de mădălina ionescu

Cum am învățat să-mi spăl corect masca de protecție


Deși a intrat brusc în rutina noastră, pezentul ne impune să trăim cu masca de protecție. După zeci de măști aruncate, eu am decis să merg pe principiul less waste.


Acest nou comportament m-a „forțat” să învăț să-mi spăl eficient măștile. Am folosit pluralul pentru că temperaturile excesive din ultima perioadă m-au determinat să dau la o parte varianta din bumbac, în care mi-e mai greu să respir și să apelez la cea de unică folosință. Însă cu un ritual de curățare realizat ca la carte, durata sa de viață poate crește considerabil.


După mai multe tentative eșuate, urmând protocolul recomandat de OMS (potrivit căruia masca trebuie spălată la 60-90 de grade Celsius), am realizat că nu aceasta este calea. Pentru că, ghici, nu orice tip de țesătură rezistă cu brio la asemenea val de căldură - aici intrând și mătasea sau orice material mai fin.


Așa am ajuns să scotocesc pe internet tot felul de secrete. Într-un final, am dat peste un articol extrem de util de la The Laundress. Aleluia!

CEL MAI UTIL LUCRU PE CARE L-AM ÎNVĂȚAT?


Masca ar trebui spălată la fel de des precum lenjeria intimă.


Dacă o mască din bumbac poate fi pusă cu încredere în mașina de spălat, cea reutilizabilă are nevoie de un ritual ceva mai sofisticat... la chiuvetă în cazul meu.

LA FEL DE IMPORTANT

Dacă pleci în vacanță, timp de 5 zile de pildă, atunci ideal ar fi să pui (cel puțin) 5 măști în bagaj.


Totul începe, desigur, cu spălarea corespunzătoare a mâinilor. Știi deja regulile - cel puțin 20 de secunde, insistând și asupra interiorului unghiilor etc. Nu uita de chiuvetă, căci și ea trebuie să fie igienizată în prealabil. Apoi trecem la procesul propriu-zis.

detergentul contează

Masca ne atinge fața multe ore din zi - la birou, la supermarket, în orice spațiu închis. Așa că ideal ar fi ca săpunul sau detergentul pe care îl folosești să fie lipsit de substanțe chimice, toxice. Eu oscilez între o loțiune de curățare antibacteriană Borotalco și un detergent lichid de la Seventh Generation, pe bază de plante.

Detergent lichid Fresh Orange & Blossom Scent, Seventh Generation

30 lei

cum rămâne cu machiajul?

Pentru că apa micelară nu a avut efect, am recurs la o soluție blândă pentru îndepărtarea petelor. Util poate fi și un mix de jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și una de oțet alb, pe care să-l adaugi în chiuvetă.


Eu las masca la înmuiat câteva minute, după ce amestec apa fierbinte de la robinet (e posibil să meargă și cu apă fiartă, răcită puțin). Apoi o frec ușor între palme, pentru ca ulterior să o clătesc delicat sub un jet de apă caldă.

la puterea a doua

La final, pun masca la uscat neapărat la soare, ca o dublă măsură de siguranță. Așa mă asigur că orice urmă de bacterii este eliminată.

Doza de re-igienizare

Nu pe măștile de unică folosință, potrivit specialiștilor. Pe cele din bumbac sau alt material poți pulveriza de la distanță un spray de curățare (eu aplic unul pentru mâini), dar musai organic.

Spray igienizant Anti 20 Secs Clean Hands, Mádara

39 lei

https://mailchi.mp/glamour/storysubscribe
  • Open in Browser

Vrei să citești mai mult?

Abonează-te la newsletter-ul nostru!

Created with Newsroom AI

Go to page

We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.