Cezara Palade
Glamour picks
Cum adaptezi rutina de îngrijire la porozitatea părului
_
De ce unele produse îți fac bine, iar altele nu? De ce te confrunți cu electrizarea sau de ce părul tău se îngrașă atât de repede? Avem răspunsurile la toate aceste întrebări – iată tot ce trebuie să știi despre porozitatea părului.
De ce contează gradul de porozitate a părului?
I I I I I

Ca să înțelegi mai bine termenul de porozitate, imaginează-ți că firul tău de păr este ca o tulpină de bambus împărțită în segmente. Acele segmente sunt cuticulele. Cu cât sunt mai bine strânse între ele, cu atât porozitatea este mai mică. Dacă există spațiu intre ele, porozitatea este mai mare.

Porozitatea determină gradul de absorbție a apei și a produselor de îngrijire. Cu cât firul este mai poros, cu atât reține mai multă apă – însă o poate pierde la fel de rapid, iar ingredientele hidratante din șampon sau balsam nu au suficient timp pentru a-și face magia.

Este important să știi cât de poros este părul tău, pentru ca apoi să îl poți îngriji corespunzător, cu ingredientele potrivite - căci nu toate sunt benefice oricărui grad de porozitate.
Cum afli cât de poros este părul tău?
I I I I I

Totul depinde de cât de rapid este absorbită apa în firul de păr. Pentru a afla gradul de porozitate, poți face un test simplu cu ajutorul unui pahar cu apă. Pune în el câteva fire de păr (curate!) și observă-le timp de 2-4 minute. Dacă firele de păr plutesc după cele patru minute, ai porozitate scăzută. Dacă nu plutesc, dar nu au ajuns încă la fundul paharului, ai porozitate medie. Dacă s-au scufundat, ai porozitate mare.
Cum îți îngrijești părul, în funcție de porozitate?
I I I I I

Porozitatea scăzută este specifică firului gros, greu, care absoarbe lent apa și se usucă încet.

Acesta reține foarte bine hidratarea, însă un dezavantaj este că se îngrașă rapid. Trebuie spălat des și cu atenție, pentru că impuritățile și restul de produse se acumulează pe firul de păr într-un strat care, altfel, va face imposibilă pătrunderea unui nou strat de produs.
Ce produse să folosești?
Caută-le pe cele care conțin umectanți precum glicerina, mierea și uleiul de ricin, dar și ingrediente emoliente precum untul de shea, uleiul de avocado sau uleiul de cocos. Ferește-te de cele cu proteine în compoziție. Atât șamponul, cât și balsamul trebuie aplicate pe părul umed, nu ud – dacă a ajuns în stadiul de ud, deja a absorbit prea multă apă și nu va mai putea absorbi ingredientele benefice din produse.

Șampon purifiant Invigo Aqua Pure, Wella
45 lei

Balsam Luxeoil Kerating conditioning, System Professional
109,90 lei

În cazul părului cu porozitate medie, firul are o grosime moderată și este ușor de coafat. Reține o cantitate optimă de hidratare din produse, ceea ce îl menține sănătos, însă poate ajunge rapid la o stare de deteriorare și porozitate mare din cauza vopsirii sau folosirii ustensilelor de coafat.
Ce produse să folosești?
Tratamentele ocazionale cu produse bogate în proteine îi pot face bine, însă ele nu trebuie incluse în rutina zilnică de îngrijire. Uleiurile vor crea un strat protector în jurul firului de păr. Nu uita de protecția termică!

Șampon revitalizant Aura Botanica, Kérastase
149 lei

Cremă protectoare Lipidium Absolut Repair, L’Oréal Professionnel
79,90 lei

Un fir de păr uscat și subțire, vizibil deteriorat are un grad crescut de porozitate. Se electrizează ușor, pentru că are tendința de a atrage umiditatea din aer. Firul se umflă din cauza apei reținute și devine greu de pieptănat.
Ce produse să folosești?
Cuticula poroasă pierde rapid din hidratare. Este important să aplici regulat produse de tip leave-in și uleiuri care o sigilează și o mențin înăuntrul firului de păr.

Balsam pentru păr uscat și deteriorat Invigo Nutri Enrich, Wella
56 lei

Tratament Fiber Infusion, Londa Professional
62 lei
Dacă ai aflat ceva nou, arată-le și prietenelor tale!
Go to page
We're sorry, it looks like your browser doesn't support this experience.