedit un succes – practic, a cam salvat situația. Seria DC Comics suferea din cauza unui Superman anost și a unui Batman jucat de Ben Affleck (n-a fost cea mai bună idee).

Personajul interpretat de Gal Gadot își făcuse debutul în „Batman v Superman: Dawn of Justice", care nu fusese chiar cel mai aplaudat film al anului.

Marvel a venit anul acesta cu „Captain Marvel”
Cu Brie Larson în rolul principal ________
Filmul a intrat în cinematografe în pregătirea lui „Avengers: Endgame” și a sărit de un miliard la încasări. Asta în condițiile în care eroina apărea, practic, pentru prima dată în public, dacă nu punem la socoteală semnalul trimis de Nick Fury la finalul precedentului „Avengers”.
E drept că Marvel mai avusese o supereeroină în titlul unui film, „Ant-Man and the Wasp", în 2018, cu Evangeline Lilly, dar nici n-a fost un film major, nici nu era singură pe afiș.

Acum, cu „Dark Phoenix”, și X-Men intră în acest joc
Dark Phoenix este, însă, antagonista ________
Adică nu se încadrează 100% în pattern. Premisa e simplă: Jane Gray (jucată de Sophie Turner) absoarbe o forță misterioasă din spațiu care o transformă în Dark Phoenix și într-un pericol pentru ceilalți X-Men (care ar vrea totuși să-și salveze prietena). E drept că semană cu unul dintre filmele Spiderman, dar să nu avem totuși prea multe pretenții de originalitate de la blockbustere.
cercul e complet, e de mirare că a durat atât să se ajungă aici.

e vina producătorilor ________
Ideea asta că doar supereroii băieți aduc lumea în cinematografe vine probabil de la faptul că, în anii de glorie ale benzilor desenate, societatea era un pic diferită și, prin urmare, supereroul tipic era bărbat (în general alb și american).
pentru că eroine feminine au existat mereu în blockbustere. și au evoluat constant.

Sigourney Weaver a dat startul
Seria „Alien” s-a lansat în 1979 și s-a bazat, practic, pe ea. Ellen Ripley e creditată cu introducerea feminismului în lumea Hollywood-ului.

ceva mai Recent ________
Cele patru filme din seria „The Hunger Games” (2012-2015) au fost un fenomen social în rândul tinerei generații și au propulsat-o pe Jennifer Lawrence la statutul de star.

și forța e cu noi

DE TREI ORI, chiar ________
Noua trilogie care a început cu „Star Wars: the Force Awakens”, în 2015, are drept eroină tot o femeie, Rey (Daisy Ridley), iar forța nu-i mai puțin puternică cu ea. Ba chiar și „Rogue One”, un alt film din seria Star Wars, are tot o femeie în rolul principal.
situația a fost însă complexă ________
Mai ai eroine puternice și în „Lara Croft” (Angelina Joie și, mai nou, Alicia Wikander), „Resident Evil” (Kate Beckinsale), „Kill Bill” (Uma Thurman), „La Femme Nikita” (Anne Parillaud) sau „Terminator” (Linda Hamilton), dar e drept că, poate cu excepția ultimei, personajele acestea erau mai degrabă fantezii masculine decât stindarde feministe.
Cei drept, erau departe de fetele din „Charlie’s Angels”. aici nu-i nimic de spus, Charlie e bărbat și e scos în față, chit că de acțiune se ocupă ele.

Ca să nu mai vorbim „Barbarella”
ERAU VREMURI TULBURI ________
Jucată de Jane Fonda în filmul din 1968 al lui Roger Vadim, Barbarella e practic, chintesența imaginației masculine din acea perioadă. Personajul e sexualizat în direcția romanelor de aventuri a anilor ’20-’30, costumele nu lasă mult imaginației, dar măcar l-au inspirat pe Gaultier), iar filmul nu-i chiar o capodoperă (eufemistic vorbind), chit că între timp, și-a găsit un statut de film-cult.

E drept, „Barbarella” ne-a dat și Duran Duran
Trupa și-a luat numele de la un personaj din film), deci tot răul spre bine.
A fost un lung drum, și mai e de parcurs, mai ales că, cel puțin la nivel de costume create pentru imaginația bărbaților, există o asemănare cam prea mare între Barbarella și Wonder Woman.


nu crezi?
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.